coucher-du-soleil-en-haut-du-phare-d-eckmuhl-16.jpg
©Nicolas Job
Bewonder de zonsondergang vanaf de vuurtoren van EckmühlEen spektakel van wind en licht en de magie van de nacht
Bretonse ervaring!

Bewonder de zonsondergang vanaf de vuurtoren van Eckmühl

In de punt van Cornouaille staat de vuurtoren van Eckmühl, die je een stapje dichter bij de sterren brengt. ’s Avonds opent Alexandra de poorten van deze reus. Na het beklimmen van de vele treden kom je op het 56 meter hoger gelegen terras. Aanschouw tussen de hemel en de zee het betoverende spel van de stralen van de ondergaande zon en het schijnsel van de vuurtorens.

Ontmoeting met een legende

Langs de kust van Bretagne vind je vele vuurtorens die zich richting de hemel verheffen. De vuurtoren van Eckmühl behoort tot de hoogste en meest legendarische. Bij hoge uitzondering ontvangt deze vuurtoren op het late uur nog bezoekers.
Aan de voet van de toren staan we met zijn tienen klaar voor een reis in de hoogte. In het avondlicht straalt de vuurtoren een andere, warme sfeer uit. Alexandra en Adeline ontvangen ons bij de mahoniehouten deur. De beroemde wenteltrap begint hier. Deze vreemde schelp rijst statig omhoog. En wij ook! De klim begint. 290 treden wachten op ons!

Een geslaagde beklimming

Alexandra, expert op het gebied van dit maritieme erfgoed, neemt de tijd om tussendoor uit te rusten. Een goede gelegenheid om op adem te komen en ons enkele geheimen toe te vertrouwen. Wat lijkt op betegeling op de muren is in feite opaline, een ondoorzichtige glassoort. Gevormd naar de rondingen van de toren zorgt zij voor subtiele blauwige reflecties aan de binnenzijde van dit bouwwerk. De gepolijste bronzen trapleuning benadrukt de elegantie van deze plek.

Een prinselijke plek

De motieven en materialen tonen een onverwachte luxe die rivaliseert met de natuurlijk charme van de buitenkant. Dat deze vuurtoren zoveel schoonheid bezit is te danken aan de genereuze gift van een markies die wilde dat een vuurtoren de naam van zijn vader zou dragen, de prins van Eckmühl. Deze moest gewijd zijn aan het helpen van mensen. Al sinds 1897 wordt dit langs deze ruige kust erg gewaardeerd!

Een spektakel aan de top!

We bereiken de uitkijkkamer en het terras. Buiten waait de wind. Een adembenemend uitzicht strekt zich om ons heen uit. In het westen zie je de schilderachtige kleuren van de ondergaande zon. De baai van Audierne kronkelt langs de kust. Tussen de groene en rode lichten varen de eerste vissersboten uit vanuit de haven van Saint-Guénolé. De navigatiepunten en vuurtorens langs de punt lijken klein. Langs de archipel van Glénan is een lichtbundel zichtbaar. Boven onze hoofden begint de lantaarn met haar lichtspel. Iedere vijf seconden toont ze een lichtstraal die tot 50 km ver te zien is. Dit witte licht is een van de krachtigste van Frankrijk. Het spektakel van de vuurtorens ontvouwt zich onder onze ogen. Alexandra wijst ons op de verschillende ritmes, die dienen als signalen voor de ervaren zeevaarders.

Oude tijden herleven

In de gezellige uitkijkkamer vertaalt Alexandra de kleuren en vormen van de maritieme signalering die ons omringt. In deze sfeervolle kamer brachten de vuurtorenwachters de nacht door om de werking van de vuurtoren te controleren. Dit vak voedde vele legendes, die tussen deze muren herleven. In deze ronde toren is het eenvoudig om te dromen over de mythe van vuurtorenwachters.

Een draaierige afdaling!

Het is tijd om naar beneden te gaan, dit blijkt een stuk eenvoudiger te zijn dan andersom. We houden de pas echter in om de wenteltrap te kunnen bewonderen, die zich naar beneden lijkt te storten.
Dankzij de mooie foto’s die zijn gemaakt kunnen we later nog eens wegdromen bij de herinneringen aan dit bijzondere uitstapje!

 

€7

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Toegang tot de vuurtoren van Eckmühl in de avond
  • Een begeleid bezoek door de vuurtoren met Alexandra

Ervaring toegankelijk in het: Frans

Meer informatie

  • Deze ervaring wordt in juli en augustus iedere dinsdag aangeboden op drie tijdstippen: 21.30 u, 22.15 u en 23.00 u.
  • Het openstellen van de vuurtoren is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als de toren gesloten is wordt het bezoek verzet naar de dag erna.
Officiële website van Toerisme Bretagne