Quintin
©Quintin|Emmanuel Berthier

Quintin

Een middeleeuwse stad in het hart van het Bretonse coulisselandschap

Genesteld in het hart van het groene Bretonse coulisselandschap telt de mooie middeleeuwse stad Quintin vele historische monumenten. Twee kastelen, dertien beschermde monumenten en een museum rechtvaardigen volledig haar status van ‘petite cité de caractère’ (karakteristiek stadje). Je zult onmiddellijk voor haar charmes vallen.

Ontdekken Quintin

Quintin staat in de regio bekend als de stad van de wevers en heeft haar vroegere rijkdom te danken aan de linnenindustrie. In de 17e en 18e eeuw kwam het linnen op en de plaatselijke fabrikanten blonken uit in het maken van fijn linnen dat zelfs naar Amerika werd geëxporteerd! Een rijk verleden, waarvan deze mooie stad tot op heden haar waardevolle architectonische erfgoed heeft weten te bewaren. Bewonder de stijlvolle huizen en de herenhuizen van de rijke kooplieden en bezoek vervolgens het museum voor meer informatie over het linnen in vroegere tijden.

Een onvoltooid kasteel

In Quintin kun je niet een, maar twee kastelen bewonderen, twee monumenten op hetzelfde terrein. Het eerste kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en moest een reeks oorlogen en plunderingen doorstaan. Het kasteel werd tussen 1643 en 1666 gedeeltelijk herbouwd door markies De la Moussaye, op een andere plek, aan de waterpartij. Dit is het 17e-eeuwse kasteel. Het is nooit afgemaakt, maar het centrale deel en het onderste deel van twee vleugels zijn de moeite van het bekijken zeker waard. In de 18e eeuw werden de bijgebouwen en stallen verbouwd en vergroot. Dit geheel vormt het tweede kasteel. Het wordt tegenwoordig bewoond door de familie De Bagneux, die het geheel wil onderhouden en de geschiedenis van het domein graag met bezoekers deelt.

Wist Je Dit?

Het is feest!

Sinds 1993 herleeft het weverijverleden van de stad elk jaar tijdens de Fête des Tisserands (in het eerste weekend van augustus). Op het programma staan defilés in klederdracht, maar ook modecreaties van jonge ontwerpers op het thema linnen.

Trek je wandelschoenen aan!

Waarom zou je na een bezoek aan de stad niet te voet de omgeving verkennen? Je kunt heerlijk ontspannen aan de rand van het meer of een wandeling maken in de Bois de la Perche. De wandeling begint bij de oude boerderij van de Perche, 800 meter van het centrum, en leidt naar de molen uit de 16e eeuw. Je kunt natuurlijk ook een wandeling maken langs de Gouët.

Wat je echt niet mag missen

  • De oude wijk
  • Het kasteel uit de 17e en 18e eeuw, met een meer en een park
  • De basiliek Notre-Dame-de-Délivrance, in de 19e eeuw gebouwd op de locatie van een eerdere kapittelkerk
  • Het Place 1830 met zijn vakwerkhuizen uit de 16e eeuw
  • De wasplaats van Le Pertus-Chaud uit de 18e eeuw
  • De Porte Neuve: torens uit de 15e eeuw, bij de ingang van de ommuurde stad
  • Het Roz-Maria-park, een voormalige tuin van de karmelieten die zich al in de 17e eeuw in Quintin vestigden
  • De Moulin de la Perche (16e eeuw)
  • Het museum-atelier van de wever en zijn doek
  • Het Arboretum de la Salle Verte

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten