palmez-avec-les-phoques-gris-en-baie-de-morlaix-8.jpg
©Nicolas Job/ HEOS Marine
Duik mee met de grijze zeehonden in de baai van MorlaixEen bijzondere ontmoeting binnen een beschermde zeewereld
Bretonse ervaring!

Duik mee met de grijze zeehonden in de baai van Morlaix

Wat een plezier om grijze zeehonden te ontmoeten! Nu kun je dankzij de getijde-coëfficiënten naar hun archipel van Trégor zwemmen. Met Dominique als duikgids kunnen een paar gelukkigen naast de dieren zwemmen. De tocht is uitzonderlijk, eco-verantwoord en vol natuurlijke sensatie!

Trossen los!

In de haven van Diben groeten Dominique, Marine en Régis ons met een frisse glimlach. Na het passen van de duikpakken, zwemvliezen en duikbrillen zijn we van top tot teen uitgerust. Dominique geeft het vertreksein: we moeten aan boord voordat het tij te laag is. La Bretonne, een stevige motorboot van het eiland Batz die is omgetoverd tot duikboot, brengt ons naar de eilanden van het Méloine-plateau.

Richting de zoogdieren!

Op volle zee laat de kapitein Marine aan het roer, om ons te informeren over de bewoners van de Méloine-eilanden. Hij kent ze goed: hij telt ze met de vereniging Bretagne Vivante. Een twaalftal grijze zeehonden profiteert van het voedzame water in de baai. Deze dieren wegen 300 kg, ze eten dan ook goed! Op het menu: algen en vis. Als we de eilanden naderen, gaan alle blikken naar de stenen en de golven; Roman ziet als eerste een zeehond die zich opwarmt in de zon. Een prachtig begin! Hij ligt gebogen als een banaan om zijn vacht te laten drogen. La Bretonne gaat voor anker. De ondiepe boot komt zachtjes dichter bij de rotsen, en respecteert de wereld van de zeezoogdieren. Vervolgens moeten we de zwemvliezen gebruiken voor een buitengewone tocht, zodat de rust van de plek beschermd wordt.

Als een vis in het water!

Aankleden: iedereen die gaat zwemmen trekt zijn pak aan op de overdekte brug. We vormen een vreemd stel, met neopreen pakken en zwemvliezen. Marine geeft aan hoe we damp op onze duikbril voorkomen. Niet erg elegant, maar doeltreffend! Zittend op de rand van de boot laten we ons in de golven glijden. Oei! De 1e, korte indruk is fris, de 7 mm dikke pakken zijn welkom. Rustig zwemmen we naar de zoogdieren, in het ongelooflijk transparante water.

Een permanente show

Patrick wijst op een gevlekte snuit die voor ons opduikt. Een aangename verschijning! Rond de tuba’s komen de glimlachen tevoorschijn. We mogen geen geluid maken, om de zeehonden en andere dieren hier niet af te schrikken. Rustig zwemmen we tussen de rotsen door. Kleine, nieuwsgierige koppen komen boven het water uit. Probeer ze niet te volgen als ze weer onderduiken! Grijze zeehonden zijn kampioenen zwemmen en adem inhouden. Ze houden het makkelijk 10 minuten vol onder water. Maar je kunt ze natuurlijk aan de oppervlakte bekijken! Ze verstoppen zich en glijden onder het bruinwier. Een vriendelijk vrouwtje gaat op 3 m van ons vandaan heen en weer onder onze duikbrillen. Ze draait zich zelfs om, alsof ze ons met haar zwemvlies groet. Julie, 10 jaar, heeft haar ogen wijd open van geluk.

Levende schatten

Grijze zeehonden zijn de sterren van deze paradijselijke tocht. Maar ook andere prachtige acteurs spelen een rol in dit natuurlijke theater! Marine brengt een prachtige roodoranje zeester naar boven. In de lichtstralen voeren de algen een fascinerend ballet op. Paarse zeeanemonen zijn over de rotsen verspreid. Glanzende vissen, koolvis en lipvissen, draaien boven het zand. Tussen verrassingen en ontdekkingen gaat de tijd snel. Als de deelnemers weer aan boord gaan, is al anderhalf uur verstreken. Géraldine, Eléonore, Roland … zeggen allemaal hetzelfde: “Geniaal”, “Te gek”, “Prachtig” … Met het hoofd vol plaatjes halen we het anker op. Aan boord warmen we ons op met een thee of koffie. De lokale fauna blijft ons verwonderen, met de zeemeeuwen die in het kielzog vliegen. De natuur heeft zich echt mooi voor ons gemaakt!

 

Prijs vanaf

€90

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat

  • Een tocht van anderhalf uur om grijze zeehonden te spotten in de baai van Morlaix
  • Geleverd materiaal: duikpak, zwemvliezen, duikbril en tuba.

Ervaring toegankelijk in het: Frans

Meer informatie

  • Om maximaal van de duik te genieten, moet je enige ervaring hebben met het gebruik van zwemvliezen, duikbril en snorkel.
  • De tocht wordt bij een maximum van 8 personen aangeboden, met een minimum leeftijd van 12 jaar.
  • Vooraf reserveren wordt aangeraden, de mogelijke data kun je opvragen bij Plougasnou Plongée.

Om het ecosysteem en de levensomstandigheden van de grijze zeehonden in hun omgeving te beschermen, is het aantal deelnemers en tochten beperkt.

Plougasnou Plongée is betrokken bij de beweging Project AWARE voor de bescherming van de oceaanplaneet.

Officiële website van Toerisme Bretagne