concarneau-5.jpg
©Donatienne Guillaudeau
Concarneau Uitstappen graag … bij de mooie haven!
Bekijk de video

Concarneau

Het is niet makkelijk om weerstand te bieden aan dit juweeltje van een vestingstad, gelegen in het hart van Concarneau, in een van de mooiste baaien van Bretagne. Eenmaal ontsnapt aan de straatjes en aan de gangen langs de borstwering zul je bij de vissershaven en op de stranden de andere charmes van Concarneau ontdekken.

Uitstappen graag … bij de mooie haven!

Ontdek Concarneau in Bretagne

De stad Concarneau is gelegen in het departement de Finistère. De naam is afgeleid van het Bretonse Konk-Kerne, wat “baai van Cornwall” betekent. Verwonderlijk is dat niet, want de stad bevindt zich daar waar het Engelse Kanaal, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje in elkaar overvloeien. Toch heeft deze Franse stad een geheel eigen gezicht en historie.

Bezienswaardigheden in Concarneau

De liefhebbers van architectuur en historie kunnen hun hart ophalen bij het gotische kasteel Château de Keriolet. De gidsen (Engels- en Franstalig) kunnen je het bijzondere verhaal vertellen van de Russische prinses, die het kasteel liet bouwen voor haar jonge geliefde. Ook de boerenmarkt Les Halles met haar vele streekproducten is beslist een aanrader. Of maak een boottocht over het glinsterende water en laat je verwonderen door de fraaie kustlijn.

Concarneau – de Ville Close

De stad bestaat uit twee delen: de moderne stad op het vasteland en het middeleeuwse Concarneau Ville Close. Dit is een ommuurde stad, gelegen op een lang eiland in het hart van de haven. De oude stad fungeerde lange tijd als een centrum van scheepsbouw. De Ville Close is nu vooral een geliefd oord onder toeristen en is één van de meest bezochte plekken van Bretagne. ’s Zomers kun je je bezoek het beste in de ochtend plannen. In de Ville Close wordt tastbare historie afgewisseld door diverse winkeltjes en restaurantjes. De Ville Close is via een brug met de nieuwe stad verbonden, waar je wordt verwelkomd door de klokkentoren en zonnewijzer. De verkeersader, de Rue Vauban, wordt omringd door mooie huizen met uithangborden in de stijl van de stad. Aan weerszijden van de verkeersader glippen geplaveide straatjes weg naar de vissershaven. Breng je een bezoek aan de Ville Close, dan mag je het Musée de la Pêche beslist niet missen. Hier ontdek je de talrijke manieren om vis te vangen, van garnalen tot walvissen. Sla bij je bezoek ook de mooie fontein van de Place Saint-Guénolé niet over. Een tip? Sluit je bezoek aan de historische stad af met een Fruits De Mer schotel in één van de lokale restaurantjes

Een goede vangst

Het belang van het havenverleden van Concarneau wordt geïllustreerd door de 200 vissersboten, die zijn aangemeerd bij de kades, en door de drukke visafslag. Ben je vroeg uit de veren, dan kun je deze prikkelende visafslag, die om 6.30 u begint, meemaken. Tegenover de vestingmuren rusten de trawlers overdag uit. Een welverdiende pauze tussen het vissen op volle zee of langs de kust door. Al slenterend over de kade zie je misschien hoe de vissen na 22.00 u worden gelost. In deze haven, de belangrijkste tonijnhaven van Europa en de 3e haven van Frankrijk voor verse vis, kom je vast en zeker kleurrijke figuren tegen. Een aantal conservenfabrieken zetten het werk van de vissers met hun smakelijke expertise voort.

Als een vis in het water

Vanaf het marinarium, het ecomuseum gewijd aan de biodiversiteit van de zee, kun je langs de hoger gelegen kustweg een mooie wandeling maken naar het strand Les Sables Blancs. Heb je zin in een exotisch uitje? In Concarneau vind je de aanlegsteiger van een boot die naar de mythische eilanden van de Glénan vertrekt.

Heb je zin in een exotisch uitje? In Concarneau vind je de aanlegsteiger van een boot die naar de mythische eilanden van de Glénan vertrekt

Wist je dit?

Hoe kan feesten worden gecombineerd met solidariteit?

Om de vissen te lokken werden vroeger blauwe netten gebruikt. Sinds 1905 wordt het feest “Les filets bleus” (de blauwe netten) georganiseerd,  oorspronkelijk bedoeld als teken van solidariteit tegenover de vissers toen de sardinebanken verdwenen. Tegenwoordig trekt dit traditionele jaarlijkse feest in augustus veel festivalgangers.

Wat je echt niet mag missen

  • De Ville Close (vesting): 15e-eeuwse militaire architectuur, oude woonhuizen (vakwerk, fraaie puntgevels…)
  • De haven met bijbehorende infrastructuur
  • De oude kweekvijvers en het laboratorium voor mariene biologie
  • Het Château de Kériolet: gebouwd in de 15e en 19e eeuw (neogotiek)
  • Religieuze bouwkunst
  • Musée de la Pêche (visserijmuseum)
  • Het Maison du Patrimoine

Info & reserveren

VVV-kantoren Concarneau


Contact

Bekijk de website

Officiële website van Toerisme Bretagne