saint-nazaire-6.jpg
Saint-NazaireHet boegbeeld van de riviermonding
Bekijk de video

Saint-Nazaire

Zelfs van verre is Saint-Nazaire betoverend. De kromme lijn van de kabelbrug met zijn rood-witte pijlers verzacht de horizon. Enorme hijskranen en staalconstructies staan naast scheepsrompen die boven de daken uitsteken. Gelukkig blijft de stad met haar buitengewone schoonheid toch warm en menselijk!

Het boegbeeld van de riviermonding

Schepen in alle soorten en maten

Saint-Nazaire staat bekend om zijn scheepsbouwindustrie, die er in de 19e eeuw begon. In 1862 werd de haven een vertrek- en aankomstpunt voor de eerste trans-Atlantische overtochten van Frankrijk naar Zuid-Amerika. Saint-Nazaire werd dan ook hét centrum voor de bouw van oceaanwaardige schepen. The Queen Mary II werd hier in 2003 gebouwd. Om meer te leren over deze fascinerende industrie kun je naar Escal’Atlantic, waar je in 90 minuten de wereld rond kunt reizen aan boord van een levensgrote reconstructie van één van deze indrukwekkende schepen.

De 4e haven van Frankrijk

Saint-Nazaire is een onderdeel van de zelfstandige haven Atlantique, die 3 000 schepen per jaar ontvangt. Bij de drukke installaties wordt er continu geladen en gelost. De onderzeebootbasis, gelegen aan de ingang van de haven, heeft zich nieuwe doelen gesteld. Vanaf het dak van het fort heeft men een prachtig uitzicht over de haven. Een ideaal terras om van de zon te genieten! In de versterkte sluis dompelt de onderzeeër Espadon je een verdieping lager in de wereld van de diepte. Krijg je al de neiging om het ruime sop te kiezen? Ga dan aan boord van de Escal’Atlantic. Bezichtig de hutten, de machinekamers, de stuurhut …

De wieg van de zeereuzen

Op de Chantiers de l’Atlantique zijn honderden boten gebouwd. Legendarische passagiersschepen als de Normandie en de France zijn hier gebouwd. Tijdens een boeiend bezoek zie je hoe enorm groot deze haven is. Tijdens een begeleide bustoer van ongeveer één uur kun je de bouw van een schip volgen, vanaf het afsnijden van de staalplaten tot aan de afwerking in het bewapeningsdok.

Na het staal naar het strand

Heb je na het zien van al dit industriële erfgoed zin om even uit te waaien? Saint-Nazaire heeft 20 stranden, waarvan veel gelegen zijn langs het pad van de douaniers. Komt een van die stranden je bekend voor? Logisch, want Tati heeft in Saint-Marc zijn film Les Vacances de M. Hulot opgenomen.

Wist je dit?

Waar is professor Zonnebloem?

In het stripverhaal De 7 kristallen bollen zijn Kuifje en Kapitein Haddock in de dokken van Saint-Nazaire op zoek naar Professor Zonnebloem. Reuze afbeeldingen van 4 bij 3 meter in de stad zijn hier het gevolg van.

Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Saint-Nazaire?

Er zijn reguliere directe vluchten tussen Amsterdam en de luchthaven Nantes-Atlantique, die op circa 60 km van Saint-Nazaire ligt, en die bereikbaar is met de regionale trein TER of met de bus. Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Paris-Nord. Vanaf station Paris-Montparnasse rijden dagelijks 13 hogesnelheidstreinen (TGV) naar Saint-Nazaire. De reistijd is 2 uur en 34 minuten. Met de auto is de afstand 936 km vanaf Amsterdam en 441 km vanaf Parijs.

Vervoer in Saint-Nazaire en omgeving

Het is plezierig om in Saint-Nazaire door de binnenstad te wandelen of langs de waterkant, waar je kunt kijken naar de terugkerende en uitvarende schepen. Saint-Nazaire heeft een uitstekend busnetwerk, Stran. Om je te verplaatsen kun je ook gebruik maken gewone of elektrische fietsen die je per halve dag kunt huren bij Vélycéo. Met de regionale bussen van Lila en de regionale TER-treinen, kun je ook comfortabel reizen binnen de Bestemming Loire Océan en door Bretagne.

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten