La Vallée du CouesnonLa Vallée du Couesnon
©La Vallée du Couesnon|BERTHIER Emmanuel

Het dal van de Couesnon

Rust en bijzondere ervaringen in Haute Bretagne

Het dal van de rivier de Couesnon, tussen Fougères en de baai van de Mont Saint-Michel, is even gevarieerd als het omringende landschap. Bij het water, dat soms woest stroomt en dan weer rustig voortkabbelt, is alle gelegenheid voor ontspanning en recreatie. In de buurt van de rivier zijn veel mogelijkheden om de omgeving te verkennen en activiteiten te ondernemen.

Ontdekken Het dal van de Couesnon

Voor deze ontdekkingstocht is het groen en blauw van het rivierlandschap de leidraad. Kleine, rustige wegen voeren door het coulisselandschap, door bossen en dalen en over verstilde vlakten. Bij Mézières-sur-Couesnon ligt een natuurgebied met een grote biodiversiteit, waar onder meer wilde moerbeibomen en varensoorten groeien. Bij Saint-Ouen-des-Alleux verdwijnt de rivier in een dicht bebost dal en bij Tiercent zie je het graniet tussen de bosjes door.

Natuursteen en bloemen

In een aantal monumenten speelt graniet een belangrijke rol. De beste voorbeelden zijn het Château de la Ballue, met zijn bijzondere tuinen, en het Château de Bonnefontaine met zijn Engelse tuin. Markant is de Pont d’Antrain, met zijn drie ongelijke bogen. In de dorpen vallen de kerken en voorname huizen op door hun kenmerkende torenspitsen, poorten en deurpartijen. Bazouges-la-Pérouse heeft een levendig centrum dankzij de galeries die er te vinden zijn. Het graniet uit de bedding van de Couesnon is vaak gebruikt voor de bouw van papier-, graan- en oliemolens.

Wist Je Dit?

Ooit gehoord van vormsnoei?

De tuinen van het Château de la Ballue staan bekend vanwege de kunstige vormsnoei. Onder meer taxus, buxus, hulst en thuya zijn in allerlei geometrische en figuratieve vormen gesnoeid. In de tuinen markeren zuilen, golven, bollen en spiralen de overgang tussen de 13 verschillende delen.

Activiteiten in de buitenlucht

Voor buitenactiviteiten zoek je de ruimte op, buiten de dorpen en wegen. Hier kan iedereen op zijn eigen manier genieten van al het groen en de vrije natuur. Langs de slingerende rivier of door de velden kun je talrijke wandelingen maken. Het recreatiecentrum van Mézières-sur-Couesnon is een prima uitgangspunt voor sportieve activiteiten! Met kano of kajak kun je de rivier afvaren tot aan de Baai van de Mont Saint-Michel. Wie meer actie en avontuur wil, kiest voor de kliffen, waar je kunt mountainbiken of rotsklimmen. Vissen kan hier in alle rust langs een mooi plekje aan het water. Net als overal in Frankrijk heb je wel een visvergunning (carte de pêche) nodig. In Villecartier ligt de Port miniature, een miniatuurhaven, waar je de trossen van een echt (miniatuur)bootje los kunt gooien. Leuk en verfrissend!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten