Guingamp - Passerelle sur le TrieuxGuingamp - Passerelle sur le Trieux
©Guingamp - Passerelle sur le Trieux|Alexandre Lamoureux

Guingamp

Een wandeling door de geschiedenis, boven de rivier de Trieux

Guingamp, onderdeel van het netwerk van erfgoedstadjes, hoort bij de Trégor, Bretagne bretonnante en het Pays de Penthièvre. Het rijke erfgoed is zeer divers en omvat religieuze, hertogelijke en militaire gebouwen. Slenter door de straatjes en je bent nu eens in de middeleeuwen, dan weer in de renaissance, de tijd van het classicisme, en zelfs de 21ste eeuw is vertegenwoordigd!

Ontdekken Guingamp

Gelegen op de oevers van de Trieux, moest Guingamp zichzelf al snel beschermen. Eudes, de broer van hertog Alain III, bouwde het eerste mottekasteel. In de 11de eeuw werd een muur gebouwd om handelaars en ambachtslieden te beschermen. De oorsprong van Guingamp vind je in de 15de-eeuwse burcht met zijn sterke torens, opgericht door Pierre de Penthièvre, in het centrum van de welvarende stad. In de geplaveide straten rond het kasteel vormen fijnzinnig vervaardigde vakwerkhuizen een fraai contrast met de stoere verdedigingswerken. Deze vakwerkhuizen laten het geweldige vakmanschap zien van de beroemde meestertimmerlieden van de school van Guingamp. Omhoog kijkend zie je de fraaie gevels van de 15de en 16de eeuw huizen, met 3 of zelfs 4 verdiepingen. De reis door de tijd neemt je vervolgens mee langs huizen van graniet, gebouwd toen de lakenindustrie floreerde.

Allerlei verschillende stijlen

Tijdens je wandeling ontdek je dat veel gebouwen dateren uit de 17de eeuw: het klooster van de augustinessen (nu stadhuis), dat van de ursulinen en dat van Montbareil, schitterende huizen van adel en rijke burgerij met rijk bewerkte toegangsdeuren. Vanaf de Place du Centre, met La Plomée, een fontein uit de renaissance, heb je een geweldig uitzicht over de architectonische hoogtepunten uit het rijke verleden van de stad. Ook in de basiliek Notre-Dame de Bon Secours zijn drie bouwstijlen te ontdekken.

Bijzonder: een rondleiding door een gevangenis

Een historische route leidt naar de voormalige gevangenis, gebouwd in 1841 naar Amerikaans voorbeeld, voor zijn tijd zeer vooruitstrevend, met cellen langs galerijen aan de buitenkant van het gebouw. Dit monument is onlangs gerenoveerd en biedt nu onderdak aan Kunstencentrum GwinZegal, het Conservatoire national des arts et métiers en Institut national supérieur de l’éducation artistique et culturelle. Daarna trek je het vrije veld weer in, langs de oevers van Trieux, met talloze wasplaatsen en bruggetjes.

Wist Je Dit?

De kant van de Druïden

Guingamp, ook wel « Gwengamp » is in modern Frans “camp blanc”, wit veld. In de visie op het ontstaan van de kosmos van de druïden, betekent dat een plek van groot religieus belang.

Er is altijd iets te doen

Guingamp is een levendige stad en dat merk je op straat en bij allerlei ongedwongen ontmoetingen. In de historische binnenstad merk je dat als je een hapje gaat eten, bij een bezoek aan een lokaal atelier of als je gaat winkelen.  En probeer het enthousiasme van de voetbalsupporters maar eens te negeren! Je merkt het in de stad of als je de sfeer meemaakt in het stadion van het beroemde elftal van En Avant.

Wat je echt niet mag missen

  • de basiliek Notre-Dame de Bon Secours
  • het klooster van de Augustines hospitalières (18de eeuw)
  • voormalige gevangenis, uniek in Europa (19e eeuw)
  • Place du Centre met de Fontaine La Plomée (15de t/m 18de eeuw): een van de mooiste stukjes stad in Bretagne
  • vakwerkhuizen uit de school van Guingamp (15de en 16de eeuw)
  • het kasteel van Guingamp (12de t/m 15de eeuw)
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten