© Teddy Verneuil
Onze tips voor een vrolijk 2021 in BretagneIdeeën om dit jaar vol goede moed in te gaan

Onze tips voor een vrolijk 2021 in Bretagne

Onze tevreden glimlach? Die zit verstopt achter een mondkapje, opgesloten achter de voordeur. Maar in Bretagne, het land van geluk en geborgenheid, krijgt die glimlach weer alle ruimte! Uitstapjes in de natuur, mooie initiatieven, culturele ontmoetingen: we hebben 9 ideeën voor om het sombere gevoel van de afgelopen tijd te verdrijven. Zeker weten dat je richting Bretagne gaat als de situatie het toelaat!

De fiets op nummer één!

Als het mooi weer is, is de fiets hét vervoermiddel in Bretagne. In de eerste plaats omdat er in Bretagne van 26 tot 29 juni 4 etappes van de Tour de France gepland staan; 4 dagen feest voor iedereen. En verder omdat er twee langeafstandsroutes klaarliggen voor een supersportieve ervaring: de Vélodyssée®, de langste fietsroute in Frankrijk, die langs de Bretonse rivieren en kanalen voert, en de pas voltooide Vélomaritime®, langs de kust, die dit jaar geopend wordt. Krijg je al zin om op de fiets te springen?

Bretagne op de fiets

Fotografie, kriskras door Bretagne

Dit jaar kun je Bretagne doorkruisen met moderne fotografie als leidraad, bijzonder toch? Zeven organisaties hebben met veel enthousiasme een programma voorbereid waarmee je op zoek gaat naar de schatten van de regio. Van 1 april tot 30 september kun je de regio ontdekken aan de hand van evenementen rond artistieke foto’s, in steden als Daoulas, Rennes, Lannion en Lorient! Er zijn in totaal 30 exposities, projecten, collecties en festivals. Meer informatie volgt in maart.

De zevende hemel, die vind je in Midden-Bretagne

Ontdek of herontdek de verborgen kanten van het Kanaal van Nantes naar Brest. Met een tokkelbaan over het water bijvoorbeeld, terwijl je de pure boslucht inademt. Toegankelijk vanaf 4 jaar, prachtige parcoursen, samen plezier hebben, genieten van sensaties in een park waar afstand houden geen probleem is, waar rekening gehouden wordt met het milieu en waar veiligheid serieus genomen wordt. Dat alles biedt L’Accrobrancherie. Waar wacht je nog op?

L’Accrobrancherie

 

Het Douanierspad, maar dan net even anders

Wandelen langs een van de mooiste langeafstandspaden (GR®) van Frankrijk? Groot gelijk als je daarvoor kiest! Maar wat zou je er ervan vinden om een beetje variatie aan te brengen in deze route die 100% op de zee gericht is? Om wandelen af te wisselen met kajakken, zeilen met een catamaran, met een oversteek naar een eiland? Van een gezonde duik in zee, een zeer welkome alternatieve route? De schoonheid van de GR®34 ligt immers net zo goed op het land als in de zee. Van de route afwijken, het voelt alsof je er even tussenuit knijpt, als een heerlijk avontuur.

 

Nieuwe adressen proberen waar je kunt ontspannen

Tijd nemen voor jezelf, dat is nu in 2021 meer dan ooit de mantra. Jezelf een kort of een lang weekend gunnen in Bretagne, je in de watten laten leggen, buiten zijn… En de nieuwste adresjes uitproberen: een bijzonder verblijf in de natuur van Erquy bijvoorbeeld, in het heerlijke “Nid de Pie” van Solenn. Of puur genieten van het comfort van een prachtig appartement in het middeleeuwse centrum van Dinan. Perlépampille is een statig herenhuis, tjokvol geschiedenis, met een interieurwinkel en een theesalon. Of een verblijf bij Au 46 in Bénodet, op het uiterste puntje van het vasteland, een accommodatie waar zeelucht en ontspanning de toon zetten, met als extra de ontmoeting met de gedreven gastvrouw en -heer. Waarom zou je willen kiezen? Drie heerlijke adressen, om onbeperkt van te genieten!

 

Te voet of in een kajak langs de GR®34… er even tussenuit, een vleugje avontuur, een vleugje natuur: alles wat je nodig hebt!

 

 

Beleef een weekend vol legenden

Wat zijn we creatief geweest in 2020! We hebben maskers gemaakt en spelletjes, brood gebakken. En nu is het tijd om je eigen fantasiewereld te scheppen in noordelijk Finistère! Vol plezier, rondwandelen als in een droom, midden in de natuur; dat is het idee van La Grande Fabrique: een artistiek evenement tijdens een weekend in mei! Handig om te weten: het hele jaar door is er eigentijdse kunst te zien langs de wandelroutes van de Côte des Légendes. Geef de kunstenaar die in je sluimert de ruimte!

La Grande Fabrique – mei 2021

 

Mosselen proeven uit Pénestin

Je leven doorbrengen, hangend aan een paal, dat is het grandioze lot van een mossel uit Pénestin! De mosselen uit de Bretonse badplaats Pénestin, stevig vastgegroeid aan de houten palen in de riviermonding, hebben kortgeleden de status gekregen van immaterieel Frans erfgoed. Ze zijn vlezig, bevatten veel magnesium en ijzer: uitstekend voor een gezonde zomerse maaltijd, lekker bij een glas op een terras aan de haven van Tréhiguier, vlak aan zee… Puur zomers genieten!

Lees alles over bouchot-mosselen

Een warm welkom voor de festivals

Het afgelopen jaar hebben we het zonder moeten doen, maar we mogen weer plannen maken! Dus, adem inhouden, en dan mogen we de 50 kaarsjes uitblazen van het jarige Festival Interceltique de Lorient, van 6 tot 15 augustus! Het festival, waar Keltische muziek en cultuur centraal staan, lijkt de eeuwige jeugd te hebben. Maar overal zijn organisaties en artiesten druk bezig. In Lorient, net als in de rest van Bretagne, wordt er hard gewerkt om van 2021 een jaar van weerzien te maken, binnen de geldende veiligheidsregels. Wij geloven erin!

Je grenzen verleggen, midden in de natuur

Hiervoor hoef je echt niet in de bergen te zijn… Als de eerste tekenen van het voorjaar zich aandienen, gaan de trails door Bretagne weer open! In 2020 zijn 30 routes aangelegd, dwars door het binnenland van Bretagne. Dit jaar zijn er nog eens 30 nieuwe bij gekomen, langs de Roze Granietkust en de Baai van Morlaix. De verrassende routes lopen door de zeer gevarieerde natuur van Bretagne. Daar vindt ieder een uitdaging zonder zich druk te hoeven maken over afstand houden of over CO2-voetafdruk. Soms is geluk heel gewoon!

Trails langs de Baai van Morlaix           Trails in Midden-Bretagne

 

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties