Quimper - vue sur la cathédrale Saint CorentinQuimper - vue sur la cathédrale Saint Corentin
©Quimper - vue sur la cathédrale Saint Corentin|LAMOUREUX Alexandre

Quimper

Spits je oren !

Kemper in het Bretons, dat betekent samenloop, ontmoetingspunt. Een ideale naam voor de stad van kunst en geschiedenis en 3 rivieren, een combinatie van zoet en zout water, van natuur en steen, van eeuwenoude kennis en moderniteit. In Quimper ontmoet de oceaan de rivier Odet. De legendarische koning Gradlon staat tussen de spitsen van een kathedraal die ietsje schuin staat. We kunnen niet uit over de creativiteit, de sfeer van dit kleine Venetië, de leuke adresjes, de ontspannen stemming…. een verrassende stad!

Quimper ontdekken

Deze grote stad in het zuiden van de Finistère bestond al in de oudheid en groeit enorm tijdens de middeleeuwen dankzij het vrachtvervoer op de rivier. De oorsprong van de stad ligt bij de 2 legendarische VIP’s: Gradlon, koning van de Y’s en sint Corentin aan wie de koning het bisdom van de stad geschonken zou hebben in de 5e eeuw. Het is Corentin die zijn naam aan de kathedraal heeft gegeven, een dominant gebouw waar de oude stad omheen werd gebouwd. Slenter door de straatjes, tussen vakwerkhuizen en stenen panden en volg je intuïtie: overal is het betoverend mooi, van place au Beurre tot rue Kéréon!

Aardewerk, borduurwerk: in één woord prachtig!

Creaties, met hart en ziel Al meer dan 300 jaar dragen de ambachtslieden uit de wijk Locmaria bij aan de reputatie van Quimper op gebied van aardewerk. De technieken zijn niet veranderd, alles is handgemaakt maar de ambacht is ook met zijn tijd meegegaan: bij Henriot-Quimper,kun je nog steeds de traditionele kom met oren vinden maar ook werken van hedendaagse designers. Een creatieve energie die ook duidelijk merkbaar is op de kunstboorduurschool l’école de broderie d’art opgezet door Pascal Jaouen. Kunstwerken van textiel, prachtig borduurwerk, modeshows, alles dat in de Baradoz-zaal te zien is, is een lust voor het oog!

Fijnproever en vol leven

De hoofdstad van de mooie streek Cornouaille is ook een geweldige culturele bestemming. Het museum musée des Beaux-Arts heeft een van de meest uitgebreide tentoonstellingen in Frankrijk dankij het Max Jacob-fonds en werken van Tal-Coat en de School van Pont-Aven. Naast musea de Art Déco en moderne architectuur zijn er ook trendy galerijen waar abstracte kunst en urban art te bewonderen zijn en concertzalen zoals le Novomax. galerijen waar abstracte kunst en urban art te bewonderen zijn en concertzalen zoals Novomax. In Locmaria is place du Stivel een nieuw adres voor liefhebbers van vlooienmarkten en kunst. Er zijn adressen voor shopping en lekker eten in overvloed. De lokale lekkernij: een dunne pannenkoek die uit de vuist gegeten wordt en bij voorkeur in les Halles gekocht wordt, voordat je aan een shoppingsessie begint!

“Slenter door de straatjes en volg je intuïtie: het is overal betoverend mooi! “

 

Wist je dat…

Waarom een Triomphe des Sonneurs een must is ?

Dit is de finale van het Festival de Cornouaille. De 4de zondag van juli gaat er een muzikale optocht door de stad van de kathedraal tot aan Locmaria en het laatste lied wordt gespeeld in de Ceili… dé bar in Quimper waar echt alle generaties samenkomen!

Herbronnen

Zin in een wandeling in het groen? Dan is Quimper the place to be. De natuur is hier kind aan huis. Wandel door de tuinen de la Paix en de la Retraite, ware tuinen van Eden, of door de middeleeuwse tuin van de priorij. Ga te voet naar de mont Frugy, naar de oevers van de Steïr… of pak een fiets en volg het jaagpad, rijdt door de tuinen van château de Lanniron of richting het meertje Creac’h-Gwen en de gezellige uitspanning ter plekke. De zee ligt op 20 minuten afstand, eenvoudig te bereiken per bus of op de fiets.

Wat je echt niet mag missen

  • Kathedraal Saint-Corentin, in gotische stijl, uit de 12e, 15e en 19e eeuw
  • De romaanse kerk in de wijk Locmaria, met een priorij uit de 17e en 18e eeuw, een 17e-eeuwse kloostergang en fragmenten van een romaanse kloostergang
  • Jezuïetenkapel uit de 17e eeuw
  • Kasteel van Lanniron met omliggende Franse tuinen, uit de 17e en 19e eeuw (monument)
  • De departementale museum van Bretagne, gevestigd in het oude bisschoppelijke paleis en het museum voor schone kunsten
  • Het historisch centrum met drie kernen, namelijk de stad van de bisschop, met geplaveide straten waarvan de namen herinneren aan oude ambachten, zoals de Rue Kéréon (schoenmakers), de Rue des Boucheries (slagers) en de Place au Beurre (Boterplein); de stad van de hertogen van Bretagne, met schitterende vakwerkhuizen langs de Place Terre au Duc en de Rue Saint-Mathieu; tot slot Locmaria, de oorspronkelijke stad
  • Charmante tuinen waar je heerlijk kunt ontspannen: Jardin de la Retraite, Jardin de Locmaria, Jardin du Théâtre Max Jacob

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Quimper ?

Een aantal malen per dag (op werkdagen en in het weekend) zijn er lijnvluchten vanaf Paris-Orly naar Quimper. Met een overstap in Parijs, kun je vanaf Amsterdam in minder dan 4 uur naar het nabijgelegen Brest vliegen. Dankzij de LGV (hogesnelheidstrein) duurt de treinreis van station Paris-Montparnasse naar Quimper nu nog maar 3 uur en 30 minuten. Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). Busmaatschappijen Flixbus en BlaBlaBus onderhouden ook verbindingen met Quimper vanuit de meeste grote (Franse) steden. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 11 uur, via Parijs (A1).

Vervoer in Quimper en omgeving

Lopen is een goede manier om Quimper te ontdekken. Maar je kunt ook kiezen voor het stadsbussen van Qub of de bussen van BreizhGo, die het hele departement Finistère bedienen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten