1-pointe-saint-mathieu-berthier-emmanuel.jpg
©Emmanuel Berthier

De Pointe Saint-Mathieu

Een oude abdij, verlicht door een vuurtoren

Steile kliffen die gegeseld worden door de wind en de zee, een indrukwekkende vuurtoren die waakt over de ruïnes van de oude abdij. Het is hier betoverend… De Pointe Saint-Mathieu lijkt een soort Bretagne in het klein. Even verder ligt de haven van Le Conquet, vanwaar je naar de eilanden Molène en Ouessant kunt varen. De badplaats Plougonvelin dankt zijn cachet aan zijn authentieke centrum.

Ontdekken De Pointe Saint-Mathieu

Volgens de legende werden voor de kust van de Pointe Saint-Mathieu de zeelui uit Léon op wonderbaarlijke wijze gered van schipbreuk, nadat ze het lichaam van de apostel Mattheus meegenomen hadden. In de 6e eeuw stichtte Tanguy hier het eerste klooster, als veilige plek voor de relieken van de heilige apostel. Van de abdij resten nu alleen nog de romaanse gevel, de stenen gewelven van het koor en de bogengalerij van het schip. Loop er eens rond als het schemert. Want dan, wanneer de abdij verlicht wordt door de vuurtoren, is ze op haar mooist. Daarachter ligt de Chapelle Notre-Dame-de-Grâce, waar een klein museum is gevestigd en waar een aantal overblijfselen van de abdij zijn ondergebracht.

163 treden hoger…

Het pad langs de kust van de Pointe leidt naar twee christelijke megalieten. Op deze stenen is een kruis geplaatst en de plek wordt « Gibet des moines » genoemd, de monnikengalg. Voor je weggaat moet je beslist het uitzicht vanaf de vuurtoren hebben gezien. Daar is wel wat moed voor nodig! 163 treden leiden naar de top, maar het uitzicht dat je daarvoor krijgt, over het kleine eilandje Écueil des Vieux Moines en de Chaussée des Pierres Noires (een dijk), is die inspanning meer dan waard.

Wist Je Dit?

Ontdek de vuurtorens!

Van Brest naar Brignogan loopt een route die alle vuurtorens van de streek aandoet: 17 langs de kust, 13 in zee, 85 tourelles (vaste, militaire bakens) en 204 drijvende bakens… Getallen die je doen duizelen. Op het eiland Ouessant staat het museum voor vuurtorens en bakens. Daar kun je alles te weten komen over de geschiedenis van vuurtorens en het leven van de vuurtorenwachters.

Op naar de eilanden!

In de buurt ligt Le Conquet, vanwaar de boten naar Molène en Ouessant vertrekken. Sinds de 19e eeuw is de haven bekend vanwege de visserij op langoest en krab. Vanaf de Pointe de Kermorvan is het uitzicht op Le Conquet en de Archipel des Molènes het mooist. Als het donker wordt, kun je genieten van de lichtbundels van de vuurtorens in de verte.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten