© Simon Bourcier
Met de E‑bike naar Cap FréhelEen fietstocht langs moerassen en zee met Isabelle!
Bretonse ervaring!

Met de E‑bike naar Cap Fréhel

Met een elektrische fiets kan iedereen de heuvels van Côte de Penthièvre bedwingen! Alleen de uitzichten vanaf de steile kliffen benemen je dan nog de adem. En Isabelle, die haar hart verloren heeft aan dit geweldige stuk natuur, is een gids die je als geen ander de kleuren van het landschap, zijn geschiedenis en de dieren die er leven laat ontdekken. Onze wegwijzers? Het geel van de gaspeldoorn, het roze van de heide en de vuurtoren van Cap Fréhel

In het zadel!

In Plurien, naast de vintage camping waar ook een paar joerten staan, staan onze fietsen te wachten. Isabelle zet het display aan die aan het stuur van de fiets bevestigd is en laat ons “de motoren testen”. Meteen als je pedalen aanraakt, merk je hoe plezierig het is dat de ouderwetse stalen ros geëlektrificeerd is… Het is gewoon een wonder! Fietspaden, “groene wegen” en rustige gewone wegen zijn nu ons koninkrijk!

De verhalen en de werkelijkheid van het moeras

Na een eindje fietsen komen we bij het laaggelegen moerasgebied. De grens tussen zee en land is onduidelijk in dit unieke landschap. Op een tapijt van zeekraal en melde heeft Gargantua een steentje uit zijn schoen laten vallen… Dat is tenminste wat Isabelle ons vertelt, ter afwisseling van een iets geloofwaardiger uitleg over het kuitschieten bij vissen. Met de camera bij de hand, krijgen we zicht op het leven in het moeras.

 

Op naar de zeedennen en de strandvilla’s

We stappen weer op bij een voormalig station uit de tijd dat de badplaats Sables-d’Or-les-Pins nog per trein bereikbaar was. Als we naar boven fietsen, naar de kustweg, zijn we maar wat blij met onze trapondersteuning! Langs de kust staan prachtige villa’s, die verstoppertje lijken te spelen tussen de bomen en de heggen. Bij iedere bocht hebben we uitzicht op de zee met zijn veranderende kleuren en het grote, blanke strand.

 

Een unieke blik op de zee en op de geschiedenis

Van een idyllisch landweggetje komen we op een grindpad, vervolgens op een asfaltweg. In de speciale route van Isabelle is een plek opgenomen waar we stoppen om te genieten van een fenomenaal uitzicht. Erquy, de haven (Port des Hôpitaux), het eilandje Saint-Michel: een prachtig beeld waar de invloed van de zee overal merkbaar is. In de zee worden de roze rotsen zichtbaar. Het is de “grès”, de beroemde steen, de grondstof voor steenhouwers, die hier gehuisvest werden in kleine, dicht opeen gebouwde huisjes. Een paar sprongen over de rotsen en je staat weer op een nieuw en spectaculair uitzichtpunt, vanwaar je uitkijkt over de duinen en de rotskust tot aan de vuurtoren van Cap Fréhel.

Een symfonie van kleuren

Weer verandert het landschap van karakter. Charmante straatjes met muren erlangs die begroeid zijn met bloemen, landwegen tussen de akkers door, ze voegen nieuwe kleuren toe aan het palet. Orchideeën staan er naast vlierbomen en smeerwortel, en Isabelle vertelt over de nuttige eigenschappen van deze planten. We komen een surfer tegen en even later verandert het landschap: groene dalen maken plaats voor een uitgestrekt, romantisch heidelandschap. De roze tinten van de heide en het geel van de gaspeldoorn, afgewisseld met groene plekken waar varens groeien, lopen langzaam af naar het strand. Onze gids vertelt ons dat er te midden van dit kleurige geheel ook vleesetende planten leven, en de koekoek lijkt dat met zijn roep te willen bevestigen.

Op 70 m hoogte, waar alleen vogels zijn en de vuurtoren

Zonder enige moeite komen we aan bij Cap Fréhel, op 70 m boven de zee. Terwijl we genieten van een kop zachte melisssethee, krijgen we de geschiedenis te horen van de vuurtoren. Vanaf deze bijzondere plek kun je bij helder weer Jersey in de verte zien liggen. Vlak bij de kust duiken twee rotsen op uit de smaragdgroene zee. De steen is wit van de uitwerpselen van zeevogels. Met haar geoefende oog vindt Isabelle de nesten van kuifaalscholvers, donzige jonge zeemeeuwen en kleine drieteenmeeuwen. Pinguïns krijgen we niet te zien, maar Isabelle vertelt ons alles over hun eieren. Ondertussen maakt Anne de ene foto na de andere. Allemaal zijn we onder de indruk van de omgeving en van het schouwspel van de vogels.

Laat de pedalen maar los!

We hebben een brede kijk op de omgeving gekregen en een klein glimpje opgevangen van de legenden van deze streek. Vervolgens vormt het peloton zich weer en gaan we terug naar ons startpunt. Met de wind in de haren fietsen we terug, de een met wat meer ondersteuning van zijn fiets, de ander met wat meer inzet van eigen spierkracht. Karin maakt flink snelheid op het fietspad, zonder dat het haar extra inspanning kost. Landschappen in steeds wisselende kleuren trekken voorbij. Bij het moeras, waar het opkomend tij duidelijk te zien is, minderen we vaart. En aan het eind van deze geweldige tocht gaat de fiets op de standaard, is er een glas appelsap en zijn overal blijde gezichten!

 

Meer informatie

  • De tochten beginnen vanaf Camping Les Salines in Plurien
  • “Cap Evasion vélo” vind je links van de ingang van de camping
  • Duur van de tocht: 3u
  • Tarieven: € 33 voor volwassenen – € 16 voor kinderen onder 12 jaar
Officiële website van Toerisme Bretagne