1-ouessant-phare-du-creach-e-berthier.jpg
©Emmanuel Berthier

De eilanden Ouessant en Molène

De laatste stukjes land voor je bij Amerika komt!

Klaar om naar het uiterste puntje van de punt te gaan? Dat betekent dat we koers zetten naar Ouessant en de Molène-archipel, de parels van de Iroisezee, een beschermd natuurgebied! Een verblijf hier, in het uiterste westen van Frankrijk, is ronduit uniek en geeft je nieuwe energie. De ring van eilanden van de archipel is haast onwezenlijk, alsof ze tussen hemel en aarde zweven, omringd door een fijne mist van waterdruppels boven de brekende golven. Dit wordt een inwijding in een onbekende wereld!

Ontdekken De eilanden Ouessant en Molène

Op 30 km van de Pointe Saint-Mathieu, als een voorhoede van het continent, liggen de kleine twintig eilanden die samen de archipel vormen. Alleen Quéménès en Molène zijn bewoond. Als je een rondje over Molène maakt, moet je zeker een kijkje nemen bij Beg ar Loued. Daar zijn sporen gevonden van vroege bewoning, al vanaf de bronstijd. Als je het eiland wilt begrijpen, meer wilt weten over de biodiversiteit, de geschiedenis en het leven van alledag, moet je beslist een bezoek brengen aan het pas gerenoveerde bezoekerscentrum, het Maison de l’environnement insulaire. Wat de mariene fauna betreft: in de zee rond de eilanden zwemmen onder andere tuimelaars en grijze zeehonden. Van de vele vogelsoorten die hier komen, is de stern, herkenbaar aan zijn zwarte petje, wel de meest emblematische.

Ouessant, de puntige wachter van de riffen

Na Molène en de Fromveur (Bretons voor grote stroom), doemt Ouessant op. Het eiland is 7 km lang, lijkt qua vorm op een schaar van een krab en langs zijn kusten liggen rotsen in de meest grillige vormen. De hoge kliffen zouden het eiland zijn Keltische naam hebben gegeven: ouxisama, de hoogste. De kust bij de Pointe de Perne biedt een heel bijzonder schouwspel: te midden van de puntige riffen liggen de restanten van de Villa de Tempêtes, waar ooit een misthoorn stond. Even verder vind je de ruïnes van nog een misthoorn, een die vroeger door paarden werd aangedreven.

Een rozenkrans van vuurtorens om de schepen te leiden

De bewoners van Ouessant zijn zo vriendelijk geweest om bakens neer te zetten voor de navigatie op zee. Naast en op het eiland staan machtige vuurtorens. De eerste, Le Stiff, is door Vauban gebouwd in 1695. De Phare de la Jument, met een rode top, en de vuurtoren van Kéréon, het ‘paleis’ genoemd vanwege de houten betimmering, zijn met ongelooflijk veel moeite in de zee gebouwd. Die van Le Créac’h behoort tot de krachtigste van de wereld, en is herkenbaar aan zijn visserstruipatroon (wit-zwarte strepen).

Wist Je Dit?

Schapen met piercings?

Van oktober tot februari grazen de schapen op Ouessant helemaal vrij op de zilte graslanden. Ze zijn voor hun eigenaren herkenbaar aan de clipjes in hun oren.

Binnenkijken in een huis op Ouessant

Achter rustieke stenen muurtjes schuilen wat schapen en een paar groentetuinen alsof ze proberen de zeewind te negeren. Niou Uhella is een typisch eilandhuis en de deur staat open voor bezoekers. Het is maar klein, het bestaat uit twee gelijke vertrekken: de penn ludu, het woonvertrek, en de penn brao, waar bezoek ontvangen werd en waar de spullen stonden die de zeelui mee naar huis hadden genomen. De meubels, gemaakt van aangespoeld hout, zijn in felle kleuren geverfd.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten