moncontour-d-guillaudeau-1.jpg
© Donatienne Guillaudeau
Moncontour Een stad met een sterk middeleeuws karakter

Moncontour

Wedden dat je als een blok valt voor Moncontour? Gelegen op de top van een heuvel en omringd door vestingmuren heeft zij terecht de titel gekregen van ‘petite cité de caractère’ (karakteristiek stadje). Je zult vast genieten van een wandeling door haar steegjes met een middeleeuwse sfeer en van haar geschiedenis, bepaald door de Chouans en de linnenhandelaren, maar ook van een wandeling door de vreedzame omgeving.

Een stad met een sterk middeleeuws karakter

Moncontour heeft door haar ligging op het punt waar de Evron en de Ruisseau de l’Etang samenstromen, een belangrijke militaire rol gespeeld in de 12e eeuw. Zij was destijds een van de versterkte steden van het hertogdom Penthièvre. Na het doorstaan van belegeringen en bestormingen richtte de stad zich op de handel van linnen dat zelfs naar Spanje en naar West- en Oost-Indië werd geëxporteerd! Slenter ontspannen door de straatjes en neem de tijd om de voorname herenhuizen te bewonderen, waaronder de huizen nagelaten door rijke handelaren. De herenhuizen Clézieux en Kerjégu, waar nu het stadhuis is gevestigd, zijn daar mooie voorbeelden van.

Daar komen de Chouans aan!

De Chouans hebben een belangrijke rol gespeeld in deze streek, in het zomermuseum kom je meer te weten over deze opstandige koningsgezinden. Maar verlaat Moncontour niet zonder de kerk Saint-Mathurin te hebben bezocht. Opvallend aan deze kerk zijn de gevel uit de 18e en de merkwaardige klokkentoren uit de 20e eeuw … Haar schoonheid zit echter van binnen. De glas-in-loodramen uit de 16e eeuw behoren tot de mooiste van Bretagne!

Door de velden

Heuvels, paden, bossen en heidevelden … Deze omgeving is een wandeling zeker waard. Neem bij Moncontour de weg door het bos die naar de Chapelle Notre-Dame-du-Haut leidt. Na 20 minuten lopen heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Wist je dit?

Wat een boel kastelen!

Château de la Touche-Tréby, de Catuelan, du Colombier, des Granges, de Bogar…Tussen Moncontour, Hénon en Quéssoy verheffen zich minstens vijf kastelen, met parken die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Wat je echt niet mag missen

  • Saint-Mathurin, kerk uit de 16e eeuw
  • Verdedigingsmuren en torens uit de 13e eeuw, resten van het kasteel
  • Steegjes en straatjes met fraaie herenhuizen van graniet of in vakwerk

Info & reserveren

VVV-kantoren Cap d’Erquy Val André


Officiële website van Toerisme Bretagne