Pornic, Saint-Brévin et le pays de RetzPornic, Saint-Brévin et le pays de Retz
©Pornic, Saint-Brévin et le pays de Retz|Melanie Chaigneau

Pornic, Saint-Brevin en het Pays de Retz

Waar Bretagne, de Loire en de Oceaan samenvloeien

Het Pays de Retz, uitkijkend op de baai van Bourgneuf en de monding van de Loire, ligt aan de zuidelijke poort van Bretagne. Rond de inham van Pornic is de 52 km lange kust bezaaid met kreken, stranden en kleine badplaatsen. De moerassen en de bossen die deze bruisende kust omgeven vormen een idyllisch kleurenpalet.

Ontdekken Pornic, Saint-Brevin en het Pays de Retz

De badplaats Pornic ligt rond de oude haven waar vissersboten en traditionele zeilschepen afmeren. Langs de kades en terrassen leidt een promenade naar het versterkte kasteel dat dateert uit de 13e eeuw. Van daar keert een pad terug naar de nieuwe haven van Noëveillard. De wandeling krijgt een gastronomische wending met een ijsje in la Fraiseraie, een heerlijke lokale ijssalon! Aan de andere kant van de haven loopt het pad langs een klif naar de charmante kreken, het instituut voor thalassotherapie en het strand van Fontaine-aux-bretons. In het centrum kronkelen trappen en steegjes tussen de vissershuizen door.

Stranden, schelpdieren en activiteiten

Langs de kust, aan de kant van Bernerie-en-Retz of Saint-Michel-Chef-Chef, liggen familiestranden verscholen in de rotsachtige valleien. Vissershutjes op palen staan er zelfverzekerd in het water. Bij Préfaille leiden intieme kreekjes naar de vuurtoren van Pointe Saint-Gildas en zijn zones voor voetvissen. De liefhebbers van boardsporten en wateractiviteiten komen aan hun trekken op de uitgestrekte zandstranden van Tharon of Saint-Brevin-les-Pins.

Met de fiets tussen land en zee

Fiets- en wandelroutes wisselen het blauw van de oceaan af met het groen van de bossen. Wanneer je langs de Loire fietst, die bij Saint-Brevin de zee nadert, gaan de Vélodyssée en de Vélocéan in elkaar op en doorkruisen ze pittoreske gehuchtjes en dennenbossen, langs megalieten en rotswanden… Verleidelijke landschappen trekken voorbij naargelang de wegen die je kiest!

Wist Je Dit?

De curé nantais, een kaas uit Pornic

De curé nantais is een zegen voor fijnproevers want het is de enige kaas afkomstig uit de Loire-Atlantique. Deze kaas op basis van koemelk werd ontwikkeld door een Franse geestelijke. Gesmolten smaakt hij heerlijk tussen een hamburger of op een galette.

Legendes en exotisme aan de oever van de Loire

Ook op deze routes is het ongewone niet ver weg! Bij Saint-Brevin, De Ocean Serpent, een monumentale sculptuur, komt tevoorschijn uit het water.  Deze artistieke creatie weerspiegelt de Jardin Etoilé in het dorpje Paimbœuf. Deze twee werken nemen je mee naar een denkbeeldige, Aziatische wereld. In het binnenland leidt het avontuur naar Afrika in het dierenpark Planète Sauvage of naar de legendarische wereld van het Sentier des Daims, een echt avonturenpark.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten