Bénodet - Bretonse ervaring - workshop Crêpes van VéroBénodet - Bretonse ervaring - workshop Crêpes van Véro
©Yannick Derennes
Bijzonder smakelijke workshop Crêpes van VéroIn Bénodet leer je hoe je echte Bretonse crêpes bakt
Bretonse ervaring!

Bijzonder smakelijke workshop Crêpes van Véro

Zin in een authentiek smulavontuur? Dan moet je naar Bénodet, naar de Ateliers Crêpes van Véro! In een sfeervolle omgeving word je ingewijd in de geheimen van de echte 100% Bretonse crêpe. De workshops worden geleid door Véro, een “Finistérienne” in hart en nieren, die met deze activiteit de traditie van haar grootmoeders voortzet. Steek de handen uit de mouwen, ga goedgemutst aan de slag en bak je eigen crêpes, en eet ze vervolgens lekker op!

Een crêpe, dat is niet zomaar een pannenkoek

Véro ontvangt ons hartelijk in haar kleine kookstudio. Je bent er welkom met vrienden of alleen, om te leren hoe je crêpes bakt en om te smullen, natuurlijk. Aan de hand van een aantal anekdotes vertelt Véro hoe haar carrière in de crêperie verlopen is, te beginnen bij haar beide grootmoeders en de enorme bergen boter die zij gebruikten bij het bakken. De mutsen die horen bij hun klederdracht, de hoge bigoudène en de kleinere kap van de Glazick-dracht houden een oogje op de billigs. Billig?! Ja, dat zijn de grote bakplaten die het toneel vormen voor de strijd met het beslag! En nog meer Bretonse termen klinken ons in de oren: rozell, de spatel die je gebruikt om het beslag over de bakplaat te verdelen, kraz om het krokante karakter aan te duiden van de crêpes die hier in Zuid-Finistère gebakken worden.

De handen uit de mouwen!

Genoeg gepraat, tijd voor het echte werk! Iedereen krijgt een schort voor en dan gaan we aan de slag met het beslag voor de crêpes van boekweitmeel. Want wat voor meel we ook gebruiken “we maken hier crêpes, en geen galettes“, zegt Véro plagerig, verwijzend naar de goedmoedige strijd tussen het oosten en westen van Bretagne. “Net zo lang kneden tot het beslag een lint vormt”, zegt de crêpe-expert, terwijl ze nog een beetje water toevoegt. “En nu moet je het deeg echt flink platslaan.” Een werkje waar we allemaal lol in hebben en waarbij we onze onderarmen goed voelen. Dankzij de fijne kneepjes die Véro ons bijbrengt ziet het resultaat er indrukwekkend uit!

De fijne kneepjes van het vak

Als de rommel opgeruimd is en het werkvlak weer netjes is, mag het tarwemeel vermengd worden met suiker en melk. Ondertussen vullen heerlijke geuren het vertrek. De fijne kneepjes die nodig zijn om een goed beslag te maken, zie je hier in de praktijk! En dan zijn we klaar voor de volgende stap.

Crêpes bakken, dat betekent draaien!

Aan de billig, de bakplaat, laat Véro ons zien hoe je de rozell gebruikt om het beslag te verdelen. “Houd hem heel plat en verdeel het beslag voorzichtig, met kleine bewegingen.” Het is nog niet makkelijk om een mooi ronde pannenkoek te maken. Véro’s uitleg is bijzonder beeldend: “Of je laat je pols draaien als een helikopter of je maakt een draai als een majorette en laat de rozell draaien.” Anthony mag als eerste zijn kunsten laten zien en doet dat met verve! Niet iedereen heeft meteen de slag te pakken en dat levert de nodige hilariteit op. Dan komt de spatel erbij om de crêpe te keren en de andere kant te bakken, en klaar is onze crêpe! Aan het uiteinde van de tafel wordt de stapel crêpes hoger en hoger. En het wordt tijd om te gaan eten!

Ah, de beroemde crêpe ham-kaas-eieren

Het volgende onderdeel van de workshop wordt met veel enthousiasme begroet: net als de echte professionals gaan we ons wagen aan een volkoren crêpe met ham, kaas en eieren. We kunnen onze trek haast niet bedwingen, maar voor deze klus is geduld nodig. Het beslag voor boekweitcrêpes is zwaarder en moet langer bakken. Het is haast niet te geloven wat je allemaal moet doen en kunnen om deze klassieke Bretonse crêpe te maken, van het invetten van de bakplaat en het verdelen van het eiwit tot het omdraaien met behulp van de roestvrijstalen spatel! Maar het resultaat mag er zijn! Aan tafel iedereen!

Een moment om van te genieten!

“Dit is de lekkerste crêpe die ik ooit heb gegeten”, zegt Anthony met overtuiging. En gelijk heeft hij! Die van mij is dun en knapperig, precies zoals ik het graag heb. De sfeer is gemoedelijk. We weten nu hoe het moet en gaan weer naar de bakplaat, nu om een zoete crêpe te maken. Ondertussen praten we met Véro over de voedingswaarde van boekweit, over culinaire tradities, over jeugdherinneringen… En als afsluiting van deze geweldige activiteit wensen we elkaar kenavo, tot ziens op z’n Bretons, en gaan we naar huis, ieder met z’n crêpes, met recepten en een echt diploma!

 

 

Prijs vanaf

€59

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een kennismakingsworkshop met zoete en hartige crêpes (3 uur)
  • Bereiding van het beslag, zelf oefenen met het maken hartige crêpes en een proeverij
  • Gebruik van materiaal (inclusief schort)
  • Receptenkaarten, zoete en hartige crêpes en een diploma
Officiële website van Toerisme Bretagne