© Simon Bourcier
Ontdek de oesterkwekerijen met Ivan Een gastronomische inleiding in de Golf van Morbihan
Bretonse ervaring!

Ontdek de oesterkwekerijen met Ivan

In de Golf van Morbihan neemt oesterkweker Ivan Selo je mee naar zijn oesterkwekerijen voor een even smakelijke als verrijkende rondleiding. Een originele ervaring die je alle in’s en out’s over deze delicatesse zal bijbrengen.

Oesterkweker sinds 5 generaties

Oesters, ik weet dat ik ze naturel het lekkerst vind, maar daarmee weet ik nog niks over hun weg van de zee naar mijn bord. Dit in tegenstelling tot Ivan Selo, oesterkweker en zoon van oesterkwekers sinds 5 generaties, die deze schelp van binnen en buiten kent. Zijn terrein is gevestigd aan het einde van de Pointe de Toulvern, een klein paradijs midden in de Golf van Morbihan. We arriveren midden op de dag met mooi weer, een rustige zee en een landschap dat een kalmerende werking op ons heeft. Vlak voordat de zee zich weer terugtrekt stappen wij aan boord bij Ivan met bestemming: de oesterbanken.

Beproeving van de oesterbank

Ivan, die oesterbanken bezit bij Locmariaquer, Ile Longue en Quiberon, kent de regio als zijn broekzak. De weg vinden, welke stroming hij moet nemen… hij deelt al zijn geheimen met ons. Al snel vragen de passagiers hem het hemd van het lijf. “Waarom zijn de oesters melkachtig ?” “Hoe eten de zeesterren de oesters ?” Hij heeft overal een antwoord voor. Met het oog op milieuvervuiling heeft hij speciaal voor deze rondleidingen een elektrische boot laten bouwen.

Sla de oesters!

Na een tocht van 30 minuten legt Ivan de boot aan bij Ile Longue. De overalls worden uitgedeeld en enkele passagiers volgen Ivan naar de tafels waar de oesterzakken klaarliggen. Ivan leert ons de handelingen die oesterkwekers dagelijks uitvoeren. De grote verrassing is dat je op de oesters moet slaan! Door de randen van de schelp te breken, vertragen we het proces om in de lengte te groeien en forceren wij ze om dikker te worden. Gewapend met een stok imiteren we hem. De zakken omkeren, slaan en opnieuw beginnen. We lachen, we maken foto’s, maar de armen worden er moe van… wat een vak!

Een mand met oesters en een lekker glas wijn

Na inspanning komt ontspanning. Terug aan boord is het tijd voor het proeven van de oesters. Met een goed glas witte wijn, wat brood en boter is het genot compleet. De schelpen zijn een beetje gezouten en goed gevuld. Sommige passagiers willen ze enthousiast in één keer doorslikken, maar Ivan adviseert om te kauwen. Iedereen is het eens over het genot van deze unieke ervaring in Bretagne. Want, zeg eens eerlijk, waar kunnen de oesters lekkerder zijn dan op een boot midden in de Golf van Morbihan met het gezelschap van Ivan?

 

Prijs vanaf

€35

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een tour van 2,5 uur op een elektrische boot
  • Ontdekken van de oesterkwekerijen samen met oesterkweker Ivan Sélo
  • Proeverij van oesters aan boord van de boot

Ervaring toegankelijk in het: Frans

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties