Vue sur Pontrieux de nuitVue sur Pontrieux de nuit
©Vue sur Pontrieux de nuit|LE GAL Yannick

Pontrieux

Het "Klein-Venetië" van de Trégor

Erfgoedstadje Pontrieux ligt gezellig rond zijn twee pleinen en loopt door tot de jachthaven, waar je op de boot kunt stappen naar Bréhat, Jersey of Guernsey. Wandelend over het viaduct en de twee bruggen heb je zowel overdag als ‘s avonds een prachtig zicht over de stad, ook dankzij een schitterende lichtroute. Zo ontdek je wasplaatsen, houten vakwerkhuizen, huizen van gehouwen steen, een fontein uit de 18de eeuw en een 16de-eeuws huis met de bijnaam « La Tour Eiffel ».

Ontdekken Pontrieux

Nadat het fort van Châteaulin-sur-Trieux geplunderd was, evenals het oorspronkelijke dorp dat stroomopwaarts lag ten opzichte van de huidige stad, werd aan het begin van de 15de eeuw een nieuw stadje gebouwd op beide oevers van de Trieux. De eerste brug verbond de beide oevers van het estuarium en zo werd Pont-Trieux geboren.

Op de wegen naar de Trégor en Goëlo

Pontrieux is een gunstige plaats voor de handel en wordt ook de haven voor Guingamp. Nadat in 1840 de brug van Lézardrieux gebouwd is, is de brug van Pontrieux niet langer de enige overgang. Als er op het eind van de 19de eeuw een spoorweg wordt aangelegd, kan er zich industrie ontwikkelen, met hout, karton en linnen als belangrijkste producten. Die producten worden naar steden in heel Europa verscheept. De haven bloeit, Engelse en Deense schepen leggen er aan, naast de boten van vissers die naar IJsland varen om er te vissen.

Wist Je Dit?

Een zeer vitale stoomtrein van tachtig jaar oud verbindt Pontrieux met Paimpol. Een originele manier om kennis te maken met de monding van de Trieux.

De stad met de vijftig wasplaatsen

De bebouwing van de stad volgt de bochten van de rivier en zijn twee driehoekige pleinen zijn verbonden door een lint van hoge huizen. Van de vijftig wasplaatsen langs de Trieux is een heel aantal van oorsprong privébezit. Elke gegoede familie had zijn eigen wasplaats: zo kon men zijn privacy een klein beetje beschermen. Om ze op een bijzondere manier te bekijken, neem je de fluisterboot: ze varen overdag en ‘s avonds!

Wat je echt niet mag missen

  • huizen uit de 16de tot 19de eeuw met houten vakwerk en gehouwen natuursteen, het huis met de bijnaam « Tour Eiffel » (16de eeuw) en een granieten fontein (18de eeuw)
  • 50 wasplaatsen met veel bloemen, ‘s avonds verlicht; overdag en ‘s avonds kun je erlangs varen
  • de lichtroute (parcours lumière)
  • de kunstnijverheidsroute
  • de stoomtrein Pontrieux – Paimpol (om het estuarium van de Trieux te ontdekken)
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten