Quimper - Passerelle Max JacobQuimper - Passerelle Max Jacob
©Quimper - Passerelle Max Jacob|LAMOUREUX Alexandre
QuimperEen mooie dame met juwelen van steen
Bekijk de video

Quimper

Het is heerlijk om door de straatjes van Quimper te slenteren! Vakwerkhuizen en uitkragingen hellen over in de richting van steegjes met suggestieve namen, waar ook de torenspitsen van de kathedraal Saint-Corentin naar wijzen. Wandelend over de bruggetjes van de Odet zet je in een groen decor je ontdekkingstocht voort.

Een historisch belangrijke, kunstzinnige en legendarische hoofdstad

Op de kruising van de Steir en de Odet bloeide Quimper op. Koning Gradlon die de stad Ys ontvluchtte toen deze door de golven werd verzwolgen, zou er de hoofdstad van Cornouaille van hebben gemaakt. De Romeinen ontwikkelden de handelsactiviteiten. In de 13e eeuw vestigden de gildes zich aan de voet van de kathedraal in aanbouw. Rijke afgezanten van de koning van Frankrijk stimuleerden de verdere ontwikkeling van de stad en bouwden voorname herenhuizen. Sinds die tijd strekt de stad zich statig uit langs bloemrijke kaden.

In het hart van de Middeleeuwen

De bouw van de kathedraal heeft drie eeuwen geduurd. Het resultaat van al die inspanningen is een van de meest geslaagde pronkstukken van gotische kunst. Twee indrukwekkende, schitterend gerestaureerde spitstorens steken 76 m boven de stad uit. Voorbij het portaal zie je prachtige glas-in-loodramen.
Recht tegenover de apostelen leiden de geplaveide straten van Quimper je naar de Middeleeuwen. De huizen met uitkragingen van de Rue Kereon bieden een mooi perspectief op de kathedraal. Een van de mooiste woonhuizen vind je op de hoek van de Rue des Boucheries. In de Rue du Sallé staat op nr. 10 een bijzonder huis. Het merkwaardige huis van de Cariatides trekt in de Rue du Guédot alle aandacht. De mooie Place au Beurre en de Rue Elie-Fréron proberen elkaar vervolgens af te troeven. Bij de kruispunten kun je het beste je intuïtie volgen.

De speciale stijl van Quimper

Lopend langs de Odet bereik je de wijk Locmaria, de bakermat van de aardewerkproducten. De aardewerkproducten van Quimper worden beschilderd in een naïeve en felle stijl. De houten kommen hebben het Bretonse paar in klederdracht bekend gemaakt. Je kunt de verschillende productiefases volgen, met name het tere werk van de “schilderdames”, een apart vak bij HB-Henriot.

Welkom bij de musea

Het Museum voor Schone Kunsten is een van de rijkste musea van Frankrijk. Op de muren van het paleis in Italiaanse stijl zijn werken opgehangen van Boudin, van de Ecole de Pont-Aven, van Tal-Coat, Max Jacob … In het Musée Breton, een voormalig bisschoppelijk paleis, wordt het regionale erfgoed onder de aandacht gebracht.

Wist je dit?

Wie loopt mee in de parade?

Op de 4e zondag van juli lopen in het centrum van Quimper duizenden Bretonse dansers en musici mee in het grote defilé van het Festival de Cournouaille.

Wat je echt niet mag missen

  • Kathedraal Saint-Corentin, in gotische stijl, uit de 12e, 15e en 19e eeuw
  • De romaanse kerk in de wijk Locmaria, met een priorij uit de 17e en 18e eeuw, een 17e-eeuwse kloostergang en fragmenten van een romaanse kloostergang
  • Jezuïetenkapel uit de 17e eeuw
  • Kasteel van Lanniron met omliggende Franse tuinen, uit de 17e en 19e eeuw (monument)
  • De departementale museum van Bretagne, gevestigd in het oude bisschoppelijke paleis en het museum voor schone kunsten
  • Het historisch centrum met drie kernen, namelijk de stad van de bisschop, met geplaveide straten waarvan de namen herinneren aan oude ambachten, zoals de Rue Kéréon (schoenmakers), de Rue des Boucheries (slagers) en de Place au Beurre (Boterplein); de stad van de hertogen van Bretagne, met schitterende vakwerkhuizen langs de Place Terre au Duc en de Rue Saint-Mathieu; tot slot Locmaria, de oorspronkelijke stad
  • Sinds 2003 heeft Quimper de “Grand Prix National du Fleurissement”, een waardering voor de kwaliteit van het groen in de stad en voor de geweldige tuinen: de Jardin de la Retraite, de Jardin de Locmaria en de Jardin du Théâtre Max Jacob

Info & reserveren

VVV-kantoren Quimper Cornouaille


Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Quimper?

Een aantal malen per dag (op werkdagen en in het weekend) zijn er lijnvluchten vanaf Paris-Orly naar Quimper. Met een overstap in Parijs, kun je vanaf Amsterdam in minder dan 4 uur naar het nabijgelegen Brest vliegen. Dankzij de LGV (hogesnelheidstrein) duurt de treinreis van station Paris-Montparnasse naar Quimper nu nog maar 3 uur en 30 minuten. Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). Busmaatschappijen als Eurolines, Flixbus en BlaBlaBus onderhouden ook verbindingen met Quimper vanuit de meeste grote (Franse) steden. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 11 uur, via Parijs (A1).

Vervoer in Quimper en omgeving

Lopen is een goede manier om Quimper te ontdekken. Maar je kunt ook kiezen voor het stadsbussen van Qub of de bussen van BreizhGo, die het hele departement Finistère bedienen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten