Châteaugiron - ChâteauChâteaugiron - Château
©Châteaugiron - Château |Alexandre Lamoureux

Châteaugiron

Een oude weversstad in de schaduw van een middeleeuws fort

Het stadje Châteaugiron ligt niet ver van Rennes en het maakt deel uit van de sfeervolle « Petites Cités de Caractère ». De hoge torens van het middeleeuwse kasteel laten er geen twijfel over bestaan waar het centrum van het stadje is. De vroegere welvaart valt af te lezen uit de vele rijke koopmanshuizen in gekleurd vakwerk.

Ontdekken Châteaugiron

Het kasteel, het meest bekende monument van Châteaugiron, werd gebouwd in de 11e eeuw ter bescherming van de hoofdstad Rennes. Tegenwoordig herinneren de slotgracht, de imposante 13e-eeuwse donjon en de Tour de l’Horloge nog aan de militaire bestemming van het complex. Als je voor het kasteel staat, zie je recht tegenover je het 14e-eeuwse woongedeelte, dat in de 18e eeuw zijn huidige uiterlijk kreeg. Nog steeds speelt het gebouw een centrale rol in de stad, doordat het gebruikt wordt als gemeentehuis. De kapel van het kasteel is schitterend gerenoveerd en heet nu kunstencentrum Les 3 CHA (van CHApelle, CHÂteau en CHÂteaugiron). In de grote ruimte, waar exposities worden georganiseerd, valt het licht door de hoge ramen prachtig naar binnen.

Les Pans de Bois tissent leur toile

In de middeleeuwen werden rond het kasteel vele huizen gebouwd. Châteaugiron was een welvarende handelsstad, die voornamelijk leefde van de productie van doek voor zeilen, de Noyales. Tijdens een wandeling door de oude stad zie je de huizen van de stofhandelaren. In de Rue de la Madeleine vind je de fraai bewerkte vakwerkhuizen in gedurfde kleuren uit de 15e en 16e eeuw. Verder wandelend door de geschiedenis kom je uiteindelijk bij de markthallen, gebouwd in 1858.

Wist Je Dit?

Een klok die luidt in de verte

Vanuit de Tour de l’Horloge klinkt regelmatig het geluid van Henriëtte, de oude klok die sinds 1666 de tijd aangeeft in deze middeleeuwse stad.

Wegen naar de ontdekking van de natuur

Wie aan zeildoek denkt, denkt meteen aan canvas en linnen, maar ook aan weverijen. Deze laatste zijn nauw verbonden met de aanwezigheid van water. En water is hier te vinden. Het wordt beheerst door menselijk ingrijpen, zoals bij de wasplaats Saint-Nicolas, of door de natuur in het drasland van La Glaume, een stuk natuur midden in de stad, waar je ook heerlijk rustig kunt wandelen. Onderweg zie je libellen, reigers of de gele kwikstaart en wandel je te midden van irissen en biezen.

Wat je echt niet mag missen

  • Het kasteel (12e, 13e, 15e en 18e eeuw)
  • Vakwerkhuizen (16e, 17e en 18e eeuw)
  • Kerk Sainte-Marie-Madeleine (19e eeuw)
  • Priorij Saint-Nicolas (16e – 17e eeuw)
  • Voormalige markthallen (19e eeuw)
  • Adellijke huizen: Maison de la Corne-du-Cerf, Maison de la Cour-Beaulieu en Maison de la Pince-Guerrière (15e – 16e eeuw)
  • Wasplaatsen: Lavoir de Saint-Nicolas en Lavoir de la Roche
  • De waterpartij
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten