Château de JosselinChâteau de Josselin
©Château de Josselin|BERTHIER Emmanuel

Josselin

Een indrukwekkend kasteel en een wonderbaarlijk standbeeld

De imposante torens van het kasteel worden weerspiegeld in de Oust. Dit kasteel, eigendom van de Rohan’s, een van de oudste families van Bretagne, is het symbool van deze mooie stad. Trek er een halve dag voor uit om te slenteren door de mooie straatjes van dit karakteristieke stadje en om de basiliek te bezoeken.

Ontdekken Josselin

Josselin, gelegen aan de oevers van de Oust, is een belangrijke halteplaats op de route van de Hertogen van Bretagne. De geschiedenis van de stad is nauw verbonden aan die van het kasteel dat de stad domineert. Gebouwd in de flamboyant gotische stijl, getuigt het kasteel van de architectuurstijl uit de feodale tijd en de Renaissance. Het fort, gesticht in de 11e eeuw, wordt nog steeds bewoond door de nazaten van de stichters, de familie Rohan. Neem de tijd voor een wandeling door de tuinen van het kasteel. Deze tuinen dragen de handtekening van Achille Duchesne, de tuinarchitect die ook in Vaux-le-Vicomte tuinen heeft ontworpen.

Een middeleeuwse voorstad

De wijk Sainte Croix die in 2006 is gerenoveerd, is even oud als het kasteel. De wijk, gebouwd rond de mooie kapel met dezelfde naam, biedt mooie voorbeelden van vakwerkhuizen, waarvan het oudste dateert van 1538!

Wist Je Dit?

Een wonderbaarlijk standbeeld

Volgens de legende zou een boer in de 9e eeuw tussen de bosjes een beeld van de Heilige Maagd hebben gevonden, waarmee zijn blinde dochter haar gezichtsvermogen terugkreeg. De basiliek Notre-Dame-du Roncier, het heiligdom gebouwd ter herdenking van dit wonder, werd al snel een pelgrimsoord voor zieken op zoek naar genezing. Het beeld van de Heilige Maagd dat tijdens de Franse Revolutie is verwoest, is nu vervangen door een modern kunstwerk.

Langs de Oust

Leren door te spelen, dat is het devies van de route « Au fil de l’eau. » Deze leuke en tegelijk leerzame route laat de rivier de Oust zien, de natuur en de biodiversiteit. Het is een originele manier om de flora, fauna en geschiedenis van de omgeving te ontdekken. Dankzij de audiomodules kun je luisteren naar grappige verhalen, zoals dat over de wasvrouwen van vroeger, over hun werk en hun roddelpraat…

Wat je echt niet mag missen

  • De historische wijk
  • Het Château des Rohan
  • Basiliek Notre-Dame-du-Roncier
  • De kapel van de Priorij van Sainte-Croix (11e en 13e eeuw)
  • Een huis uit 1538 met kariatiden en gebeeldhouwde balken met jachttaferelen
  • De sluizen, het sluiswachtershuis, de molen en de noodoverlaat
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten