Le Boël et la vallée de la VilaineLe Boël et la vallée de la Vilaine
©Le Boël et la vallée de la Vilaine|Donatienne Guillaudeau

Le Boël en het dal van de Vilaine

Van stoere rotsoevers tot rustige jaagpaden

Stille oevers omringd door rotsen, tochtjes op en langs het water, rustplekken bij sluizen of bruggen vol bloemen… Welkom in het dal van de Vilaine. Vlak bij Rennes ligt een groot stuk natuur, met eiken- en kastanjebomen, gouden rietkragen en donkerpaarse rotsen. Ben je klaar voor een wandeling of een kajaktocht?

Ontdekken Le Boël en het dal van de Vilaine

Het dal van de Vilaine is bijzonder geschikt voor een lekkere wandeling of een fietstocht door de natuur. In dit gebied zijn talrijke routes uitgezet die je bij de mooiste uitkijkpunten brengen. Lokale, kleinere routes, die weer aansluiten op het wandelpad GR 39, geven de mogelijkheid voor tochten van verschillende niveaus. In Pont-Réan, dicht bij de kade en de 18e-eeuwse stenen brug met zijn negen bogen, start een route van zo’n tien kilometer die langs bochtige weggetjes, jaagpaden en rotsige oevers voert. Trek voor deze wandeling 2,5 uur uit.

Wandelen door de tijd

In het groen van het rivierdal ligt een molen verscholen. De Moulin de Boël ligt in een nauwe doorgang van de rivier, tussen Pont-Réan en de oevers bij Guichen. De watermolen dateert uit 1652 en is daarmee een van de oudste van de streek. Het gebouw, opgetrokken uit rood schist, is in een puntvorm gebouwd om de druk van het water beter te kunnen weerstaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw is het gebouw gerestaureerd.
Iets zuidelijker maakt de rivier een bocht bij Bourg-des-Comptes. Deze bocht vormt een heerlijk rustig stukje natuur en wordt algemeen gezien als een van de mooiste oevers van Bretagne. Even verder maak je kennis met prachtige landhuizen en kun je bij Pléchâtel overblijfselen van gallo-romeinse bewoning bekijken. Bij mooi weer zijn langs de oevers verschillende terrassen geopend.

Vul je dagen met blauw, groen en wit

De ontdekkingstocht gaat verder: door dennenbossen, langs bruggen en door een doolhof van beboste heuvels. Bij Saint-Senoux voert de route door het bos. Guipry-Messac heeft een aanlegplaats: je kunt een kijkje nemen bij de maalderij en de fleurige jachthaven, die een keurmerk voor aanlegplaatsen mag voeren: Escales d’une rive à l’autre. Aan de kaden en de verschillende monumenten is goed te zien dat de plaats vroeger op de zoutroute lag, de Route du Sel. Zoutzieders en scheepslui maakten van de rivier gebruik voor het vervoer tussen de zoutpannen en de Bretonse steden. Geschiedenis, activiteiten en ontspanning: op deze plek komt het allemaal samen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten