ile-aux-pies-emmanuel-berthier.jpg
©Bains-sur-Oust, l'Ile aux Pies|Emmanuel Berthier

Île aux Pies en het Kanaal van Nantes naar Brest

Een pareltje bij het kanaal van Nantes naar Brest

Op de plaats waar het Kanaal van Nantes naar Brest uitmondt in de rivier de Oust, ligt een geologisch bijzonder eilandje. Hier, midden in Bretagne, komen rotsachtige kliffen aan de oppervlakte die het landschap een heel speciaal karakter geven. Het is een geweldige plek voor actieve ontspanning, op het land, op de rotsen of op het water.

Ontdekken Île aux Pies en het Kanaal van Nantes naar Brest

Sportieve activiteiten krijgen hier, waar de kliffen bijna loodrecht uit het water oprijzen, vanzelf een verticale dimensie. Het Île-aux-Pies is dan ook een van de meest bekende plekken voor rotsklimmen in Bretagne. Op beide oevers zijn er allerlei mogelijkheden voor jong en oud, en onervaren tot zeer ervaren klimmers. Er worden activiteiten georganiseerd met instructeurs, zodat de veiligheid gewaarborgd is.

Fietsen of wandelen

Wie het wat rustiger aan wil doen, kan kiezen voor een route langs het jaagpad of een van de vele andere routes in dit bijzondere natuurgebied. Of je nu klimt, fietst of wandelt, je zult beter gaan begrijpen hoe het verschijnsel « doorbraakdal » (cluse) in elkaar steekt en waarom het zo interessant is voor geologen. De Oust slingert zich door een kloof, langs de breuklijn van graniet en schist, een plek waar zeedennen, beuken, brem en varens groeien en waar het fris en groen is. Onderweg zul je ongetwijfeld kraaien, gaaien, reigers of spechten zien en horen!

Wist Je Dit?

Begroeiing dankzij vogels

De eilanden zijn niet met begroeiing en al losgeraakt van de oever. Er is een tijd geweest dat er hier geen enkele boom groeide. Vogels, die hier zaden verstopten als wintervoorraad, zorgden ervoor dat hier bosjes konden ontstaan.

Genieten op of langs het water

Waar je ook komt op het Île-aux-Pies, overal is wel iets te beleven. Met een kajak kun je van oever naar oever varen, terwijl je bootje langs de waterlelies glijdt. Maar er varen hier ook kleine plezierjachten. Sportvissers werpen vanuit hun boot of vanaf de oever hun hengel uit en proberen een karper of een riviergrondel te vangen. Iets gevangen of niet, langs het water is altijd een plekje op een aardig terras of bij een crêperie.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten