jouez-les-robinson-sur-l-ile-milliau-14.jpg
©Yannick Derennes
Speel voor Robinson op het Ile MilliauEen dag en een nacht een heel eiland voor jezelf
Bretonse ervaring!

Speel voor Robinson op het Ile Milliau

Heb je zin in avontuur en wil je wel eens Robinson Crusoe zijn? Langs de roze granietkust kun je bij laag water naar het Ile Milliau lopen. Als het tij weer stijgt, gaan de andere wandelaars terug en blijf jij met je reisgenoten achter, alleen op wereld. Je verblijft in een oude 16de-eeuwse boerderij en van daaruit kun je op je gemak het eiland bekijken, in zee zwemmen of lekker luieren: je speelterrein is 23 ha groot. Je laat het gewone tijdsbesef achter je, en dat terwijl je maar op 10 minuten loopafstand van het vasteland bent!

Op naar het strand

Het is een mooie herfstdag als Aurélia, Franck en hun vrienden midden op het strand op een grote rots klauteren. Ze zijn op zoek naar hun onderkomen voor de nacht. Hoezo onderkomen voor de nacht? Zijn ze door de zeelucht misschien een beetje de weg kwijt? Nee hoor, ze zijn op weg naar Milliau, een klein onbewoond eiland. Daar gaan ze overnachten in een mooie, gerestaureerde boerderij. Vanmorgen vroeg hebben ze zich gemeld bij de haven van Trébeurden, aan de roze granietkust, met acht volwassenen en negen kinderen. Wandelschoenen aan, rugzak op de rug… Eindelijk klaar voor het grote, misschien wat vreemde avontuur.

Een klein bosje op de roze rotsen

Je moet er wel iets voor doen als je naar Milliau wilt! Je moet je een weg zoeken tussen de oranjekleurige, bizar gevormde rotsen door. Het avontuur kan beginnen! Je moet even wat moeite doen, maar dan mag je uitrusten aan de rand van het eiland. De vakantiestemming begint zich al meester te maken van de groep. De kinderen ontdekken kleine krabben die rondrennen in waterplassen. Het lijkt alsof boven ons de bomen door een soort magie zo maar uit de roze rotsen omhoog schieten. Jongens, we gaan op pad!

Paradijs voor kinderen

Het pad dat eerst tussen de bomen loopt, slingert nu tussen de varens door, die roodverbrand zijn door de zon. En joepie: er zijn ook bramen! Vanaf een heuvel zie je opeens de boerderij en de zee. De kinderen inspecteren snel de drie huizen: Bihit, Toëno en Castel. De keus is snel gemaakt: ze gaan met z’n allen in de grote slaapzaal slapen. Er is hier geen computer en geen tv, maar ze merken het niet eens. Een van hen heeft al ontdekt dat er achter het huis een soort hunebed ligt. De Robinsons-in-de-dop proberen de raadsels van deze stenen te doorgronden, terwijl hun ouders een plekje gevonden hebben op echte meubels uit deze streek en daar een picknick klaarmaken.

6000 jaar geschiedenis

Terwijl we zitten te eten, vertrekken de laatste wandelaars, voor het tij zo hoog geworden is dat ze niet meer terug kunnen lopen. Zo dadelijk hebben we hier het rijk alleen. Dan komt de opzichter van het eiland, Maël, met zijn boot aanvaren. Hij informeert of we ons plekje gevonden hebben en schuift aan voor de koffie. Hij opent het kleine museum voor ons: daar kun je zien dat het eiland al 6000 jaar lang bewoond is. Maël kent alle geheimen van “zijn” eiland, waarvoor hij dagelijks met liefde zorgt: van de Ierse monnik, die het eiland zijn naam gaf, tot de actrice die hier haar minnaar, de Franse politicus Aristide Briand, ontving.

File op zee

’s Middags lopen we naar de noordpunt van het eiland, een plek die begroeid is met heide en gaspeldoorn. Naar de ene kant heb je duidelijk zicht op het Ile de Batz, terwijl je naar de andere kant de stranden van andere kleine eilanden in de zon ziet liggen. De zee kleurt van blauwgroen naar diepblauw. Grote zwarte aalscholvers zoeken een plekje op de rotsen die uit de zee oprijzen. Opeens zien we vier vissersboten koers zetten naar de haven van Trébeurden, terwijl drie zeilschepen kalm de haven uitvaren. “De haven is net open gegaan,” legt Maël lachend uit, “dit is de dagelijkse file”.

Een wolf als toetje…

Tegen drie uur vaart Maël weer weg met zijn boot. We hebben het eiland nu echt voor ons alleen! Het kleine bosje, de rotsen en het strandje waar we kunnen zwemmen als we daar zin in hebben. Misschien ontdekken we nog een paar konijnen, en de kinderen gaan zich vast nog een poosje vermaken tussen de rotsen. Het zou best eens wat laat voor ze kunnen worden, vanavond. We eten onder de veranda, en Franck heeft zijn zinnen gezet op een spelletje weerwolven na het eten. Willen we nog iets? Misschien willen we niets, behalve kijken naar de ondergaande zon die de roze granietrotsen in al hun schoonheid laat zien. En we hoeven ook niets: we hebben de tijd en we kunnen doen wat we willen.

 

We hebben het eiland nu echt voor ons alleen! Het kleine bosje, de rotsen en het strandje.

Prijs vanaf

22€

per persoon

Deze ervaring omvat

  • een overnachting in een volledig uitgeruste groepsaccommodatie op het Ile Milliau, voor de kust van Trébeurden
  • een ontmoeting met de opzichter van het eiland.

Meer informatie

  • De groepsaccommodaties op het Ile Milliau zijn open van april tot eind oktober.
  • Bekijk aanvullende informatie over de groepsaccommodaties op het Ile Milliau en check de beschikbaarheid via de website.
  • Neem voor alle informatie contact op met het  Office de Tourisme Bretagne Côte de Granit Rose / Site de Trébeurden
  • Reserveren is aanbevolen
  • De accommodaties zijn uitgerust met een kachel (je kunt hiervoor ter plekke een zak pellets kopen)
  • Maximaal: 17 personen
Officiële website van Toerisme Bretagne