210519-067-wb-pont-habite-landerneau.jpg
©Bestjobers

Landerneau

Een bruisende stad met karakter

Langs de baai bij Brest, tussen de streken Léon en Cornouaille, met de zee aan de ene en de rivier aan de andere kant, ligt Landerneau, een stad met een aantal opmerkelijke monumenten. De meest beroemde is wel de Pont de Rohan, de laatst overgebleven brug in Europa waarop nog mensen wonen. Wandel je door de stad, dan zie je overal mooie oude huizen, uit de 16e tot 19e eeuw.

Ontdekken Landerneau

De schitterende Pont de Rohan is gebouwd op het punt tot waar de zee bij hoogwater komt: 6 stevige stenen bogen staan daar in het zoute zeewater. De huidige brug over de Elorn is geklasseerd als monument. Hij werd in de 16e eeuw gebouwd, als vervanger voor een eerder houten bouwwerk uit de 12e eeuw. Op de brug staan gebouwen die rusten op granieten pijlers; generaties lang waren het de woningen van welvarende ambachtslui en linnenhandelaren. Je ziet de huizen met uitspringende verdiepingen het beste als je een eindje terug loopt langs de rechteroever. Een bijzondere plek met winkels, restaurants en cafés. Sinds kort kun je er zelfs overnachten! In de studio’s van Nuits sur le Pont slaap je met het geluid van de Elorn op de achtergrond.

Ramen met uitzicht op de Elorn

Langs de kaden lieten welgestelde kooplui voorname huizen bouwen. Deze geven een goed beeld van de uitgebreide activiteiten in en rond de haven, waar vooral linnen en leer verhandeld werden. De gebouwen uit de 17e en 18e eeuw zijn voorzien van rijk bewerkte dakvensters, torentjes, vakwerk en wapenschilden in de vorm van een maan, een beeld dat later symbool van de stad is geworden. Let op de warme, okergele steen uit Logonna, te zien in onder meer het Maison de la Sirène, het Maison de la Sénéchaussée en het Maison des Treize Lunes. Het kan heel verrassend zijn om in het Quartier Saint-Thomas of in het voetgangersgebied eens binnen te stappen in het atelier van een kunstenaar.

Oevers met charme

Na een wandeling langs de verschillende monumenten in de straatjes van de stad, waar de geschiedenis haast voor het oprapen ligt, kun je verder wandelen langs de oevers van de Elorn. Je kunt er zelfs een flinke wandeling van maken als je het jaagpad langs de rivier volgt. Wandel of fiets , geniet van de buitenlucht en maak tegelijk kennis met historische plaatsen, zoals de Briquetrie, een oude steenfabriek iets stroomopwaarts van de « Pont habité ». Overal in de stad zijn plekken waar je een e-bike van Ti vélo kunt huren. Een leuk idee voor de zomer: zak de vredige Elorn af in een kano.

Wist Je Dit?

Festival Fête du bruit dans Landerneau

De uitdrukking « Ça va faire du bruit dans Landerneau » (dat zal zorgen voor flink wat herrie in Landerneau) heeft inspiratie gegeven voor de naam van bovengenoemd jaarlijks festival. Oorspronkelijk verwees de uitdrukking naar de herrie waarmee stadsgenoten hun ongenoegen kenbaar maakten wanneer een weduwe in hun ogen te snel hertrouwde.

Een stad boordevol activiteiten en feesten

Landerneau, de stad van de maan heeft een duidelijke voorliefde voor markten, handel en culturele ontdekkingen. Wie van winkelen houdt, vindt in het centrum van de stad een groot aantal uitnodigende en originele winkeltjes. Hier werd in 1949 ook de eerste kruidenierswinkel gevestigd van een zekere meneer Leclerc, inderdaad, de man die aan de wieg stond van de huidige grote supermarktketen. Diezelfde ondernemingsgeest is te vinden in het Cultuurfonds Hélène et Édouard Leclerc, waar belangrijke exposities van moderne kunst worden georganiseerd. De moderne kunst is ook terug te vinden in de gemeentelijke Galerie de Rohan. Dit kleine gebouw van stenen en glas is de ideale plek voor het ontdekken van de moderne kunststromingen! Tijdens het festival « Fête du Bruit« , midden in de zomer, klinkt er ook hedendaagse muziek! De verschillende culturele manifestaties, festivals en exposities die in de stad worden georganiseerd, bevestigt het gezegde: « Il y a toujours du bruit dans Landerneau! », ofwel: er is hier altijd wel iets te doen!

Wat je echt niet mag missen

  • De Pont de Rohan, uit 1510 (een brug met huizen en winkels)
  • Saint-Thomas (kerk uit de 17e eeuw) en Saint-Houardon (kerk uit de 17e – 19e eeuw) en de wijken waar ze vinden zijn, stadswijken: Saint-Houardon (Léon) en Saint-Thomas (Cornouaille), met huizen uit de 16e – 18e eeuw, deels van Logonna-steen
  • Het Maison de la Sénéchaussée, 1664
  • La Briqueterie (voormalige steenfabriek)
  • De Jardin des Bénédictines (tuin van de benedictinessen)
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten