moncontour-d-guillaudeau-1.jpg
© Donatienne Guillaudeau

Moncontour

Een stad met een sterk middeleeuws karakter

Wedden dat je als een blok valt voor Moncontour? Gelegen op de top van een heuvel en omringd door vestingmuren heeft zij terecht de titel gekregen van ‘petite cité de caractère’ (karakteristiek stadje). Je zult vast genieten van een wandeling door haar steegjes met een middeleeuwse sfeer en van haar geschiedenis, bepaald door de Chouans en de linnenhandelaren, maar ook van een wandeling door de vreedzame omgeving.

Ontdekken Moncontour

Moncontour heeft door haar ligging op het punt waar de Evron en de Ruisseau de l’Etang samenstromen, een belangrijke militaire rol gespeeld in de 12e eeuw. Zij was destijds een van de versterkte steden van het hertogdom Penthièvre. Na het doorstaan van belegeringen en bestormingen richtte de stad zich op de handel van linnen dat zelfs naar Spanje en naar West- en Oost-Indië werd geëxporteerd! Slenter ontspannen door de straatjes en neem de tijd om de voorname herenhuizen te bewonderen, waaronder de huizen nagelaten door rijke handelaren. De herenhuizen Clézieux en Kerjégu, waar nu het stadhuis is gevestigd, zijn daar mooie voorbeelden van.

Tochten met uitzicht

Neem de weg naar Château des Granges en sla vervolgens rechtsaf, een onverharde weg in, en u komt bij Le Tertre dans les arbres, de heuvel tussen de bomen. Vanaf dit unieke punt hebt u een prachtig uitzicht op de stad en de noordkant van dit uitzonderlijke architectonische geheel. Een zomerse wandeling door de Jardin Hildegarde, geïnspireerd op middeleeuwse tuinen, geeft een spectaculair zicht op de buitenwijken van de stad. Stap voor u vertrekt, nog even de Eglise Saint-Mathurin binnen. Die heeft een 18de-eeuwse gevel en een bijzondere toren uit de 20e eeuw, maar het echte moois vindt u binnen: de glas-in-loodramen uit de 16de eeuw horen tot de mooiste van Bretagne!

Wist Je Dit?

Wat een boel kastelen!

Château de la Touche-Tréby, de Catuelan, du Colombier, des Granges, de Bogar…Tussen Moncontour, Hénon en Quéssoy verheffen zich minstens vijf kastelen, met parken die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Door de velden

Heuvels, paden, bossen en heidevelden … Deze omgeving is een wandeling zeker waard. Neem bij Moncontour de weg door het bos die naar de Chapelle Notre-Dame-du-Haut leidt. Na 20 minuten lopen heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Wat je echt niet mag missen

  • Saint-Mathurin, kerk uit de 16e eeuw
  • Verdedigingsmuren en torens uit de 13e eeuw, resten van het kasteel
  • Steegjes en straatjes met fraaie herenhuizen van graniet of in vakwerk
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten