6-le-croisic-rolf-e-staer.jpg
©Rolf E. Staerk

Le Croisic

De toegangspoort tot de Bretonse kusten

De sfeer van deze kleine karakteristieke haven met zijn her en der afgemeerde vissersboten en jachten, voelt goed aan. De geschiedenis van de zee ontdek je als je langs de voorname herenhuizen en oude huizen slentert, langs de visafslag of langs de ruige kust bezaaid met villa’s.

Ontdekken Le Croisic

De haven van Le Croisic, verankerd op het puntje van het schiereiland Guérande, ligt tegenover de punt Pen Bron en de Grand-Traict, de golfstroom die de kwelders voedt. In de 16e eeuw zorgden trotse reders, loodsen, kooplieden en schippers voor de welvaart van de haven en voor zijn architectonische pracht. De haven wordt nog steeds intensief gebruikt. Vis en schaaldieren worden ook nog steeds gelost op de kaden. Met de toename van het toerisme nemen ook de watersportactiviteiten toe.

Een haven met een lange geschiedenis

Om niet alles in te zetten op zout heeft de stad de zeehandel uitgebreid met de vangst op kabeljauw en sardine. Zodra ze aanmeren, lossen de boten uit heel Europa hun lading steen om plaats te maken voor nieuwe ladingen. De stenen hebben kunstmatige heuvels gevormd als de Mont Lénigo en de Mont Esprit, die een prachtig uitzicht bieden over de baai. Het resultaat van deze activiteiten is af te lezen aan de vakwerkhuizen in de oude haven en aan de hoge huizen uit de 17e eeuw, gebouwd langs de kaden met gemetselde stenen muren. Na de drukte van de haven zorgt een wandeling over de lange pier van de Tréhic voor de broodnodige ontspanning van lichaam en geest.

Stranden en een aquarium

Le Croisic verwierf al snel de status van badplaats. Het spoor versnelde in 1879 haar ontwikkeling als toeristische pleisterplaats. Elegante villa’s verschenen aan de kust. Tegenwoordig duiken de gezinnen, voordat ze zich overgeven aan het strandplezier, eerst in het Ocearium. Een fascinerende reis, ook om verstoppertje te spelen met koraalvissen of te lachen tegen de haaien!

Wist Je Dit?

Kun jij garnaalvissen?

Le Croisic is in Frankrijk de belangrijkste vissershaven voor de roze garnaal. De garnalenfuik is trouwens in 1850 uitgevonden door René Sibille, een inwoner van Le Croisic.

Een ruige maar toch rustige kust

Behoefte aan frisse lucht? Neem dan het pad langs de ruige kust. Baaien, stranden en watervallen wedijveren in schoonheid met elkaar. Soms zetelt een brutale villa vlak aan zee. Het hoogtepunt van deze route begint bij Port-Lin en strekt zich uit tot het strand van Saint-Goustan.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten