© L'oeil de Paco
20 goede redenen om in 2020 naar Bretagne te gaanWat is er nieuw?

20 goede redenen om in 2020 naar Bretagne te gaan

Festivals, restaurants, bioscopen, exposities, gebouwen die helemaal vernieuwd zijn… Hier is alvast een voorproefje van wat Bretagne anno 2020 zo aantrekkelijk maakt!

festival-des-vieilles-charrues-emmanuel-berthier.jpg© Emmanuel Berthier

Brest 2020, een internationaal maritiem evenement

Mis dit evenement niet, want de Fêtes maritimes internationales vinden maar eens in de vier jaar plaats. Van 10 tot 16 juli verzamelt zich bij Brest een vloot van meer dan 1000 boten. Een droomkans om ’s werelds mooiste schepen te bekijken, kennis te maken met schepen en culturen van over de hele wereld, alles omlijst met concerten en feesten!

Overnachten:  Hotel Vauban

Terzijde: Het chanson “Brest” is een prachtig eerbewijs van singer-songwriter Christophe Miossec aan zijn geboortestad. In maart 2020 start hij een tournee met een muzikale en theatrale bewerking van “A la ligne”, het bekroonde boek van Joseph Ponthus, een schokkend verhaal over de dromen en de harde realiteit van een uitzendkracht in Bretagne.

 

Rennes, de wereld van Parr

In het FRAC in Rennes, een museum voor hedendaagse kunst, zijn van 16 mei tot 4 oktober een aantal iconische werken van de bekende Britse documentairefotograaf Martin Parr te zien, als onderdeel van een bijzondere overzichtstentoonstelling van zijn werk. Met een kritische en ironische blik op de werkelijkheid probeert hij te vangen wat buiten het blikveld van de camera valt, de massaconsumptie, de kitsch, het groteske, en daarmee weet hij de kijker te raken.

Overnachten:  Spahotel Le Saint-Antoine (GB)

Esprit de Famille

Bretagne en de zevende kunst in close up: er wordt met spanning uitgekeken naar het uitkomen van de film L’Esprit de Famille, van Eric Besnard. In deze komedie spelen bekende acteurs als François Berléand, Josiane Balasko, Josiane Balasko en ook Guillaume de Tonquédec, die in de rol van Alexander de enige is die zijn overleden vader kan zien en horen… De film draait in Erdeven, Auray, Arradon en Locmariaquer (Morbihan) en in Quimper (Finistère).

Proef onze oesters

De koningin onder de oesters, de oester uit Cancale, eet je niet alleen als de “r” in de maand is! En Lodewijk XIV was zo ongeveer bereid zijn ziel aan de duivel te verkopen voor deze oesters. Afgelopen november heeft de oesterteelt in Cancale een plaats gekregen op de lijst “Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Frankrijk” (Unesco). De oesters worden in volle zee gekweekt, worden omspoeld door de getijden van de Baai van Mont-Saint-Michel, hebben een sublieme, licht zilte smaak en zijn het lekkerst met een stuk roggebrood met gezouten roomboter… Een goed idee, zo’n mandje oesters!

Overnachten:  De beste gîtes van Cancale (FR)

De Collection Pinault is weer terug in Rennes!

Twee jaar na het succes van de expositie “Debout !” gaat Rennes op herhaling: een aantal werken uit de Collection François Pinault, waarvan de meeste nog nooit in Frankrijk tentoongesteld zijn, is te zien van 25 juni tot 13 september. Het thema is “zwart en wit”, en het is een eerbetoon aan Bretagne en het Couvent des Jacobins. Een expositie die je natuurlijk niet mag missen!

Overnachten:  Balthazar

 

Je blik gericht op de zee, de meeuwen en de sterren… Gun jezelf in 2020 dit schitterende uitzicht en deze droomomgeving!

Vanavond overnachten we in een vuurtoren

Zet koers naar de Aber Wrac’h en Plouguerneau. Daar ligt Île Vierge, omringd door de zee: een stukje paradijs met zeedennen en een blauwgroene zee. Op welhaast magische wijze is de oude vuurtoren, een 33 m hoog vierkant bouwwerk, veranderd in een erfgoedlogies met 10 slaapplaatsen. De opening staat gepland voor juni dit jaar. Wil je ook tot de happy

 

 

 

Met Dufy in Quimper: een roerige liefde

Roerige jaren twintig, daar hoort een roerige liefde bij: in het Musée des Beaux-Arts in Quimper staan passie, genieten en levensgeluk centraal! Raoul Dufy opent het bal: tot 4 mei zijn 300 werken te zien met de meest geliefde onderwerpen van deze veelzijdige kunstenaar. Beelden van de zee, van zeilwedstrijden, muziek en feesten zijn even fascinerend als de resultaten van zijn samenwerking met de grote decorateurs en modeontwerpers van zijn tijd. Van 19 juni tot 21 september is de beurt aan intimiteit en scheppingsdrang: een terugblik op het avant-gardistische Parijs met zijn emblematische combinaties van schilders en hun muzen, van danseressen en schrijvers, fotografen en beeldhouwers. Het is een en al feest in het museum!

Overnachten:  Hotel Ginkgo

Roof & Origines: alternatief eten en klimmen in Rennes

Mijn eerste is gevestigd in het voormalige Hôtel-Dieu, mijn tweede beklimt de rotsen, mijn derde is een plek waar je kunt eten (biologische en lokale bistro-keuken), mijn geheel vindt de feestelijke en gezellige Bretonse levenskunst opnieuw uit op een unieke plek: je bent welkom om ook genieten van deze vrolijke mix! Wedden dat je uitbundig geniet van klimmen of een yogasessie voorafgaand aan je brunch, en dan hebben we het nog niet eens over de bieren die hier ter plekke gebrouwen worden, of over de luie strandstoelen voor een heerlijke siësta…

The Roof in Rennes (FR)

Overnachten: “Le Magic Hall” (GB)

Verjongingskuur voor het Hôtel de la Plage

Een overbekende plek voor toeristen langs de kust van de Trégor, een opvallend instituut dat in een Doornroosje-slaap verzonken leek. Maar nu is het zover: Hôtel de la Plage in Saint-Michel-en-Grève is aan een nieuw leven begonnen! En er zijn geen halve maatregelen genomen: vanaf dit voorjaar kunnen gasten genieten van een brasserie met uitzicht over de baai, ook de spa biedt een panoramisch uitzicht over zee, een gastronomisch restaurant en 19 gezellige kamers. Boeken dus, dit gezellige, ontspannen familie-etablissement!

Hôtel de la plage (FR)

Als je Ouessant ziet

Ouessant is het eiland van de vuurtorens, van een groen binnenland met gageldoorn en heide, waar ’s winters 800 mensen wonen, een groots stuk natuur te midden van de Iroisezee: op Ouessant voel je je thuis, het is de wachter voor het uiterste puntje van het vasteland! Maar ook een plek van verbinding, met jezelf en met de ander, als je neerstrijkt in Hôtel-restaurant Roc’h ar Mor, dat vorig voorjaar werd vernieuwd. Je ziet de Eskal herleven, een levendig cultureel centrum, initiatief van Yann Tiersen. Zijn dubbelalbum “Portrait”, uitgekomen in december, is hier opgenomen. Bewonder de radartoren van Le Stiff, een ontwerp van architect Jean Prouvé, een van de vertegenwoordigers van de moderne stijl, naast Charlotte Perriand. Ver en tegelijk dichtbij: op Ouessant ben je niet snel uitgekeken…

Overnachten: Hotel Le Roc’h Ar Mor (FR)

Terzijde: beheers je de Franse taal, dan kun je om alvast in de stemming te komen, de roman lezen van Gwenaëlle Abolivier, “Tu m’avais dit Ouessant” (FR), uitgekomen in oktober (Editions Le Mot et le Reste).

Teruggaan naar de essentie, op adem komen… In 2020 leef je intenser, heel dicht bij de elementen.

Art Rock begint met een schone lei

Ze zijn bekend, de eerste namen voor de editie 2020 van Art Rock, een festival dat plaatsvindt op 29, 30 en 31 mei in het centrum van Saint-Brieuc: IAM, Philippe Katerine, Izïa, Etienne de Crécy: wat betreft het muzikale gedeelte klinkt het veelbelovend… Maar Art Rock is meer dan een paar beroemde namen. Hier ontdek je ongetwijfeld een aantal minder bekende juweeltjes in deze ware smeltkroes van dans, digitale en beeldende kunst, kookkunst en street art, alles in een unieke en gezellige sfeer… Stort je in het voorjaarsbad van Art Rock!

Overnachten: Hotel Edgar

Wave Games in La Torche: de show gaat voor alles!

Let op, dit is een evenement voor de liefhebbers van boardsporten: de Wave Games zijn weer terug! Tijdens het toernooi, van 17-25 oktober, komt de top van de Franse en internationale surf-, kitesurf- en supwereld naar La Torche, een van de beste plekken ter wereld voor zowel wedstrijden als shows. De allerbeste sporters laten hier hun kunsten zien: de een nog sneller, hoger of gedurfder dan de ander: een mythische plek, een superorganisatie voor een top-surfevenement!

Wave games (FR)

Overnachten: Villas Héol

Vier mee: het Festival Interceltique de Lorient bestaat 50 jaar

De smaak is Keltisch, maar de sfeer van het Festival Interceltique, van 9 tot 16 augustus in Lorient, is nog altijd jong. Dit jaar brengt het festival een ode aan Bretagne, waar het ontstond en groot werd! Volg de Grande Parade des Nations celtes, beleef de Nuit Interceltique du Stade du Moustoir en beklim de citadel van de Compagnie des Indes!

Overnachten: Hôtel Les Rives du Ter

The B(r)est of … de oceanen

De grote zeeën bevaren zonder de vaste wal te verlaten? Dat is de uitdaging waarvoor Brest je stelt. Océanopolis viert zijn 30-jarig bestaan en voor die gelegenheid heeft het infocentrum voor de oceanen, dat uniek is in Europa, de zon uitgenodigd… door de aanleg van een wandelgang voorzien van 1.540 m² aan zonnepanelen. In de Ateliers des Capucins is altijd iets te beleven: in juni opent 70.8, een informatief wetenschapscentrum gewijd aan innovaties in de scheepvaart. En voor het geval je dat niet wist, 70.8 verwijst naar het deel van het aardoppervlak dat in beslag wordt genomen door oceanen.

Overnachten: Hôtel Vauban

Gerechten van mijn Molen

Tijd om te eten! Na zes maanden verbouwing heeft Le Moulin de Rosmadec in Pont-Aven vorig jaar zijn deuren weer geopend, geheel gerenoveerd in een gezellige stijl. Klanten kunnen er terecht voor heerlijke lokale producten en ondertussen genieten van het schitterende uitzicht over de Aven. De specialiteit: zee-egelgerecht met kreeft, met tandoorikruiden, witlof en gonaden van de zee-egel. Om van te watertanden…

Overnachten: Castel Braz (FR)

Terzijde: je ontkomt er niet aan in de stad waar Gauguin zijn eigen stijl ontwikkelde: een bezoek aan het museum, met 4.500 werken in de permanente collectie, in afwachting van de opening van het toekomstige kunst- en expositiecentrum, gewijd aan hedendaagse Bretonse kunstenaars

 

Wat stel je je voor bij een goed restaurant? De verrassing van 2020: lekker eten in combinatie met genieten en wellness…

Maison Tiegezh, voor een overnachting met vele sterren

Eén ster op je bord, vier op je kussen: in Guer, aan de rand van het Forêt de Brocéliande, heeft sterrenkok Baptiste Denieul (die onlangs een hoge onderscheiding kreeg van Gault et Millau) een klein viersterrenhotel geopend. Vijf kamers en een familiesuite, een wellnessruimte en een hottub, dat is het mooiste vervolg op een onvergetelijke maaltijd…

 

Maison Tiegezh (GB)

Trailrunning is in!

Je komt ze niet alleen in de bergen tegen. Als de eerste tekenen van het voorjaar te zien zijn, kun je je laten verrassen door de trails die Bretagne te bieden heeft, in 3 van zijn departementen. In dit interessante en zeer diverse gebied wordt gewerkt aan het uitzetten van 30 parcoursen van 7 tot 45 km lengte. De routes laten je kennismaken met de onbekende, gevarieerde, aantrekkelijke en zeer karakteristieke kanten van Bretagne. Trainen krijgt hier in Midden-Bretagne, een nieuw gezicht!

Bestemming Trails in Midden-Bretagne (FR)

Overnachten: Bijzondere accommodaties in Quénécann (GB)

 

Met een bord op de bank

Tv-series die in Bretagne opgenomen zijn: op France 3 worden twee nieuwe episodes van de crimeserie Crimes parfaits uitgezonden, met Antoine Duléry, helemaal opgenomen in Vannes en omgeving. Oliver Jahan brengt op de zender Arte de film Claire Andrieux uit, die de personages uit Châteaux de sable weer ten tonele voert. Met een cast vol beroemdheden: Thomas VDB, Emma de Caunes, Yannick Rénier en Michel Vuillermoz van de Comédie-Française…

 

 

 

Boekweit-mania

Hij wordt de “Bocuse van de galette” genoemd! Bertrand Larcher, de man achter de Breizh Cafés in Cancale, Saint-Malo, Parijs en Tokyo, opent in mei zijn Maison du Sarrasin in Fougères. Een unieke en gezellige plek waar je boekweit (sarrasin of blé noir) kunt eten, in allerlei vormen en wanneer je maar wilt. Boekweit hoort bij het Bretonse erfgoed en is ook nog eens gegarandeerd glutenvrij: in ambachtelijk ijs (eventueel biologisch en lokaal), natuurlijk in crêpes en galettes, met een kopje “caffè”, van Cataldi, uitgeroepen tot Frankrijks beste koffiebrander… Verder kun je er terecht voor exclusieve delicatessen.

Breizh café (GB)

Overnachten: Château du Bois Guy (GB)

Zorg dat je er op tijd bij bent: Céline Dion komt naar het Festival Les Vieilles Charrues!

Festival Les Vieilles Charrues begint op het Californische festival Coachella te lijken: de beroemde Canadese zangeres Céline Dion doet op 16 juli in Carhaix aan, in het kader van haar tournee “Courage World Tour”. Ze weet de liefhebbers van haar vibrato ongetwijfeld in beweging te krijgen!

 

 

 

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties