© Simon Bourcier
Trakteer jezelf op een toetjeOntdek de geheimen van Alain Chartier, wereldkampioen ijsdesserts
Bretonse ervaring!

Trakteer jezelf op een toetje

Het unieke concept van l’Ecole des Desserts (Dessertschool) nodigt mensen uit om de recepten van de grootste Franse desserts te ontdekken, met behulp van Alain Chartier, wereldkampioen ijsdesserts. Beginnende of ervaren kok…het is voor ieder een plezier om de wereld van chocola, gebak en ijs te ontdekken.

Ontmoet dé dessertspecialist

Vlakbij Vannes hebben we afgesproken bij l’Ecole des Desserts met de enige echte Dessertkampioen Alain Chartier, om samen een halve dag door te brengen omringd door lekkernijen. Als de deur opengaat komen ons direct de geuren van chocola en gebak tegemoet, die vers uit de oven komen. Bij de entree zien we een regenboog aan macarons liggen, luxe Franse koekjes op basis van amandelpoeder en eiwit. We beginnen te watertanden bij de aanblik van marshmallows, chocolaatjes en verrines met ijs (verrines: geserveerd in glaasjes).  De workshop vindt plaats naast de plek waar ze de desserts klaarmaken, die vervolgens ter plekke en in de winkel in het centrum verkocht worden. We worden ontvangen met een kop koffie en een aantal van onze mede-leerlingen hebben al enthousiast het schort van l’Ecole des Desserts voorgebonden. “U bent hier in de keuken van een chef” staat met koeienletters op de muur geschreven. Mochten we nog niet onder de indruk zijn, dan zijn we het nu wel! Alain Chartier komt binnen met een lach op zijn gezicht en geeft ons een hartelijk ontvangst. Ieder van ons ontvangt een boekje met de recepten voor vandaag. Het principe is eenvoudig: de chef laat ons stap voor stap zien hoe de recepten uitgevoerd moeten worden en daarna is het onze beurt !

Koksgeheimen

Hier worden alle geheimen van de kok onthuld: taarten, ijs, petits-fours, cakes, gebak, soesjes en natuurlijk de Franse macarons. Vandaag staat het schwarzwalderkirschgebak op het programma. Alain Chartier vertelt ons alvast de basiskennis over cacao: afkomstig van de cacaoboon, de rijpheidsstadia, het branden van de cacao, de verschillende chocoladesoorten… Alain raakt niet uitgepraat over het onderwerp. We maken plaats voor het chocoladebiscuit, de ganache en de slagroom. De chef showt ons de verschillende stappen, de handige trucjes en gebiedt ons af en toe eens te proeven om zo de verschillende smaken van elkaar te kunnen onderscheiden. Sommigen maken aantekeningen en andere maken foto’s, zodat er niks verloren gaat.

Ik heb hem gemaakt!

Beetje bij beetje voelen we ons steeds gemakkelijker in de keuken en zijn we hard aan het werk onder het toeziend oog van de chef. Een uur lang draait ons leven om weegschalen, mixers en garneerspuiten. Ieder maakt zijn eigen versie van de schwarzwalderkirschgebak: de één is rond, de ander vierkant.. een Amarena-kersje links, een cognac-kersje rechts… Een tiental verschillende creaties krijgt steeds meer vorm en Alain Chartier lijkt ze allen goed te kunnen waarderen. Hoe kan het ook anders, met het gebruik van de beste ingrediënten! En niemand kan de verleiding weerstaan om te zeggen: “Ik heb hem gemaakt”!

Niet zomaar een kookworkshop

Het hele jaar door  biedt l’Ecole des Desserts verschillende workshops aan: Verrines al naar gelang het seizoen; de ‘schatten’ van Bretagne, zoals de Kouign Amann (boterkoek), Bretonse zandkoekjes en Bretonse Galettes de Pont-Aven. Maar het hoogtepunt is toch altijd de workshop van de Franse macaron. Iedereen die hier na drie uur vertrekt is gelukkig met zijn of haar eigen eindresultaat. En degene die thuis zit, kan zijn vingers vast aflikken, want die mag meegenieten van het eindproduct! Het succes is onbetwistbaar, dat blijkt elke keer wel weer aan de glimlach van de deelnemers. “Sommige oude deelnemers zien we geregeld terug als zij hier hun ingrediënten komen kopen of hun nieuwste dessert komen showen die ik dan mag proeven” zegt Alain Chartier. De uitdrukking ‘kers op de taart’ is hier dan goed op zijn plek !

 

Prijs vanaf

€65

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een kookles van 3 uur van speciale zoetigheden
  • De technieken en tips van beroemd chef Alain Chartier
  • De gemaakte speciale zoetigheden om mee naar huis te nemen

Ervaring toegankelijk in het: Frans

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties