Guéméné-sur-ScorffGuéméné-sur-Scorff
©Guéméné-sur-Scorff|Emmanuel Berthier

Guémené-sur-Scorff

Middeleeuwse stad en hoofdstad van de andouille

Guémené-sur-Scorff, terecht behorend tot Frankrijks erfgoedstadjes, ligt aan de rivier de Scorff. Langs de oevers staan vrolijke huizen, deftige landhuizen, kapellen en fonteinen… En je vindt er de erfenis van de prinsen van Rohan-Guémené. De ambachtelijke andouille die hier gemaakt wordt, worst van varkensingewanden, is bekend bij elke liefhebber van fijne vleeswaren.

Ontdekken Guémené-sur-Scorff

De middeleeuwse stad ontstond aan de voet van een mottekasteel, in de dalen die uitgesleten zijn door de rivier de Scorff. Al snel komt de stad tot grote bloei en de belangrijke markten die er plaatsvinden trekken een groot publiek. Wandelend langs de vakwerkhuizen, door verrassende, kleine straatjes, langs het Maison du Sénéchal en de Maladrerie (het leprozenhuis) ontdek je de sporen van dat middeleeuwse verleden. Een aantal van de sporen die de Rohan-Guémené, een van de machtigste families van Frankrijk, hebben achtergelaten, zijn voor publiek toegankelijk: het poortgebouw, de spiltrap van de Tour de la Prison, de opzichterswoning en de schitterende “Bains de la Reine”, een privé-stoombad, verwant aan Romeinse thermen en Turkse baden.

Wist Je Dit?

Het jasje van het traditionele kostuum uit Guémené-sur-Scorff heeft zo veel knoopjes dat er gesproken wordt over « de klederdracht met de duizend knopen ».

Een smaakvolle uitnodiging

Guémemé, bekend om zijn vele fraaie oude gebouwen, staat ook op gastronomisch gebied hoog aangeschreven. Denk onder andere aan de beroemde andouille die naar het stadje genoemd is, crêpes met cider en de befaamde aardappelgalettes, een specialiteit uit het Pays Pourleth. Er zijn leuke bistro’s waar je een glas kunt drinken of gezellig iets kunt eten, en waar vaak muziek is te horen.

Wat je echt niet mag missen

  • vakwerkhuizen (15e eeuw), huizen met een straatgerichte gevel, wasplaatsen
  • het poortgebouw van het kasteel, resten van verdedigingswerken
  • de “Bains de la Reine”, middeleeuwse baden
    Officiële website van Toerisme Bretagne
    Sluiten