chateau-de-fougeres-5.jpg
©Yannick le Gal
FougèresEen duizend jaar oude vestingstad
Bekijk de video

Fougères

Een indrukwekkend silhouet van graniet dat de stad domineert … Zodra je in Fougères aankomt, is de toon gezet. De vakwerkhuizen en geplaveide straatjes, genesteld aan de voet van de grootste vesting van Europa, hebben niets van hun schoonheid verloren. Je ziet hier bijna duizend jaar geschiedenis!

Een duizend jaar oude vestingstad

Fougères heeft met haar karakteristieke middeleeuwse kasteel uit 1020 het cachet van weleer behouden en is een belangrijke etappe op de wandelroutes van Bretagne. Maak zeker een kleine wandeling door de straten van Vieil, de oudste wijk van de stad die tegenwoordig bruist van de terrassen, cafés en restaurants. De vakwerkhuizen herinneren aan het rijke verleden van de stad. Laat je onderdompelen in de glorietijd van Fougères. Je bezoek aan het kasteel wordt verhelderd dankzij de audiovisuele tour over de geschiedenis.

Wat een vesting!

Je zult ongetwijfeld onder de indruk raken van dit enorme verdedigingswerk, opgericht tussen de 12e en de 15e eeuw. Het gehele complex ligt verspreid over 2 hectare en de 13 torens en de vestingwerken, vroeger omringd door water, zijn volledig gerenoveerd en zeker een bezoek waard. Neem de gang langs de borstwering waar je een mooi uitzicht hebt over de stadswallen en –tuinen.

Bijzondere tuinen

Fougères betekent ook veel groen, zoals de openbare tuin gelegen boven de middeleeuwse wijk rond de kerk Saint-Sulpice of de twee hectaren van de Val Nançon, te bereiken via de Ruelle des Vaux. In het Parc Floral du Chattelier zijn 21 thematuinen te vinden, met bloemsoorten uit verschillende continenten. In het voorjaar wordt de tuin feestelijk verlicht door camelia’s, azalea’s en rododendrons.

Rocher Portail, binnenkijken in een familiekasteel

20 km buiten de stad, richting Mont Saint-Michel, ligt Le Rocher Portail, een van de mooiste kastelen van Bretagne. Dit fraaie voorbeeld van 17e-eeuwse bouwkunst ligt aan een waterpartij en is schitterend bewaard gebleven. Hier kun je een interessant inkijkje krijgen in het dagelijks leven in een kasteel. Twaalf volledig ingerichte vertrekken, van deftige salons tot het werkvertrek van het hoofd van de huishouding, een geklasseerde tuin, exposities, activiteiten voor kinderen: dat wordt een onvergetelijk bezoek!

Wist je dit?

Wie is toch Mélusine?

Mélusine is de fee van Lusignan, maar het is óók de naam van een van de torens van het kasteel. De 30 meter hoge muren van het kasteel zijn 3,6 meter dik. Een afschrikwekkend verdedigingsbolwerk.

Wat je echt niet mag missen

  • Feodaal kasteel (12e – 15e eeuw), dat van 1000 tot 1500 een rol speelde in de verdediging van het hertogdom Bretagne
  • Saint-Sulpice, kerk uit de 15e – 18e eeuw
  • Het oudste belfort van Bretagne, uit 1397
  • Saint-Léonard, een kerk uit de 16e eeuw, in de 19e eeuw verbouwd en uitgebreid in neogotische stijl
  • Theater uit de 19e eeuw
  • Les Urbanistes: een voormalig klooster uit de 17e eeuw dat gerestaureerd is en nu onderdak biedt aan de École de Dessin et de Musique
  • Het Quartier Bonabry (19e eeuw)
  • Het fabrieksgebouw van Morel et Gaté, een van de meest vooraanstaande schoenfabrieken, met een gevel die rijk versierd is met mozaïeken van Odorico
  • Réhault, een voormalige fabriek, nu onder de naam “Les Ateliers” in gebruik als multifunctioneel centrum (permanente expositie over de schoenindustrie van Fougères)

Info & reserveren

VVV-kantoren Fougères Tourist Office

 

Officiële website van Toerisme Bretagne