© Emmanuel Berthier
De eilanden van de Iroise ‑ Ouessant en MolèneLaatste halte voor Amerika!
Bekijk de video

De eilanden van de Iroise – Ouessant en Molène

Je wilt helemaal tot het einde gaan? Dan zetten we koers naar de archipel van Ouessant! Op deze uiterste westelijke punt van het Franse Europese grondgebied, krijgt je verblijf een unieke, inspirerende twist. De eilandenketen, gehuld in mist, doet bijna surrealistisch aan!

Laatste halte voor Amerika!

Zo’n mooie archipel

De archipel Ouessant, gelegen op 30 kilometer van de punt Saint-Mathieu, is echt de “finistère” (het einde van de wereld) en bestaat uit 7 eilanden. Slechts de grootste eilanden, Molène en Ouessant, worden bewoond. Met uitzondering van een paar zeevissers en zeewiervissers gaan alle mannen bij de marine of naar de verre zeevisserij en laten zij hun land, huizen … en zwartkoppige schapen achter bij de vrouwen. Aan de traditionele activiteiten is de aquacultuur toegevoegd en een bescheiden vorm van toerisme.

Adembenemend

Na Molène en de Fromveur (“grote rivier” in het Bretons) doemt opeens Ouessant op. Het 7 kilometer lange eiland dat op de klauw van een krab lijkt, wordt omringd door spookachtige rotsen. De Keltische naam van deze oceanische bewaker, ouxisama ofwel “de hoogste”, zou afgeleid zijn van de omvang van de kliffen. De kustlijn van de Pointe de Pern biedt een uitzonderlijk schouwspel. Te midden van ruige kliffen bevinden zich nog overblijfselen van de Villa des Tempêtes waar zich ooit een misthoorn bevond. In de buurt kunnen de ruïnes worden waargenomen van de misthoorn die vroeger door paarden werd geactiveerd.

Een kroon van lichtseinen

De zorgzame eilandbewoners hebben seinen aangebracht om de zeevaarders te helpen. Majestueuze vuurtorens staan op of naast het eiland. De Stiff was de eerste vuurtoren, in 1695 gebouwd door Vauban. De bouw in zee van de vuurtoren Jument, voorzien van een rood dak, en van de vuurtoren Kéréon, bijgenaamd het ‘luxehotel’ vanwege zijn houtwerk, is gepaard gegaan met ongelooflijke inspanningen. De vuurtoren Créac’h, een van de sterkste vuurtorens ter wereld, is te herkennen aan zijn zwart-witte Bretonse “blouse”.

De ziel van Ouessant

Schapen en een enkele moestuin die de wind trachten te trotseren, vinden enige bescherming achter de schattige stenen muurtjes. In Niou Uhella zul je de ziel van Ouessant voelen tijdens een bezoek aan een eilandenhuis. Het kleine huisje bevat twee symmetrische kamers: de penn ludu is de woonkamer en de penn brao is de kamer waar het bezoek wordt ontvangen en waar de voorwerpen worden bewaard die door de zeelieden zijn meegenomen. De meubels, gemaakt van drijfhout, hebben verbazingwekkende levendige kleuren.

Wist je dit?

Hebben de schapen piercings?

Van oktober tot en met februari grazen de schapen in alle vrijheid in het korte, zoute gras. Hun eigenaars herkennen hun schapen aan de inkepingen in de oren.

Officiële website van Toerisme Bretagne