© Martin Viezzer
LanderneauEen charmante stad aan en op het water
Bekijk de video

Landerneau

Langs de baai bij Brest, tussen de streken Léon en Cornouaille, met de zee aan de ene en de rivier aan de andere kant, ligt Landerneau, een stad met een aantal opmerkelijke monumenten. De meest beroemde is wel de Pont de Rohan, de laatst overgebleven brug in Europa waarop nog mensen wonen. Wandel je door de stad, dan zie je overal mooie oude huizen, uit de 16e tot 19e eeuw.

Een charmante stad aan en op het water

Een brug die al meer dan 500 jaar bewoond wordt

De schitterende Pont de Rohan is gebouwd op het punt tot waar de zee bij hoogwater komt: 6 stevige stenen bogen staan daar in het zoute zeewater. De huidige brug over de Elorn is geklasseerd als monument. Hij werd in de 16e eeuw gebouwd, als vervanger voor een eerder houten bouwwerk uit de 12e eeuw. Op de brug staan gebouwen die rusten op granieten pijlers; generaties lang waren het de woningen van welvarende ambachtslui en linnenhandelaren. Je ziet de huizen met uitspringende verdiepingen het beste als je een eindje terug loopt langs de rechteroever.

Ramen met uitzicht op de Elorn

Langs de kaden lieten welgestelde kooplui voorname huizen bouwen. Deze geven een goed beeld van de uitgebreide activiteiten in en rond de haven, waar vooral linnen en leer verhandeld werden. De gebouwen uit de 17e en 18e eeuw zijn voorzien van rijk bewerkte dakvensters, torentjes, vakwerk en wapenschilden in de vorm van een maan, een beeld dat later symbool van de stad is geworden. Let al wandelend op de warme, okergele steen uit Logonna, te zien in onder meer het Maison de la Sirène, het Maison de la Sénéchaussée en het Maison des Treize Lunes.

Oevers met charme

Na een wandeling langs de verschillende monumenten in de straatjes van de stad, waar de geschiedenis haast voor het oprapen ligt, kun je verder wandelen langs de oevers van de Elorn. Je kunt er zelfs een flinke wandeling van maken als je het jaagpad langs de rivier volgt. Er zijn routes die je te voet, maar ook prima op de fiets kunt doen: zo combineer je heerlijk buiten zijn met een bezoek aan de verschillende historische bezienswaardigheden. En wie van rust en van vissen houdt, kan hier proberen een zalm of een forel aan de haak te slaan.

Een stad boordevol activiteiten en feesten

Landerneau heeft een duidelijke voorliefde voor markten, handel en culturele ontdekkingen. Wie van winkelen houdt, vindt in het centrum van de stad een groot aantal uitnodigende en originele winkeltjes. Hier werd in 1949 ook de eerste kruidenierswinkel gevestigd van een zekere meneer Leclerc, inderdaad, de man die aan de wieg stond van de huidige grote supermarktketen. Van zijn ondernemingslust profiteren huidige generaties, dankzij het Fonds Hélène et Edouard Leclerc, een cultuurfonds dat belangrijke exposities organiseert. De moderne kunst is ook terug te vinden in de gemeentelijke Galerie de Rohan. Dit kleine gebouw van stenen en glas is de ideale plek voor het ontdekken van de moderne kunststromingen! De verschillende culturele manifestaties, festivals en exposities die in de stad worden georganiseerd, bevestigt het gezegde: “Il y a toujours du bruit dans Landerneau!”, ofwel: er is hier altijd wel iets te doen!

Wist je dit?

Festival Fête du bruit dans Landerneau

De uitdrukking “Ça va faire du bruit dans Landerneau” (dat zal zorgen voor flink wat herrie in Landerneau) heeft inspiratie gegeven voor de naam van bovengenoemd jaarlijks festival. Oorspronkelijk verwees de uitdrukking naar de herrie waarmee stadsgenoten hun ongenoegen kenbaar maakten wanneer een weduwe in hun ogen te snel hertrouwde.

Wat je echt niet mag missen

  • De Pont de Rohan, uit 1510 (een brug met huizen en winkels)
  • Saint-Thomas (kerk uit de 17e eeuw) en Saint-Houardon (kerk uit de 17e – 19e eeuw)
  • Stadswijken: Saint-Houardon (Léon) en Saint-Thomas (Cornouaille), met huizen uit de 16e – 18e eeuw, deels van Logonna-steen
  • Het Maison de la Sénéchaussée, 1664

Info & reserveren

VVV-kantoren Landerneau Daoulas


Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties