Essé - La Roche aux féesEssé - La Roche aux fées
©Essé - La Roche aux fées|Franck Hamel

Essé en de Roche aux fées

De grootste dolmen van Frankrijk

Een betoverende plek, te midden van het groen… Wil je een indrukwekkend megalithisch monument bekijken? Dan moet je hier zijn, bij de Roche-aux-Fées, de Feeënrots. Het monument staat terecht te boek als de grootste dolmen, in Nederland zouden we zeggen ‘hunebed’, van Frankrijk, en dit is ook de plek waaraan de legendes rond de fee Viviane verbonden zijn. 

Ontdekken Essé en de Roche aux fées

La Roche-aux-Fées bestaat uit 41 grote rotsblokken. Het is een zogenoemde allée couverte of ganggraf, bestaande uit vier kamers. Nog altijd is niet precies duidelijk hoe het gebruikt is. Het is gebouwd in de nieuwe steentijd, zo’n 3000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Deskundigen voelen nog steeds een diepe bewondering voor de oorspronkelijke bouwers. 19,5 meter lang, 5 meter breed, 4 meter hoog… Ronduit indrukwekkend! En als je weet dat sommige stenen meer dan 40 ton wegen en over een afstand van enkele kilometers vervoerd zijn, vraag je je af hoe de mensen dat in die tijd voor elkaar gekregen hebben. Er wordt gefluisterd dat de fee Viviane samen met haar hulpfeeën dit imposante bouwwerk in één nacht opgericht heeft…

De legende van de geliefden

Zo’n monument moet wel een inspiratiebron zijn voor verhalen, legenden en bijgeloof. Een van die verhalen gaat over twee geliefden. Om te weten of hun liefde stand zou houden, moesten ze rond de Feeënrots lopen, elk in tegengestelde richting, en de stenen tellen.  Als ze op hetzelfde totaal uitkwamen, zouden ze een geweldige toekomst tegemoet gaan!

Wist Je Dit?

Zonsopgang in de winter

Ken je deze bijzonderheid van de Roche-aux-Fées? Tijdens de winterzonnewende, op de kortste dag, komt de zon op in rechte lijn met de stenen van dit hunebed. Indrukwekkend toch? 

Culturele raadsels en een bijzondere tuin

Vind je het leuk om raadsels op te lossen? Dan moet je regelrecht naar Janzé! Je kunt er het spoor van Minotaurus volgen, de geschiedenis bekijken van de videogame, een escapegame spelen, alles in het attractiepark Enigmaparc. Je gaat samen actie ondernemen, nadenken, de weg vinden… en daar ben je zo maar een halve dag zoet mee! Wie van natuur en poëzie houdt, gaat naar de Jardins de Rocambole, met een fantasievolle en kleurrijke moestuin, waar de grens tussen natuur en kunst vervaagt. Een heerlijke plek, waar het hele jaar door van alles te doen is, zoals leerzame workshops, cursussen biologisch tuinieren, muzikale picknicks of exposities van moderne kunst.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten