Pont-AvenPont-Aven
©Pont-Aven|LAMOUREUX Alexandre

Pont-Aven

Inspirerend!

Dit kleine stadje, gelegen in de groene riviermonding van de Aven, dankt haar bekendheid aan de « School van Pont-Aven », een groep schilders waarvan Gauguin de voorman was. Tijdens een wandeling langs de rivier, of als je de bruggen oversteekt, kun je je goed voorstellen dat kunstenaars gefascineerd raken van de dichterlijke schoonheid en het licht van het kleine haventje.

Ontdekken Pont-Aven

De Aven stroomt door de stad en verandert in een grillige riviermonding, bij vloed varen enkele plezierboten op de rivier. Het water van de rivier springt omhoog tussen de afgeronde grote keien en laat een of meerdere houten wielen draaien van de 14 actieve molens, die nog bewaard zijn gebleven. In de 19e eeuw heeft de kolonie kunstenaars die zich op deze landelijke plek vestigde, nieuwe kleuren gegeven aan het dorp. Tegenwoordig zijn er galerieën in overvloed die getuigen van de “bohémien”-sfeer van vroeger.

Een zeer vrije school

Op zoek naar “exotische” onderwerpen en naar manieren om geld uit te sparen, vestigen schilders zich vanaf 1860 in Pont-Aven. Gauguin, brutaler dan de anderen (waaronder Bernard, Sérusier, Maufra), neemt de leiding van de groep die in 18886 de « Ecole de Pont-Aven » opricht. Vanuit pension Gloanec, waar ze wonen, nemen de schilders hun ezels mee naar het Bois d’Amour. Via een mooi pad kun je de plekken ontdekken die hen inspireerden. In het centrum laat het museum, omgeven door galeries, deze periode herleven.

Om met de ogen te verslinden

Pont-Aven is een ideale plek om van de « omlijste » landschappen over te stappen naar de “natuurlijke” landschappen. De wandelroute Xavier-Grall brengt je via geheime loopbruggen van de ene naar de andere oever, langs wasplaatsen en langs de dammen en sluizen die de overblijfselen van de molens van water voorzien. Oevers vol bloemen kleuren de stenen van de muren en bruggen. In het water herinnert een grote rots, genaamd “sabot van Gargentua”, aan de legendarische helden die deze prachtige plekken wisten te vinden.

Wist Je Dit?

Neem er gerust nog eentje

Geniet van een paar « galettes » (Bretonse zandkoekjes) uit Pont-Aven als je tussen twee galerieën door even wilt uitrusten of als je in de zomer de drukte van de toeristen achter je wilt laten. De meest bekende galettes zijn die van Traou-Mad.

Met een paar penseelstreken

Boven het Bois d’Amour verschuilt de kapel van Trémalo zich achter gordijnen van eiken- en beukenbomen. Haar merkwaardige asymmetrische dak buigt aan de noordzijde door tot aan de grond. Gauguin heeft het polychrome kruisbeeld van het schip beroemd gemaakt in zijn schilderij « Le Christ Jaune ».
Verder stroomafwaarts staat een mooie getijdenmolen uit de 15e eeuw in de buurt van het kasteel van Hénant. Bij de zee wordt het prachtige strand van Port-Manech omringd door witte cabines.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten