Domaine de KerguéhennecDomaine de Kerguéhennec
©Domaine de Kerguéhennec|Emmanuel Berthier

Domaine de Kerguéhennec

Een kasteel - voor de kunst en de natuur

Het dorp Bignan, dat op 30 km van Vannes ligt, dankt zijn adellijk karakter aan het Domaine de Kerguéhennec. In een groot landschapspark ligt een 18e-eeuws kasteel met een beeldentuin die tot de belangrijkste van Europa gerekend mag worden. Een wandeling door het park voert langs bijzondere sculpturen die tussen de bomen staan maar ook in de kas en in de stallen.

Ontdekken Domaine de Kerguéhennec

De bezoeker die door het hek binnenkomt (vrije toegang) krijgt meteen de eerste verrassingen voorgeschoteld: fel gekleurde sculpturen die oprijzen uit de waterpartij. Langs de verschillende paden, soms verscholen achter een muur of tussen de bomen, staat een dertigtal monumentale sculpturen. Maar of ze nu opgaan in het omringende landschap of daarmee juist in sterk contrast staan, de originele beelden weten de bezoeker nu eens te verrassen, dan weer te amuseren of in verwarring te brengen. Een zoektocht die net zo vermakelijk is voor wie niets van beeldhouwkunst weet, als voor de geoefende kijker.

Volg de routes in eigen tempo

De paden die van het ene werk naar het andere leiden, zijn vrij toegankelijk. Knoop rustig een gesprek aan met een bronzen sculptuur, eet je meegebrachte picknick naast een reus uit graniet of ren over een openlucht-parketvloer… De tuiniers onder de bezoekers zullen zich verbazen over de 1000 rode bloempotten die kunstenaar Jean-Pierre Raynaud in de kas heeft geïnstalleerd. De echte dromers zullen bij de rivier misschien een schietgebedje richten tot de feeën uit de lucht die daar gevangen zitten in een kooi van mega-formaat, ontworpen door Elisabeth Ballet. Wie meer van een bewaker heeft, zal zich willen verstoppen in een hut met kunstig uitgesneden kijkgaten, van de hand van Julien Laforge. Hout, graniet, staal, brons… materialen die originele vormen krijgen en de verbeelding in beweging zetten.

Een historisch kasteel met hedendaagse kunst

Te midden van de kunstwerken, tegen de heuvel, ligt het kasteel, een bouwwerk met monumentstatus. Het werd gebouwd in 1710 en is geïnspireerd op de stijl van Versailles en van de architecten van koning Lodewijk XIV. Het woongedeelte wordt begrensd door twee vleugels, in de stijlvolle symmetrie die in de tijd van de Verlichting bijzonder geliefd was. De binnenkant van het kasteel met zijn 19e-eeuwse inrichting maakt het grote contrast met de 21ste-eeuw duidelijk door de exposities van hedendaagse kunst die er ondergebracht zijn.

Wist Je Dit?

Kunst kijken en omhoog kijken!

Op de agenda van het Domaine de Kerguéhennec staan zeer uiteenlopende activiteiten, van workshops rond het thema kunst tot vogelexcursies en cursussen waarbij je leert hoe je veilig in een boom klimt.

Een tweede leven voor de bijgebouwen

Op het terrein van het kasteel staan uiteenlopende bouwwerken. De linkervleugel herbergt de voormalige paardenstal en een schaapskooi, nu omgebouwd tot expositieruimte en restaurant. Achter de stenen muren hebben de schilderijen van de Bretonse schilder Tal Coat een bevoorrechte plaats. Er worden workshops rond kunst georganiseerd en er zijn afwisselend « artists in residence ». Op een paar minuten loopafstand, aan de rand van het park, ligt de Chapelle de la Trinité. En in een idyllische omgeving ligt de Moulin du Roc met zijn sluizen, weerspiegeld in het water van de vijver.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten