QuimperléQuimperlé
©Quimperlé|Bestjobers

Quimperlé

Een stad met een rijke historie gelegen op de plek waar drie rivieren samenkomen - de toegangspoort tot Zuid-Finistère

Onder de stenen bogen van de brug komen de rivieren Isole en Ellé samen en gaan verder als de Laïta, een rivier die dagelijks tweemaal eb en vloed kent. Vanaf de kaden heeft de stad zich vreedzaam uitgebreid naar hoger gelegen plekken. Naast de kerken uit de begintijd zijn er middeleeuwse straatjes en elementen die getuigen van een welvarend bestaan als haven- en handelsstad. Volg het pad van de geschiedenis, van de Pont Fleuri, de brug, tot de Chapelle des Ursulines!

Ontdekken Quimperlé

Drie rivieren stromen om het gebied waar de stad ooit ontstond. Op dit schiereiland stichtten de benedictijnen in de 11e eeuw de Abbaye de Sainte-Croix. De kerk, een juweeltje van romaanse bouwkunst, valt vooral op door zijn ronde grondplan, dat overeenkomsten vertoont met dat van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Daaromheen liggen dicht opeen vele voorbeelden van religieuze en niet-religieuze bouwkunst: vakwerkhuizen uit de 15e tot 17e eeuw, de middeleeuwse brug met zijn brugdek dat vanuit het hoge midden naar beide oevers afloopt, de rijke herenhuizen waar vroeger de notabelen gevestigd waren. Langs de kaden staan schitterende natuurstenen huizen die blijk geven van de bloeiende havenactiviteiten. En in het historisch centrum van de stad brengen de markthallen uit 1887 leven en kleur.

De Mont Saint-Michel van het vasteland

Toen de stad meer ruimte nodig had, werd er gebouwd op de aangrenzende heuvels. Zo ontstond rond de kerk, de Église Notre-Dame, een bovenstad, die ook wel aangeduid wordt als de « Mont Saint-Michel en Terre », de Mont Saint-Michel van het vasteland. Rond de fraaie gotische toren staan talloze bijzondere gebouwen: Notre-Dame-de-l’Assomption (13e en 15e eeuw), het klooster en de kapel van de ursulinen (16e eeuw) met een prachtig, met bladgoud versierd plafond, en de Chapelle Saint-Eutrope, naast het middeleeuwse hospitaal.

Wist Je Dit?

De gisant van de heilige Gurloës, in de crypte van de Église Sainte-Croix, vertoont eigenaardige gaten. Je hoofd of je rug door die gaten steken zou genezing brengen van een groot aantal kwalen!

Een stad waar een gemoedelijke rust heerst

Voor de schrijver Flaubert en voor andere beroemdheden die in de stad verbleven, was Quimperlé een plek die synoniem stond voor een gemoedelijk soort rust. De stad ligt aan de toegang tot de streek Cornouaille, een belangrijk centrum van Bretonse cultuur. Verschillende mensen die veel betekend hebben voor wetenschap en kunst in Bretagne zijn in de stad geboren en opgegroeid.

Wat je niet mag missen

  • De abdijkerk Sainte-Croix (11e en 19e eeuw, monument)
  • Het Présidial en fraaie herenhuizen uit de 16e en 19e eeuw
  • De ruïnes van de voormalige Église Saint-Colomban (10e – 16e eeuw)
  • De gotische Église Notre-Dame de l’Assomption (13e – 15e eeuw, monument)
  • De middeleeuwse brug, de Pont Lovignon of Pont Fleuri
  • Vakwerkhuizen (15e – 17e eeuw)
  • De Chapelle des Ursulines (17e eeuw)
  • Het voormalige Frémeur-hospitaal en de Chapelle Saint-Eutrope (16e eeuw, monument)
  • Het portaal van de oude dominicanerabdij (15e eeuw)
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten