canal-dille-et-rance-best-jobers.jpg
©Bestjobers
Het water op van de rivieren en kanalen van BretagneAlles om je vakantie voor te bereiden

Het water op van de rivieren en kanalen van Bretagne

Ken je dat, het gevoel van vrijheid dat onmiddellijk bezit van je neemt zodra je het idee opvat om het water op te gaan? Om met een gerust hart de trossen los te gooien en te genieten van het landschap en het water van het paradijselijk groene binnenland van Bretagne, zijn hier een paar tips.

Wanneer ga je het water op?

Je kunt van begin april tot eind oktober op de Bretonse binnenwateren varen. Het weer kan soms nogal veranderlijk zijn: vergeet daarom niet om voor vertrek de weerberichten voor de scheepvaart te raadplegen. Voor meer algemene informatie is de website over vaarwegen in Bretagne, Voies navigables de Bretagne, een onmisbare bron van informatie.

Goed nieuws: varen over de Bretonse binnenwateren is gratis, je hebt geen vignet nodig. ’s Nachts mag je echter niet varen.

Met wat voor boot mag je het water op?

Heb je zelf een boot en wil je zeker weten of je ermee het water op kunt in Bretagne? Alle technische informatie vind je op de website gewijd aan vaarwegen in Bretagne. Kleine elektrische boten, kleine jachten, waterfietsen, oude vrachtschepen, roeiboten, kano’s: je komt van alles tegen op het water en ook zeilers zijn er welkom! In de havens van Redon en Dinan kun je je mast strijken.

Een boot huren

Een kajuitjacht waarmee je met vrienden of kinderen een meerdaagse tocht kunt maken of een eenvoudige, makkelijk te besturen elektrische boot voor een tochtje van een paar uur? De verhuurders kunnen je helpen om de juiste keuze te maken, van een luxe jacht uit het topsegment tot een eenvoudige sloep. Zonder vaarbewijs! Ze nemen de tijd om je, voor je op weg gaat, uit te leggen hoe alles werkt. Sommigen bieden ook de mogelijkheid om een “enkele reis-cruise” te maken. Je start in het departement Morbihan en levert de sleutels in in Ille-et-Vilaine: dat is het echte trekkersleven… Dus, trossen los!

Riviercruises

 

Onze tips

Natuurlijk neem je zonnebrand en een pet mee. Maar je kunt ook een fiets meenemen aan boord: handig als je even een broodje wilt halen, een tochtje door het binnenland wilt maken of gewoon lekker over het jaagpad wilt fietsen…

Een sluis passeren: hoe werkt dat?

De sluizen zijn gratis en de sluiswachters zijn er om je te helpen. Laat hen weten dat je in aantocht bent! Ze doen hun best om je prettig door de sluis te loodsen, helpen je en geven je tips als het nodig is.

Let op: tussen 12.30 en 13.30 worden de sluizen vaak niet bediend. Zorg dat je uiterlijk een kwartier voor sluitingstijd aanwezig bent. De precieze bedieningstijden voor de sluizen vind je hier.

Sluiswachtershuizen

Het zijn charmante huizen die vredig langs het water liggen. Een aantal ervan heeft een nieuw leven gekregen als vakantiehuis, B&B, restaurant of atelier. De meeste hebben een zeer uiteenlopend aanbod: vissen, wandelen, navigeren, wellness… Neem vooral een kijkje!

Hoe snel mag je?

Een Formule 1-coureur heeft hier niets te zoeken! Op het water neem je de tijd! Afhankelijk van waar je vaart, ligt de limiet bij 5 tot 10 km/u. Houd je daaraan: zo garandeer je de veiligheid voor anderen en voor jezelf. En zo voorkom je dat de golfslag van de boot schade toebrengt aan de beschoeiing.

Gedragscode

Je vaart door beschermde natuur: wen je zelf dus meteen de goede gewoontes aan. Door ongewenst gedrag kun je het leven of de voortplanting van sommige lokale soorten in gevaar brengen, of juist ongewenste soorten helpen verbreiden.

  • Ruim plastic op en vermijd het gebruik ervan.
  • Zet als je vist de ondermaatse vangst terug (geldt niet voor schoenen en pantoffels).
  • Gebruik aan boord alleen water zonder wasmiddel. Gebruik alleen groene zeep, of wacht met de afwas tot je bij je volgende ligplaats bent aangekomen.
  • Breng je afval weg en loos je vuilwater alleen op de daarvoor bestemde plekken

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten