Plage de Port Manec'h - NévezPlage de Port Manec'h - Névez
©Plage de Port Manec'h - Névez|BERTHIER Emmanuel

Névez, van Port Manec’h tot Raguenez

Reuzenstenen en rustieke huisjes in een aantrekkelijk decor

Het kleine schiereiland Névez is prachtig gelegen, tussen Pont-Aven en Concarneau. Een mooi hoekje van de zuidelijke Finistère, met chaumières, markante huisjes gebouwd van grote, rechtopstaande stenen, paradijselijke stranden met aanlokkelijke kreken en havens die verscholen liggen aan diepe inhammen. Een andere wereld, maar wel een die goed bereikbaar is!

Ontdekken Névez, van Port Manec’h tot Raguenez

Muren van graniet, daken van stro of leisteen, blauwe luiken, hortensia’s, dat zijn de kenmerkende elementen van deze onweerstaanbare Bretonse dorpjes. Twee gehuchtjes, Kerascoët en Kercanic, zijn heel bijzonder, met hun beroemde huizen van rechtopstaande stenen, pierres debout, of in het Bretons « mein zao ». In het begin van de 20ste eeuw maakten steenhouwers voor de bouw van huizen en erfafscheidingen gebruik van reusachtige rechthoekige stukken steen, die ze bij laag water in de nabijgelegen steengroeven uithakten. Zo ontstonden indrukwekkende muren, van enorme blokken graniet, stevig verankerd in de grond. Dwalend door de straatjes ontdek je deze pittoreske bouwstijl.

Havens en rijkdom van zee en land

De « chaumières » zijn te bereiken langs allerlei weggetjes, waaronder ook de GR 34, en even verder liggen havens, molens en bronnen te midden van het groen. Bij Le Hénan, op een schitterende plek, ligt een 15e-eeuwse getijdenmolen. Op de westelijke oever van de Aven staan de kleurige gebouwtjes van de haven van Kerdruc op een rij tegen de rotsen. ‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds worden zeilboten, roeiboten en vissersboten beroerd door het zachte zonlicht. Aan de andere kant van de rivier ligt de haven van Rosbras, die al even charmant is. Tip: ga er lopend heen of per stand up paddle!

Een stukje Tahiti in Cornouaille

Langs de oceaan is het landschap bijzonder vriendelijk, een beetje exotisch zelfs! Vandaar dat de bewoners het hebben over Tahiti als ze het strand van Raguenez bedoelen. Die bijnaam dankt het aan het turquoise water en het bijna eindeloze witte zandstrand. Rotsige kliffen beschermen het zandstrand bij de Baai van Rospico, dat een wat meer Bretonse sfeer ademt. Een heerlijke plek om te ontspannen, met het blauw van de zee, het wit van het strand en het groen van bomen en planten. De klassieke badhokjes van Port Manec’h roepen de sfeer op van eind 19e, begin 20ste eeuw.

Wist Je Dit?

Een beperkt toegankelijk eiland

Het Île-de-Raguenez, gelegen tegenover de haven van Raguenez, is privébezit. De eigenaren vinden het geen probleem wanneer er bezoekers naar het eiland komen. Dat kan echter alleen bij laagwater. Wanneer de verschillen tussen eb en vloed groot zijn, zijn strandvissers graag te vinden in de getijdenzone.

Geluk in allerlei kleuren

Al die mooie, soms geheimzinnige plekjes, ontdek je als je de uitgezette wandelroutes volgt, zoals het « Sentier des Douaniers », dat langs de rivier loopt en unieke uitzichten geeft, maar ook zicht geeft op erfgoed. De rondwandelingen voeren door een landschap met het geel van de brem, het paars van de heide en de blauwe tinten van de zee; ze brengen je bij een eiland, bij een baai die door Gauguin vereeuwigd is, naar een boomgaard, of naar de wilde bergeenden… Maar je kunt evengoed bij een oesterkweker belanden, of op een gezellig terras aan het strand!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten