img-1710-editar.jpg
©Jordi Carrió Jamilá
BréhatSchoonheid en het goede leven op het bloemeneiland
Bekijk de video

Île de Bréhat

Ile de Bréhat is van het vasteland gescheiden door een zee-engte en ligt met de boot op slechts tien minuten van de Pointe de l’Arcouest. En toch zul je onmiddellijk verrast worden door dit eiland, dat door de verscheidenheid aan flora en de schoonheid van haar landschap ook wel “île aux fleurs” (bloemeneiland) wordt genoemd. Een echt paradijsje.

choonheid en het goede leven op het bloemeneiland

Proef de sfeer van het Franse eilandleven

De Golfstroom zorgt dat deze mooie plek het hele jaar door geniet van een echt microklimaat. Gun jezelf een hele dag om de charmante huizen en ruige baaien van het eiland te ontdekken. En vergeet de auto! Hier is geen gemotoriseerd verkeer. Alles wordt op de fiets of te voet gedaan. Bréhat, het enige eiland van het departement van de Côtes d’Armor dat een zelfstandige gemeente is, bestaat uit twee hoofdeilanden en is 3,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed. In het zuiden vind je het stadje en de kerk uit de 16e eeuw. In het noorden doet het landschap sterk aan Ierland denken.

Het mooiste bloemeneiland van Frankijk

Ile de Bréhat wordt ook wel het Bloemeneiland genoemd en dat is uiteraard niet voor niets. Hortensia’s, mimosa, moerbei, eucalyptus, aloë, camelia’s… dit eiland verdient haar bijnaam! Maar de bloem die dit eiland het sterkste symboliseert is de agapanthus. Van juni tot en met september bloeit deze blauw-paarse bloem in Bréhat op elk kruispunt. De plant is vroeger door zeelieden meegenomen uit Zuid-Afrika. Op het eiland bloeien echter ook andere exotische planten, zoals de agave of de echium. Daar is een goede reden voor! Het vriest hier bijna nooit. Wat de vogels betreft: op het eiland zijn meer dan 120 vogelsoorten geïdentificeerd. In het voorjaar zul je ongetwijfeld mezen horen, maar ook vinken, roodborstjes, leeuweriken en zanglijsters. Een rijke flora en fauna is dus te vinden op dit subtropische eiland, dat populair is bij een breed publiek. Wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers, fotografen, iedereen kan hier zijn hart ophalen!

Neem de ferry naar Ile de Bréhat

Vanuit Paimpol kun je de ferry nemen naar Ile de Bréhat en al snel zul je de ruige kust van het eiland zien opdoemen. De overtocht neemt slechts 10 minuten in beslag. Eenmaal aan wal kun je het eiland verder te voet of op de fiets verkennen. De kosten voor een overtocht naar Ile de Bréhat bedragen ongeveer € 10,- voor een retour (volwassenen), voor kinderen tot 11 jaar betaal je een paar euro minder. Op het eiland zul je meteen merken dat je nog in Bretagne bent. In verband met het grote verschil in eb en vloed, zijn er meerdere aanlegsteigers voor de ferry. Soms stap je direct aan de kade aan boord, en soms moet je eerst een paar minuten lopen.

Daar komen indringers aan!

Het eiland Bréhat, dat in de Middeleeuwen is versterkt, bekleedde heel lang een strategische positie. Tijdens de Successieoorlog en daarna tijdens de Alliantieoorlog werd het eiland betwist door de Bretons, Fransen, Engelsen en Spanjaarden. Het vele malen verwoeste kasteel werd uiteindelijk ontmanteld onder Hendrik IV. Tegenwoordig nemen alleen de toeristen het eiland nog over. Zij zorgen ervoor dat de bevolking elk jaar toeneemt van ongeveer 400 tot 2000 personen.

Ile de Bréhat bezienswaardigheden

1. De vuurtoren Paon

Deze vuurtoren staat op het meest noordelijke puntje van het eiland en zorgt altijd weer voor mooie plaatjes. Het is een aanrader om hier bij zonsopgang of zonsondergang heen te gaan, omdat de omgeving dan echt adembenemend is.

2. De citadel van Brehat

Dit is een oud militair fort dat vandaag de dag nog steeds bewonderd kan worden. Dat is echter niet het enige dat de citadel te bieden heeft. Er is een glasblazerij waar je deze kunstige ambacht kunt bewonderen. Bovendien heb je vanaf de citadel een schitterend uitzicht over de haven.

3. De kapel Saint-Michel

Het schilderachtige gebouw staat op een heuvel. Je ziet deze dan ook al van verre liggen. De kapel zelf is eenvoudig, maar je zult geen spijt krijgen van de klim. Hier vandaan kun je namelijk over vrijwel het hele eiland uitkijken.

4. Plage du Guerzido

Het Plage du Guerzido is het enige zandstrand van het Bretonse eiland. Een heerlijke, kleurrijke plek waar je ontspannen in de zon kunt liggen en een duik nemen in het frisse water.

Wist je dit?

Onthoofde beroemdheden

Van Pasteur tot Prosper Mérimée, het eiland heeft in de 19e eeuw een groot aantal beroemdheden voorbij zien komen. In Bréhat schilderden kunstschilders in een café-chantant de gezichten van deze beroemdheden op glazen. Deze bijzondere portretten vormen tegenwoordig de collectie van de “onthoofden”.

Officiële website van Toerisme Bretagne