Monteneuf MenhirsMonteneuf Menhirs
©Monteneuf Menhirs |Emmanuel Berthier

De Heidevelden en menhirs van Monteneuf

Tussen de menhirs in het hart van Bretagne

In de heidevelden van Monteneuf, 7e op de lijst van bijzondere natuurgebieden van Bretagne, ligt een betoverend archeologisch en natuurlijk erfgoed verscholen. Tussen steekbrem en heide verheffen zich de menhirs, die teruggaan tot de oorsprong van onze geschiedenis. Gelegen in de buurt van het woud van Paimpont maken de menhirs het landschap extra betoverend.

Ontdekken De Heidevelden en menhirs van Monteneuf

De mensen uit het Neolithische tijdperk hebben niet de komst van Obelix afgewacht voor het uithouwen en in rijen rangschikken van menhirs (Bretons woord voor rechtop staande steen). In de periode van 4500 tot 3000 voor Chr. hebben de eerste boeren uit onze beschaving meer dan 420 megalieten in de aarde gepoot in de heidevelden van het land van Brocéliande. Gedolven uit paars leisteen en bedekt met korstmos, vormen de monolieten zeven rijen van oost naar west. Ze verrijzen op open plekken, omringd door steekbrem en gras. Op enkele passen afstand treft men, ingebed aan de voet van de bomen, dolmen (Bretons voor liggende steen) en hunebedden aan. Het is een geweldige ervaring om hier zo vrij tussen deze onbeweeglijke giganten door te kunnen lopen.

Beleef duizenden jaren geschiedenis

Op de 7,5 hectare grote archeologische vindplaats van de Menhirs van Monteneuf, tonen een half uitgegraven menhir en talrijke sporen aan welke vernuftige technieken onze dappere voorouders toepasten. Om extra waarde toe te kennen aan deze ontdekking kan men door middel van reconstructies leren hoe menhirs getild moeten worden. De sterken, maar ook de minder sterken onder ons zijn van harte welkom! Tijdens workshops kun je ontdekken hoe een prehistorisch vuur werd aangestoken en hoe een Keltische grafheuvel of een Neolithisch huis werd gebouwd. Een fantastische onderdompeling in het dagelijks leven van de eerste dorpen van onze tijd!

De streek van korrigans en ridders uit oude verhalen

Rondom de rotsblokken banen de in stervorm aangelegde paden zich een weg door het bos en kruisen af en toe een Romeinse weg. Ze voeren naar de wonderlijke wereld van sprookjes en legenden van Brocéliande. Werkelijkheid en verbeelding lopen in elkaar over bij het naderen van de overdekte laan van Morinais, de dolmen van « La Maison trouvée » of de vijver van Roodkapje. Wandelcircuits van 1,5 tot 15 km volgen de rotsen die net boven het gras uitsteken. Wees niet verbaasd als een grappig kaboutertje of kwelduiveltje met je meeloopt, per slot van rekening bevind je je op hun terrein!

Wist Je Dit?

De menhirs stonden niet altijd rechtop

De gevonden megalieten in Monteneuf hebben niet altijd rechtop gestaan. De Kerk van het jaar duizend heeft de menhirs omver laten trekken omdat ze als te heidens werden beschouwd en in geen enkel bijbels kader te plaatsen waren. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben archeologen de stenen weer rechtop gezet.

Natuurlijke schatten in zicht!

Gehuld in geheimzinnige nevelsluiers of onder een stralende zon kunnen de heidevelden er heel verschillend uitzien. Prairies, vochtige en veenachtige heidevelden, loof- en naaldbomen vormen samen een kleurrijk mozaïek. Hier groeien en bloeien 382 verschillende gewassen en vormen de kleuren van het blauw van het pijpenstrootje, het paars van de heide, de goudtinten van de steekbrem en het wit van de ranonkel een mooi palet. In deze natuurlijke omgeving worden 180 diersoorten af en toe verrast door oplettende bezoekers. Libellen, marters, salamanders, groene spechten, nachtzwaluwen, sperwers en vele andere dieren gedijen goed in dit beschermde gebied. Wandelingen met een gids nodigen uit om de bewoners van deze velden dichter te benaderen. De audiowandeling « Sur le bout de la Lande » laat planten en bomen aan het woord.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten