Covid 19: Advies en richtlijnen voor je vakantie in Frankrijk

De ondernemers in de toeristische sector in Bretagne zijn bijzonder alert en zetten zich ervoor in dat je veilig en met een gerust hart op vakantie kunt gaan. De ondernemingen en organisaties waarmee je te maken hebt, zijn wettelijk verplicht om een hygiëneprotocol te volgen. Welke maatregelen zijn van kracht en wat wordt er van jou verwacht? Wat kan er en wat kan er niet? Hieronder vind je de antwoorden op je vragen.

© Emmanuel Berthier

Covid 19: Advies en richtlijnen in Frankrijk

Wat zijn de belangrijkste richtlijnen in Frankrijk?
 • Welke regels voor afstand gelden er in Frankrijk in het algemeen en in Bretagne in het bijzonder?

  In heel Frankrijk geldt nog steeds dat we fysiek contact zoveel mogelijk vermijden. Bij een begroeting worden er dus geen handen geschud, en zoenen of omhelzen we elkaar niet. Overal houden we minimaal 1 meter afstand (d.w.z. een vrij oppervlak van 4 m² rondom): op straat, als we eropuit gaan, en in alle openbare ruimtes.

 • Waar moet ik een mondkapje dragen?

  Een mondkapje (wegwerp of wasbaar) is verplicht in alle winkels en gesloten openbare ruimtes. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht in alle vormen van openbaar vervoer: trein, RER in/rond Parijs, metro, bus, tram, maar ook als u carpoolt. In taxi’s en busjes met chauffeur is een mondkapje verplicht als er geen afscherming is van plexiglas tussen de chauffeur en passagiers.
  In sommige plaatsen is het nu ook verplicht om buiten een mondkapje te dragen. Om te weten welke maatregelen voor jouw vakantiebestemming gelden, raden we je aan om bij aankomst bij je accommodatie of bij het lokale Bureau voor Toerisme actuele informatie in te winnen.

Wat zijn de algemene regels voor:
 • Accommodaties

  Ook hier gelden de regels voor afstand houden. Daarnaast word je dringend geadviseerd om vooraf te reserveren, zodat de bezettingscapaciteit optimaal benut kan worden. Kamers en andere ruimtes worden voor en tijdens de schoonmaak gelucht. Je dient het raam van je hotelkamer dus open te zetten als je je kamer verlaat. Bovendien worden na de schoonmaak alle oppervlakken gedesinfecteerd, bed- en tafellinnen op hoge temperatuur gewassen en niet strikt noodzakelijke papieren documenten en accessoires verwijderd. Bagageservice is niet mogelijk en de wachtruimte is beperkt. Contactloos betalen heeft de voorkeur.

  Je vindt hier alle accommodaties die zich hebben gecommitteerd aan het naleven van de hygiënemaatregelen.

 • Campings

  Het sanitair en de gemeenschappelijke ruimtes van alle campings zijn gereorganiseerd: er zijn verplichte looproutes, er is een plek waar je eerst je handen moet wassen en er zijn veiligheidsprocedures. Feestavonden en andere activiteiten worden anders vormgegeven. Er wordt vaker en grondiger schoongemaakt, er wordt gedesinfecteerd en alle gasten kunnen gebruik maken van desinfecterende handgel. Campinggasten wordt gevraagd om voor elk gebruik zelf de oppervlakken die ze gebruiken te reinigen. Overdekte en buitenzwembaden waar chloor gebruikt wordt, zijn geopend. Voor buitenbaden geldt dat er niet meer dan 3 personen tegelijkertijd per 2 m2 zwemwater aanwezig mogen zijn. Voor overdekte baden is dat 1 persoon per m2. Het kan voorkomen dat er minder meubilair, zoals strandstoelen, aanwezig is om de voorgeschreven afstand te kunnen waarborgen – alles om een veilige en geslaagde vakantie te kunnen garanderen!

 • Cafés en restaurants

  In Bretagne zijn de restaurants en cafés geopend. Tussen de stoelen van verschillende huishoudens moet 1 m afstand zijn en er mogen niet meer dan 6 gasten aan één tafel zitten. Voor het personeel is een mondkapje verplicht en ook voor de gasten als zij door de eetzaal lopen. Zelfbediening is niet toegestaan. Eten dat als buffet wordt opgediend, is afgedekt. Cafés en bars mogen alleen klanten ontvangen als ze hen een zitplaats kunnen bieden. In gebieden waar het virus zeer actief is kan het zijn dat de bars om 22.00 u moeten sluiten.

 • Toeristische informatiebureaus

  Er geldt een hygiëneprotocol: bij de ingang vind je desinfecterende handgel, een mondkapje is verplicht en in de ontvangstruimte is een looproute aangegeven. Ook geldt een maximum aantal bezoekers. Houd afstand en houd je aan de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.

 • Recreatievoorziningen, musea, etc.

  Net als op andere plaatsen is ook hier een mondkapje verplicht. Er is desinfecterende handgel aanwezig, er wordt voortdurend schoongemaakt en informatie met betrekking tot de hygiënemaatregelen is duidelijk aangegeven. Vaak is er een verplichte looproute om te voorkomen dat je anderen tegenkomt of tegen de richting in beweegt. Verder is op de vloer aangegeven hoe je afstand kunt houden. Het aantal bezoekers dat kan reserveren, is beperkt.

  Je vindt hier alle etablissementen die zich hebben gecommitteerd aan het naleven van de hygiënemaatregelen.

 • Watersportactiviteiten

  Watersportactiviteiten vinden plaats in de openlucht, in de natuur, waar het virus weinig kans heeft om te overleven of overgedragen te worden. Bovendien hebben watersportondernemingen een hygiëneprotocol opgesteld om hun gasten zo goed mogelijk te kunnen ontvangen: regelmatig worden de contactoppervlakken gedesinfecteerd. Dat gebeurt ook na ieder gebruik van surfpakken en zwemvesten. Ook het andere materiaal wordt vaker schoongemaakt en men houdt zich aan maatregelen die verspreiding van het virus moeten voorkomen en aan regels voor afstand. Wie dat wil kan met zijn gezinsleden of vrienden sporten, met een privébegeleider.

Wat zijn de richtlijnen in openbare ruimtes?
 • Stranden

  Bretagne heeft 2.700 km kust, met baaien, stranden en alle ruimte om je veilig te kunnen ontvangen. Bij iedere strandtoegang staan de regels waaraan je je moet houden: een verplichte route voor het aankomen en weggaan, regels voor afstand houden en welke activiteiten zijn toegestaan.

 • Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels

  Het dragen van een mondkapje in winkels is verplicht. Verder zal er meestal van je verwacht worden dat je bij binnenkomst je handen reinigt met desinfecterende gel.

 • Openbaar vervoer

  Een mondkapje is verplicht op boten, in bussen, touringcars en treinen. Het is mogelijk om een mondkapje te kopen in de bus, maar zorg dat je gepast kunt betalen. Bussen, treinen, boten e.d. worden dagelijks schoongemaakt en gedesinfecteerd.

  Reizigers stappen achterin de bus in, niet voorin. Datzelfde geldt bij het uitstappen.

  Aan boord van veerboten en op de afvaart- en aanlegsteigers zijn mondkapjes ook verplicht (vanaf 11 jaar). In de wachtrijen moet je een afstand van 1 m bewaren tot je voorganger. Aan boord moet je de contacttijd met het personeel tijdens betalen of controle van je kaartje zo kort mogelijk houden en moet je je  houden aan de maatregelen die verspreiding van het virus moeten voorkomen. Het wordt sterk aangeraden vooraf te reserveren.

Reizen naar Bretagne
 • Mag ik vanuit het buitenland naar Bretagne reizen?

  Vanaf 15 juni heeft Frankrijk de grenzen voor andere Europese landen weer geopend. Als inwoner van een ander Europees land heb je geen speciale toestemming nodig om Frankrijk binnen te komen en naar Bretagne gaan; je hoeft evenmin 14 dagen in quarantaine. Een uitzondering geldt voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk: voor hen blijft de 14-daagse quarantaine verplicht. Voor de rest van de wereld worden de Franse grenzen vanaf 1 juli geleidelijk en onder verschillende voorwaarden geopend.

 • Waar moet ik aan denken?

  Op stations en vliegvelden en ook in vliegtuigen is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 11 jaar en ouder. De dienstregeling van TGV, regionale treinen en treinen in en om Parijs (RER) is weer normaal.

  Re-open EU

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties