galettecredit-o-marie-.jpg
©Olivier Marie
Boekweit, het zwarte goud van BretagneZe zijn weer populair, deze kleine zaadjes met hun uitstekende eigenschappen

Boekweit

Boekweit doet het goed over de hele linie, als zaad en in de vorm van meel! Vanuit het oogpunt van voedingswaarde bekeken, bezit boekweit uitstekende eigenschappen: het is glutenvrij en rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en antioxidanten. Hieronder volgt een korte schets van dit wonderbaarlijke zaadje dat symbool staat voor de Bretonse kookkunst.

assiette-de-sarrasin-et-herbes-fraiches.jpg
©Monicore - Pixabay

Wat is boekweit?

Boekweit is een bloeiende plant, afkomstig uit Noordoost-Azië. Aan het einde van de jaren ’80 heeft men in Bretagne de teelt ervan weer opgevat. Sinds 2010 bestaat er een BGA-kwaliteitskeurmerk voor boekweitmeel.

 

 

Waar kun je kennismaken met boekweit?

Stap gewoon eens een van de Bretonse molens binnen waar rondleidingen georganiseerd worden, zoals de Moulin de Bertaud in Bain-de-Bretagne of de Moulin de La Falaise in Batz-sur-Mer.

Hoe eet je boekweit?

Meestal wordt boekweit tot meel verwerkt, bestemd voor het bakken van boekweitgalettes, maar boekweit wordt ook in tal van andere hartige en zoete producten verwerkt.

De klassiekers

Verrassende toepassingen

  • Bordier maakt de smaak van zijn beroemde boter af met het verrassend knapperig effect van geroosterde boekweit.
  • Vervang bij het aperitief de traditionele aardappelchips eens door de ambachtelijke boekweitchips van Crousty Breizh, Krips of Celti Croc.
  • Boekweit wordt ook gecombineerd met zout, bijvoorbeeld voor de bereiding van gomasio: Olivier Roellinger gebruikt daarvoor zwarte komijn, Indiase koriander en fleur de sel van Guérande-zout, terwijl Alg’Emeraude werkt met kasja (geroosterd boekweitzaad), biologisch sesamzaad en wilde wakame.
  • In de Morbihan maakt Manon Elbé kasja (geroosterd boekweitzaad), een product met een van nature nootachtige smaak die goed combineert met yoghurt en salades.
  • En als je het over lekker hebt: boekweit combineert ook uitstekend met… chocolade! Dat was een van de ideeën van Eric Jubin, een talentvol patissier-chocolatier die in 2003 aan wieg stond van de Chocolaterie de Pont-Aven.
  • Nog steeds trek? In haar aanbod heeft Mademoiselle Breizh een hele lijn met producten op basis van boekweit, onder meer een overheerlijke granola.

Onze adressen om boekweit te proeven

Bretonse koks en boekweit, daar ben je niet zomaar over uitgepraat!

  • In de Auberge des Glazicks heeft Olivier Bellin de tradiotionele kig ha farz uit de Finistère, in een nieuw jasje gestoken. Hij gebruikt daarvoor kreeft, bloedworst, ananas, Spaanse ham en boekweitmeel.
  • In het Breizh Café vind je Bretagne en Japan samen op je bord. Van Saint-Malo naar Cancale, met tussenstops in Parijs en Tokyo: Bertrand Larcher levert een moderne versie van de aloude galette.
  • Het keurmerk “Crêperies gourmandes” houdt een lijst bij met de beste crêperies van Bretagne en is een garantie voor de kwaliteit van de gebruikte producten, de bediening en het vakmanschap.

 

Waar koop je boekweit?

De eigenaar van Breizh Café aan de rue de l’Orme in Saint-Malo heeft het Maison du sarrasin geopend, een plek die helemaal gewijd is aan boekweit. Je kunt er karamels kopen, koekjes, verschillende soorten meel, boter en pasta’s… vanzelfsprekend alles op basis van boekweit!

Maison du sarrasin

Waar kun je leren galettes te bakken?

Sinds oktober 2018 heeft de crêpe nu zijn eigen ‘heiligdom’ aan de Quai Duguay-Trouin in Saint-Malo: l’Atelier de la crêpe, een internationale school waar je het vak van crêpebakker leert. In een ruimte van 600 m² leer je hoe je als een echte crêpebakker de rozell (spatel) hanteert en de bilig (bakplaat) gebruikt. Na een bezoek aan deze bijzondere school die werd opgericht door Bertrand Larcher, dezelfde die ook het Breizh Café opstartte, ben je volledig ingewijd in de geheimen van de galettes en de crêpes! Er worden privélessen en kookdemonstraties georganiseerd voor het grote publiek en het hele jaar door zijn er cursussen en opleidingen voor professionals. Een praktijkrestaurant met 80 plaatsen en een winkel met lokale producten zorgen ervoor dat je ter plekke kunt genieten van een heerlijke maaltijd.

Atelier de la crêpe

En kun je boekweit ook drinken?

Boekweit vind je voornamelijk op je bord, maar het kan ook verwerkt worden tot warme en koude dranken.

  • Als thee bijvoorbeeld, met de rooibosthee “Pays de la Roche aux Fées” van Baronny’s (melange van amandel, cacao, karamel en geroosterde boekweit) of als de Bretonse groene thee Gwenn Ha Du van Lindfield’s, op basis van boekweit, karamel, appel en meidoorn.
  • Sobacha, van het Japanse “soba” (boekweit) en “cha” (thee) is veel minder bekend, maar zeker net zo smakelijk. Krazan, in het departement Morbihan, produceert een thee van boekweitzaad, geschikt voor elk moment van de dag.
  • Lancelot en Britt brouwen bieren op basis van boekweit: de Telenn Du en de Gwiniz Du, met een bijzonder krachtige smaak.
  • Wist je dat Eddu, de enige whisky ter wereld die puur gestookt wordt van boekweit, gemaakt wordt in Bretagne, in de Distillerie des Menhirs?

Als verzorgingsproduct

Boekweit is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een verzorgingsproduct!

  • Het wordt gebruikt in een aantal wellnesscentra, zoals dat in Le Val André, waar je een peeling kunt krijgen op basis van boekweitmeel en pakkingen met karité(shea)boter en boekweitmeel.
  • Een aantal ambachtelijke Bretonse cosmeticamerken heeft in zijn aanbod ook producten op basis van boekweit: peelingzeep en kleimaskers Ma Kibell, hydraterende olie op basis van boekweit, sesam en zeevenkel Nominoë.

Wist je dit?

De galette-saucisse, een begrip in Oost-Bretagne

Een pure, ambachtelijk gegrilde varkensworst gerold in een galette, ofwel, het populairste ‘street-food’ van Oost-Bretagne in zijn meest eenvoudige vorm. Met alle respect voor de puristen onder ons, maar deze galette met worst wordt ook wel geserveerd met uien en een beetje mosterd. Verwacht de galette-saucisse niet op de menukaart van een crêperie, want deze snack eet je uit het vuistje op de markt, op festivals, bij voetbalwedstrijden of tijdens de vele openluchtactiviteiten die worden georganiseerd.

Meer informatie

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten