gelee-au-petit-matin-sur-la-briere--crtb-ac4985-berthier-emmanuel.jpg
©France, Loire-Atlantique (44), Saint-Lyphard, randonneur decouvrant la Briere depuis le port de Breca au petit matin, gelee sur la Briere.|BERTHIER Emmanuel

Regionaal natuurpark Brière

Hier verloopt de tijd anders

Op het water, aan boord van een boot, op de fiets of te voet, je ontsnapt vanzelf in dit labyrint van kanalen, wuivend riet en uiterwaarden. Het natuurpark ligt vlakbij La Baule, en toch lijkt de drukte ver weg. Wandel in je eigen ritme door het groene landschap bezaaid met huisjes.

Ontdekken Regionaal natuurpark Brière

Om het erfgoed van de streek te beschermen is de Grande Brière in 1970 opgenomen op de lijst van Natuurparken. Het is het op een na grootse moerasgebied van Frankrijk na de Camargue. Achter de dijken en gevormd door het slib van de Loire, heeft zich een groot moeras van 40 000 hectare ontwikkeld, waar in het hart van het moeras 7 eilanden zijn ontstaan. In dit landschap dat “Pays Noir” wordt genoemd vanwege het veen, is een bijzondere flora en fauna ontstaan. Mensen vinden hier materialen die ze gebruiken voor hun traditionele huizen.

Het moeras reikt de polsstok aan

Het binnenschip ofwel de blin (een bootje met een platte bodem) neemt je in dit bijzondere universum tussen land en water mee, waarin de wegen kanalen zijn, en de horizons uiterwaarden die door de zon een zilverachtige glans krijgen. De witte waterlelies en gele irissen markeren de « curées » (het perifere kanaal) en de « piardes » (de wateren). De stilte tijdens deze boottocht maakt het mogelijk om de vele soorten vogels die elkaar op de oevers ontmoeten, van dichtbij te benaderen. Reigers, kiekendieven, wintertalingen, lepelaars, ze voelen zich hier helemaal thuis.

Wist Je Dit?

Dwaallichten, waar of niet waar?

Soms dansen dwaallichten op het oppervlak van het water. Dat is methaan dat opstijgt uit het veen en in de lucht ontsteekt. Een gids kan het laten ontsteken.

Tussen natuur en erfgoed

Het moeras is aanwezig tot in de huisjes op de eilanden. Het riet wordt als dakbedekking gebruikt. De dikke muren zijn gemaakt van steen en aarde. Het veen wordt gebruikt als brandstof. Op het menu staan de ganzen en eenden die gefokt zijn in de nabijgelegen velden. Zelfs bloedzuigers zijn te vinden in de huisapotheek. In het bloemrijke gehucht Kerhinet staat een twintigtal traditionele huizen, veelal gerestaureerd door het park. In de huizen is het interieur van de streek van de Brière nagebouwd. Het eiland Fédrun met slechts één toegang tot het « continent » is een pittoresk dorpje. De schilderachtige huisjes hebben allemaal een boot in de tuin staan.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten