Une jeune femme au lever du soleil sur le lac de TrémelinUne jeune femme au lever du soleil sur le lac de Trémelin
©Une jeune femme au lever du soleil sur le lac de Trémelin|Emmanuel Berthier

Het Meer van Trémelin

Volop water voor de valleien en heidevelden

Aan de rand van Brocéliande schitteren midden tussen de rotsen, heidevelden en bossen twee uitgestrekte waterplassen. De vlak bij Iffendic gelegen Chambre aux Loups en het Meer van Trémelin vormen een concentratie van Bretonse natuur en betoverende landschappen die bij uitstek geschikt zijn voor ontspanning en wandelingen.

Ontdekken Het Meer van Trémelin

Spelingen van geologie en erosie hebben een uit duizenden lagen bestaande rots gevormd waaruit de steile vallei van de Chambre aux Loups is ontstaan. De verschillende lagen van rood leisteen omlijsten een koele stroom die uitkomt in een ven. Dankzij de op sommige plaatsen 35 meter hoge rotswanden wordt de plek met zekere trots ook een “Grand Canyon” genoemd waaraan velen zich graag komen vergapen.

Legende of werkelijkheid: op het nippertje ontsnapt

De wandelroute GR 37 Tour de Brocéliande loopt door dit sprookjesachtige landschap. Kuiten en ogen worden hier volop aan het werk gezet! Het paars van de rotsontsluitingen combineert prachtig met de goudtinten van de brem, het violet van de heide, de felgekleurde korstmossen… In de flarden van de ochtendmist of in de avondschemering wanneer de schaduwen over de steekbrem strijken, lijken de bergkammen een naar de hemel opgeheven kop van een wolf voor te stellen. Maar geen zorgen: volgens de legende wordt het dier alleen maar wakker om eventuele buitenlandse indringers van deze Keltische grond te verdrijven.

Een bijzondere natuurbeleving

Op 2 km afstand en bereikbaar via beboste heidevelden, strekt het Meer van Trémelin zich uit over 220 hectare. Dit bijzondere gebied telt twee natuurzones die vanwege hun grote waarde op het gebied van duurzaamheid, flora en fauna beschermd worden. Het is de perfecte omgeving om vogels in het wild en een grote diversiteit aan planten te bewonderen. Dankzij de wandel- en mountainbikeroutes kun je deze natuurlijke rijkdommen van dichtbij bekijken. Het rondom het meer gelegen ontdekkingspad geeft informatie over de diverse boom- en vogelsoorten.

Wist Je Dit?

Als praktisch en neolithisch elkaar raken

In het gebied van de Chambre aux Loups zijn uit steen vervaardigde pijlpunten uit het Neolithische tijdperk gevonden. Jagers zouden de diep gelegen vallei als uitkijkpost gebruikt hebben om dieren die in de nauwe doorgang verstrikt waren geraakt te doden.

Een meer dat je wensen weerspiegelt!

De sfeer op het meer en langs de 5 km aangelegde oevers is gemoedelijker en vooral gericht op gezinnen. Hier staan rust of juist actie op het programma. Zonaanbidders kunnen zich na het zwemmen (met toezicht in juli en augustus) heerlijk uitstrekken op het strand. Vissers kunnen vanaf de waterkant, vanuit een kajak of een bellyboat hun dobber in de gaten houden. Het visrijke water zit vol verrassingen. Zoetwatermatrozen kunnen zich alleen of met bemanning uitleven op waterfietsen, kano’s, zeilboten of elektrische bootjes. En liefhebbers van avontuur gaan los op het boomklimparcours met zijn enorme tokkelbaan. Er is voor ieder wat wils!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten