© Yannick Derennes
Wandel met Marie naar de Pointe du RazVan de kust tot de visafslag, ontdek een wereld tussen land en zee
Bretonse ervaring!

Wandel met Marie naar de Pointe du Raz

Gelegen aan het eind van de wereld is de Pointe du Raz de plek waar land en zee elkaar ontmoeten. Marie leidt je langs het Douanepad om je te vertellen over het leven van zeemannen en vroegere vuurtorenbewakers. Ontdek samen met haar de fragiele bloemen, de sterke stromingen en de schreeuwende meeuwen. Eindig de dag bij de afslag waar de vers gevangen vis wordt verkocht door de mannen van de kust.

Marie, meisje van de kust

De hemel is blauw, de vissersboten varen over de rustige zee en het belooft een mooie dag te worden. Het is ongeveer 9 uur als we beginnen met onze wandeling naar een plek ten zuiden van de Pointe du Raz, genaamd Feuteun Aod. “Als de Bretons aan wal zijn, vertalen ze dit met ‘fontein van de zee’. Maar als ze op zee zijn, wordt het ‘fontein van de aarde’ genoemd”. Leg Marie ons uit. Mooi toeval: l’aod, het woord dat zweeft tussen land en zee, is ook de familienaam van onze gids!

Vissers ontmoeten

Enkele kilometers verderop laat Marie ons een stukje naar beneden lopen tot aan het haventje van Bestrée, een kleine baai waar de boten schuilen bij onweer. Daar ontmoeten we een visser die vis staat schoon te maken voor grote vierkante visnetten. “Dit zijn visvijvers”, legt hij ons uit. “We maken ze onder het water vast aan de boot om de krabbetjes in leven te houden”. We volgen het pad verder en worden omringd door witte en lichtpaarse bloemetjes. Het pad daalt af langs valleien en stijgt op de rots, maar de wandeling blijft eenvoudig, zelf voor de niet-sportievelingen zoals ik..

 

Boten tussen Sein en la Vieille

Plotseling zien we Ile de Sein aan de horizon verschijnen. Haar witte huizen in de zon lijken bijna in de zee te verdwijnen. Na enkele rotsen te hebben beklommen komen we aan bij de Pointe du Raz. Wat is eigenlijk een ‘raz’? “Dat is een synoniem voor stroming. De stroming is erg sterk tussen het vaste land en Ile de Sein. Dit gebied, genaam ‘raz de Sein’ wordt in de gaten gehouden door de vuurtoren la Vieille op zee.” De boten vissen er op zeebaars. De krachtige schoonheid van dit landschap is spectaculair.

 

Chique picknick boven een baai

Na de Pointe du Raz gepasseerd te zijn gaan we verder over de GR34 in de richting van de baai van de Trépassés, een surfparadijs. Aan de noordzijde zoeken we een mooi plekje om, omringd door gele bremstruiken, te picknicken. Op het menu staan alleen lokale producten: gerookte sardines, paté met algen, geitenkaas uit Plogoff, camembert uit het land van Bigouden en aardbeien van de Cap Sizun. Algen eten.. Voor de Duitse Astrid is dat de eerste keer. En ze is direct verkocht!

Een onuitputtelijk geluk

Na deze welverdiende pauze, brengen twee taxi’s ons naar Plouhinec voor een bezoek aan de visafslag met Annie, vrijwilliger bij het Bureau voor Toerisme. In deze grote en schone loods is de vis zojuist binnengekomen om te worden verkocht. Ze komen direct van de boten die wij eerder die dag nog van veraf bewonderden. Annie toont ons de zeeduivel met zijn enorme bek, de zoetwaterkreeft van 40 jaar oud, en een mooie kathaai. De verkoop begint.. en lijkt helemaal in niets op wat ik had verwacht. Er wordt helemaal niet geschreeuwd! “Het is een kleine afslag die is gericht op de wat meer edele soorten. Vissers, de afslag en de inkopers vertrouwen elkaar, waardoor iedereen zich kan redden”, vertelt Annie. Tussen land en zee.. Zouden de bewoners van de Pointe du Raz het geheim van geluk hebben gevonden?

 

Prijs vanaf

€54,50

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een wandeltocht van een dag naar de Pointe du Raz, begeleid door Marie
  • Een picknick op basis van lokale producten
  • De tochtjes met de taxi
  • Bezoek aan de visafslag van Plouhinec

Meer informatie

  • Deze wandeling wordt op specifieke data aangeboden, van april tot oktober en het hele jaar door (behalve maart) op aanvraag voor groepen.
  • De wandeling gaat door bij minimaal 4 inschrijvingen.
  • Vertrek rond 8.30 u, terugkeer rond 17.00 u.
  • De wandeling is voor ieder niveau toegankelijk (9 km).
Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties