© Franck Hamel
Essé en de Roche aux féesDe grootste dolmen van Frankrijk
Bekijk de video

Essé en de Roche aux fées

Nieuwsgierig geworden naar de megalithische monumenten? Stop dan zeker in La Roche-aux-fées! Zonder twijfel de grootste dolmen van Frankrijk, maar ook een legendarische plek waar de fee Viviane (Vrouwe van het Meer uit de legende van Koning Arthur) haar sporen heeft achtergelaten.

De grootste dolmen van Frankrijk

Al dateert de bouw van dit monument uit het Neolothicum, ofwel van ongeveer 2000 jaar voor onze jaartelling, de specialisten blijven zich verbazen over de wijze van bouwen. Met 19,50 meter lang, 6 meter breed, 4 meter hoog is deze plek behoorlijk indrukwekkend. En als we bedenken dat sommige stenen van meer dan 40 ton afkomstig zijn uit vele kilometers in de omtrek, blijven we ons afvragen wat de mensen uit die tijd hebben gedaan om ze hierheen te verplaatsen. Het mysterie heeft de legende gevoed. Er wordt verteld dat Viviane, geholpen door bouwfeeën, dit indrukwekkende monument heeft gebouwd.

Een lange overdekte laan

Het monument Roche-aux-fées bestaat uit eenenveertig rotsen. Een laan bedekt met leien en bestaande uit vier kamers, waarvan de betekenis nog steeds niet bekend is. Volgens de legende hebben de feeën het in een nacht gebouwd!

De legende van het verliefde stel

Een dergelijk monument moest wel inspireren tot verhalen en bijgeloof. Een daarvan betreft het verliefde stel. Om te weten of hun verbintenis duurzaam is, dienen stellen in tegengestelde richting rond de toren van de Roche-aux-fées te lopen en het aantal stenen tellen. Als ze op hetzelfde aantal stenen uitkomen, gaan ze een stralende toekomst tegemoet!

Wist je dit?

Zonsopkomst in de winter

De zon komt tijdens de winterzonnewende in een rechte lijn op met de stenen van dit megalithische monument. Indrukwekkend, vind je niet?

Info & reserveren

VVV-kantoren Communauté de communes au Pays de la Roche aux Fées


Officiële website van Toerisme Bretagne