DinanDinan
©Dinan|LASTRA Pedro - Unsplash

Dinan

Pittoreske middeleeuwse stad tussen land en zee

Omsingeld door bijna drie kilometer stadswallen torent Dinan met haar kasteel uit de 14e eeuw trots boven de Rance uit. Beneden ligt het jachthaventje, het vertrekpunt voor mooie wandelingen langs de trechtermonding, boven zie je de huizen met erkers die aan deze stad haar middeleeuwse cachet geven.

Ontdekken Dinan

Laat je onderdompelen in de sfeer van de middeleeuwen terwijl je door de steile Rue du Jerzual wandelt. De vakwerkhuizen met puntgevels weerspiegelen het rijke verleden van de stad. Vanaf de 14e tot en met de 18e eeuw was de stad een gekrioel van wevers en leerlooiers. Tegenwoordig moet je deze straat gezien hebben als je in Dinan bent. Hier kun je heerlijk slenteren en wegdromen voor de boetiekateliers van de glasblazers en vergulders die zich hier hebben gevestigd!

Een vermenging van verschillende genres

Het bezoek gaat door op de Place des Cordeliers et des Merciers. Hier zie je hoe de stijlen in elkaar samenvloeien. De vakwerkhuizen uit de 15e, 16e en 17e eeuw staan dicht bij elkaar en zijn kenmerkend voor Dinan. Vlakbij vind je de basiliek Saint-Sauveur, gebouwd in de 12e eeuw, een mix van Byzantijnse, Perzische en Romeinse invloeden. Wat maakt haar zo uniek? Dit asymmetrische monument is nooit afgemaakt.

Bertrand Du Guesclin en Anne de Bretagne

Bertrand Du Guesclin, geboren in Bretagne, is beroemd geworden omdat hij tijdens de Honderdjarige Oorlog om de beurt Normandië en Bretagne bevrijdde. Zijn hart ligt in de basiliek Saint-Sauveur. Een andere persoonlijkheid maakte de stad echter beroemd. Dat is Anne de Bretagne die in de 15e eeuw, na de dood van haar man Charles VIII, ervoor koos zich hier te vestigen.

Wist Je Dit?

Terug naar de middeleeuwen

Tijdens de « Fêtes des Remparts », dat om de twee jaar plaatsvindt, keert de stad een weekend lang terug naar de middeleeuwen. Toernooien, tavernes, allerlei activiteiten! Vergeet je niet te verkleden. De toegang is gratis voor mensen in kostuum.

Langs de grote rivier

Vanaf de haven van Dinan vormen de oevers van de Rance een zeer aangename omgeving voor een wandeling. Loop langs de trechtermonding richting Taden. In het dorp zijn oude huizen en een mooi landhuis uit de 16e eeuw bewaard gebleven. Je kunt de wandeling voortzetten via het oude jaagpad.

Wat je echt niet mag missen

  • Vestingwerken (13e eeuw) met 14 torens en 4 monumentale poorten
  • Vakwerkhuizen (15e – 17e eeuw)
  • Het kasteel van Dinan (14e eeuw)
  • De Tour de l’Horloge (belfort uit de 15e eeuw)
  • Basiliek Saint-Sauveur (12e, 15e en 18e eeuw), in verschillende bouwstijlen (romaans, gotisch, barok en classicistisch)
  • Kerk Saint-Malo (15e – 19e eeuw)
  • Het Couvent des Cordeliers (klooster uit de 13e eeuw)
  • De beroemde Rue du Jerzual, tussen de haven en de vesting
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten