© Emmanuel Berthier
Guémené‑sur‑ScorffMiddeleeuwse stad en hoofdstad van de andouille

Guémené‑sur‑Scorff

Guémené-sur-Scorff, terecht behorend tot Frankrijks erfgoedstadjes, ligt aan de rivier de Scorff. Langs de oevers staan vrolijke huizen, deftige landhuizen, kapellen en fonteinen… En je vindt er de erfenis van de prinsen van Rohan-Guémené. De ambachtelijke andouille die hier gemaakt wordt, worst van varkensingewanden, is bekend bij elke liefhebber van fijne vleeswaren.

Middeleeuwse stad en hoofdstad van de andouille

Het leen van de Rohan-Guémené, een van de belangrijkste families van Frankrijk

De middeleeuwse stad ontstond aan de voet van een mottekasteel, in de dalen die uitgesleten zijn door de rivier de Scorff. Al snel komt de stad tot grote bloei en de belangrijke markten die er plaatsvinden trekken een groot publiek. Wandelend langs de vakwerkhuizen, door verrassende, kleine straatjes, langs het Maison du Sénéchal en de Maladrerie (het leprozenhuis) ontdek je de sporen van dat middeleeuwse verleden. Een aantal van de sporen die de Rohan-Guémené, een van de machtigste families van Frankrijk, hebben achtergelaten, zijn voor publiek toegankelijk: het poortgebouw, de spiltrap van de Tour de la Prison, de opzichterswoning en de schitterende “Bains de la Reine”, een privé-stoombad, verwant aan Romeinse thermen en Turkse baden.

Stad van lekkernijen

Guémené is bekend vanwege zijn historische gebouwen, maar telt ook gastronomisch mee. Je kunt hier de beroemde “andouille de Guémené” eten, crêpes met cider, of de overbekende aardappelgalettes, een specialiteit uit deze streek, het Pays Pourleth. Er zijn leuke cafeetjes waar je in een gezellige sfeer iets kunt eten of drinken en waar vaak muziek te horen is.

Wist Je Dit?

Het jasje van het traditionele kostuum uit Guémené-sur-Scorff heeft zo veel knoopjes dat er gesproken wordt over “de klederdracht met de duizend knopen”.

Wat je echt niet mag missen

  • vakwerkhuizen (15e eeuw), huizen met een straatgerichte gevel, wasplaatsen
  • het poortgebouw van het kasteel, resten van verdedigingswerken
  • de “Bains de la Reine”, middeleeuwse baden

Mogelijkheden voor rondleidingen

  • Individuele rondleidingen
  • Groepsrondleidingen
  • Stadswandeling met uitleg

Info & reserveren

VVV-kantoren Pays du Roi Morvan


Contact

Bekijk de Website (GB)

Officiële website van Toerisme Bretagne