decouvrez-la-peche-en-float-tube-a-jugon-les-lacs-10.jpg
©Simon Bourcier
Kennismaking met belly boat‑vissen in Jugon‑les‑LacsEen bijzondere ervaring in gezelschap van Gildas
Bretonse ervaring!

Kennismaking met belly boat‑vissen in Jugon‑les‑Lacs

Of je nu een ervaren visser bent of nog nooit een hengel aangeraakt hebt, een kennismaking met deze nieuwe manier van vissen is bijzonder de moeite waard. Onder leiding van Gildas, medewerker van het Maison Pêche & Nature in Jugon-les-Lacs. Een belly boat is een soort drijvende stoel die een comfortabel plekje biedt om op het meer te vissen op snoek, snoekbaars en andere roofvissen. Genoeg reden om niet op de kant te blijven staan!

Charmante stad aan het water

Jugon-les-Lacs ligt in een prachtig groen dal en heeft het keurmerk Petite Cité de Caractère, karakteristiek stadje. Wij komen er aan in het begin van de middag, nadat we de rivier de Arguenon overgestoken zijn. Rond het plein staan granieten huizen; mensen zitten er op de terrasjes, genietend van de zon. Naast het stadje ligt een flink meer, het Lac de Jugon. De stad in het departement Côtes d’Armor draagt zijn naam ‘Jugon-les-Lacs’ niet voor niets: er zijn twee meren, maar het water is overal: als we bij het Maison Pêche & Nature staan, zien we een beekje dat vlak voor onze voeten stroomt.

Ongeïdentificeerd drijvend voorwerp…

Bij het Maison Pêche & Nature worden we opgewacht door Gildas. Hij is al jaren instructeur op het gebied van sportvissen en organiseert allerlei excursies en kennismakingsactiviteiten voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. Vandaag ga ik kennismaken met een nieuwe activiteit: belly boat-vissen. Wat een belly boat is? Het is een soort drijvende stoel waar je in kunt zitten om te vissen. Waarom zou je op de kant blijven staan als je ook midden in of op het meer kunt gaan zitten? Het ziet er zo comfortabel uit dat ik mezelf zo maar een middagdutje in zo’n stoel zie doen…

 

Hoe je een goede visser wordt

Gildas geeft ons een kop koffie en legt dan uit hoe je roofvis vangt. Voor mij is dit allemaal nieuw en ik moet eerlijk bekennen dat ik zelfs niet eens precies weet wat roofvissen zijn. “Roofvissen zijn vissen die andere vissen eten. In dit meer vind je snoek, snoekbaars, baars en forelbaars. Een baars is maximaal 50 cm lang en een snoekbaars heeft ongeveer 700 tanden.” Dat zijn allemaal dingen die Uriel, een jongen van 9 die met zijn ouders komt vissen, nog niet wist. Gildas laat het aas zien waarmee we die dag gaan vissen. Het aas is buigzaam en heeft de vorm van een visje of een hagedis. Soms zijn de vormen fluorroze en hebben ze een smaakje.

 

Als een eend in het water

En nu: op naar het meer! We trekken onze wetsuits aan en duwen de belly boat het water in. Gildas helpt ons erin te gaan zitten en laat zien hoe je de zwemvliezen gebruikt. Ik spartel wat onhandig met mijn voeten, links en rechts, maar dan heb ik de slag te pakken en weet ik hoe ik vooruit moet komen en bochten maken. Zo’n boot is heel stabiel. Het duurt maar even of we zijn midden op het meer. Rondom ons is alleen water, bomen langs de kant en boven ons de lucht. Ik geniet even van die rust en dan werp ik voor het eerst mijn hengel uit. Mijn hengel gaat eerst naar achter, zwaait dan over mijn hoofd en terwijl ik diep inadem, komt het uiteinde met een plons voor mij in het water. Dat gaat snel! Voor zo’n eerste keer gaat het me beter af dan ik gedacht had.

Spelen en dromen op het water

Vervolgens moet je spelen met het haakje en het aas om de vissen aan te trekken: je laat de lijn vieren, haalt hem weer wat in, laat hem weer vieren… Gildas moedigt me aan: “Als er iets te vangen valt, dan ga jij het vangen!” Ik droom een beetje weg, terwijl de eenden over het meer vliegen. We gaan naar een ander plekje en ruilen onderling onze haakjes. Rozenn, de moeder van Uriel, slaakt een kreet. Ze heeft beet! Snel haalt ze haar lijn binnen en ontdekt dan dat het haakje verdwenen is. “Waarschijnlijk heeft een vis toegehapt en de lijn doorgebeten”, legt Gildas uit.

Beet: de eerste vis!

Een paar minuten later merkt Laëtitia dat ze beet heeft. Ze wil de hengel ophalen, maar die buigt helemaal door. Ze trekt aan de hengel en draait aan het molentje. Het gevecht duurt een hele tijd: dat moet wel een bijzondere vangst worden! Onder het wateroppervlak zien we een spartelende zilverachtige vis opduiken. De vis stribbelt zo hard tegen dat het uiteinde van de hengel onder water verdwijnt. Laëtitia geeft haar vermoeide armen even rust, maar hervat dan de strijd. Ze krijgt de vis uit het water en Gildas is er net op tijd bij om hem te pakken. Het is een fraaie baars. Voor ze hem weer vrijlaat, gaat Laëtitia met hem op de foto. Het is een strijd geweest die ze ongetwijfeld niet snel zal vergeten.

 

Prijs vanaf

€22

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een 3 uur durende kennismaking met belly boat-vissen onder leiding van Gildas, van het Maison Pêche& Nature in Jugon-les-Lacs.

Meer informatie

Officiële website van Toerisme Bretagne