Saint-JustSaint-Just
©Saint-Just|Claudia Hénonin & Clément Le Pape

Saint-Just

De tweede megalithische bezienswaardigheid van Bretagne

In het Pays de Redon vormen de Landes de Cojoux bij Saint-Just een van de belangrijkste prehistorische locaties van Bretagne. Er is een verbazingwekkend aantal verschillende monumenten te vinden. Het beste kun je eerst een bezoek brengen aan het Maison Nature et Mégalithes, voor je op pad gaat om dolmens en menhirs te bekijken.

Ontdekken Saint-Just

Saint-Just was ooit een heilige plaats die duizenden jaren lang bezocht werd door de neolithische mens. Onze verre voorouders vestigden zich in de droge heidegebieden en richtten daar een verzameling megalieten op die uniek is in Europa. Je kunt deze heilige plaatsen en grafmonumenten, waarvan sommige haast lijken op heiligdommen, bekijken. Breng eerst een bezoek aan de permanente expositie in het Maison Nature et Mégalithes, voor je begint aan de 7 km lange rondwandeling langs de monumenten. Onderweg krijg je via informatiepanelen uitleg over wat je ziet.

Reis door de tijd

Op het terrein van Les Landes de Cojoux zijn al heel vaak opgravingen gedaan. Daaruit is gebleken dat de stenen zijn opgericht gedurende de periode van 4500 tot 1500 v.Chr. Tijdens je wandeling zie je o.a. de dolmens van La Croix Saint-Pierre, Le Château Bû, Le Four Sarrazin en de megalietenrijen Les Demoiselles de Cojoux. Over de laatste wordt verteld dat de jonge meisjes naar wie ze genoemd zijn, in steen veranderd zijn omdat ze tussen de menhirs gedanst zouden hebben in plaats van naar de mis te gaan.

Wist Je Dit?

Een menhir van z’n plek krijgen

Een menhir van z’n plek krijgen… dat kunnen toch alleen reuzen? Vergis je niet! Tijdens een van de activiteiten die het Maison Nature et Mégalithes in Saint-Just aanbiedt, leer je hoe je zo’n steen, die wel een paar ton kan wegen, van z’n plaats kunt krijgen!

Een prachtige omgeving

Rond al dat graniet toont de natuur zich in een veelheid aan geuren en kleuren. Door het jaar heen verschijnen in Les Landes de Cojoux achtereenvolgens het geel van de brem, het wit van zonneroosjes en het diepe paars van de heide. In het gebied lopen grote grazers als Poitevin-paarden en Schotse hooglanders om de biodiversiteit en de bodem, waar het paarse schistgesteente vlak onder de oppervlakte ligt, in stand te houden. Al komen deze dieren uit andere streken, toch kunnen ze helpen om dit typisch Bretonse en bijzonder feeërieke landschap te bewaren.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten