1-rennes-crtb-ad4291-prie-guillaume.jpg
©PRIE Guillaume
RennesEen hoogtepunt in het westen!

Rennes

Rennes, beroemd om haar academische en culturele dynamiek, is een ontspannen, gastvrije en verrassende stad. Op de hoek van historische straten wordt de aandacht van de bezoeker gevestigd op een majestueuze gevel, een concertzaal, een trendy restaurant of een design boetiek.

Rennes, de hoofdstad van Bretagne

Eeuwen geschiedenis hebben hun sporen in de stad Rennes achtergelaten. Rond de twee koninklijke pleinen, die van het parlement en van het stadhuis, volgen de vakwerkhuizen en de monumentale Renaissance gebouwen elkaar op. In de geplaveide straten drukt het erfgoed zich met elegantie uit. Haar creatieve karakter uit zich onder andere in de art deco mozaïeken van Odorico en in het Park Thabor. Rennes is een levendige stad!

Rennes bezienswaardigheden

Er zijn in het historische Rennes tal van interessante plaatsen te bezoeken, waarvan je er een paar echt niet mag missen. De kathedraal is groot en indrukwekkend. In deze Romaanse kerk is vooral het zeldzame marmer bijzonder. Hierna wandel je verder het oude centrum in om te genieten van de prachtige monumentale gebouwen en de oude vakwerkhuizen. Hier vind je de meeste bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Portes Mordelaises, de torens en poorten van een kasteel dat rond de 15e eeuw werd gebouwd, en de pleinen rondom het parlement en het stadhuis. Op Place du Champ-Jacquet vind je een fotogeniek plaatje vol vakwerkhuizen. Door de stad loopt het Canal d’Ille-et-Rance, wat voor mooie beelden zorgt. Voor wat rust en groen kun je naar het park Thabor met zijn Franse tuin, botanische tuin, schitterende rozentuin en café (met expositie) van de Oranjerie. Natuurlijk zijn er in de gezellige straten van de stad ook talloze terrasjes te vinden waar je heerlijk kunt uitrusten na een enerverende dag.

Midden in de geschiedenis

Al wandelend door de straatjes en binnenplaatsen onthult de oude stad haar charmes in de uitstekende trappenhuizen en galerijen. Je herkent de vakwerkhuizen uit de 15e eeuw aan de zeer uitgesproken erkers en de latere vakwerkhuizen aan de verticale gevels. Het plechtige en stralende Palais du Gouvernement markeert het begin van de Koninklijke kunst in de 17e eeuw. Dit prachtige gebouw is herbouwd na de vreselijke brand van 1994. De Grand’Chambre is een meesterwerk.

Studentenstad Rennes

De stad Rennes is populair bij studenten en wordt gekenmerkt door een levendige sfeer. De talrijke terrassen en cafés zitten vaak vol met gezellig kletsende vriendengroepen. Plekken met veel cafés en terrassen zijn o.a. de Rue Saint-Sauveur, Rue du Chapitre, Place du Champ-Jacquet en de Rue Saint-Michel (ook wel “Rue de la Soif” genoemd, “Straat van de dorst”, dat zegt genoeg..).

Lokale producten van de markt

De Marché des Lices is een van de mooiste markten van Frankrijk, met een en al kleur en geur. Je kunt hier gerust een ochtend struinen langs alle lokale producten. Trek gekregen? Smul dan van verse oesters op een terras tegenover de markthallen of geniet in een café van je zojuist gekochte, verse kaasjes van de markt. Als je nog energie over hebt kun je na de markt een bezoek brengen aan de trendy boetieks, waar lokale ontwerpers hun producten verkopen.

Heerlijke specialiteiten in Rennes

In Bretagne denk je bij eten al gauw aan crêpes en bij drinken aan cider. Maar er valt nog veel meer te genieten. In de stad heb je de keuze uit vele restaurantjes waar je op zoek kunt gaan naar de specialiteiten van de regio. Zeevruchten zijn een echte aanrader omdat deze vaak erg vers worden geserveerd (de stad is nog geen uur verwijderd van de zee!). En de Bretons zijn trots op de Sint Jakobsschelpen die als de lekkerste ter wereld worden beschouwd. Als je avontuurlijk bent, probeer dan eens een glaasje chouchen, een honinglikeur. Vroeger werd er een vleugje bijengif aan toegevoegd, maar de drank is al uniek genoeg zonder dat bijzondere ingrediënt.

Wat je echt niet mag missen

  • De Portes Mordelaises, de Tour Duchesne (15e eeuw)
  • Het Palais du Parlement de Bretagne, waaraan bijna een eeuw gebouwd is (1618-1709)
  • Herenhuizen (17e – 19e eeuw)
  • Een groot aantal fraaie vakwerkhuizen (15e – 17e eeuw)
  • De Place royale de l’Hôtel de ville (18e eeuw) en de Place royale du Parlement de Bretagne (18e eeuw)
  • Het Operagebouw (19e eeuw), het Palais Saint-Georges (17e eeuw), het zwembad Saint-Georges (1925)
  • De Chapelle Saint-Yves (15e eeuw) met de permanente expositie “Rennes, kunst- en geschiedenismetropool”

Destination Rennes Tourisme et Congrès


Contact

Bekijk de website

Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Rennes?

Sinds de ingebruikname van de hogesnelheidstrein in juli 2017, reis je in anderhalf uur van station Paris-Montparnasse naar Rennes! Dagelijks rijden er 22 TGV’s vanuit Parijs. Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord).

Wil je naar Rennes vliegen, neem dan de dagelijkse, directe vlucht van Amsterdam naar Rennes (1 uur 30 minuten). Vanaf het vliegveld brengt de bus je in 20 minuten naar het centrum van de stad.

Met de auto is het ongeveer 9 uur rijden vanaf Amsterdam. Wil je goedkoop reizen, dan kun je kiezen uit een aantal busmaatschappijen: Isilines, Eurolines, Flixbus en Ouibus.

Vervoer in Rennes en omgeving

De echte sfeer van de Bretonse hoofdstad proef je het best als je op je gemak door de oude geplaveide straatjes van het oude stadscentrum loopt. Wist je dat Rennes als een van de weinige Franse steden buiten Parijs een metro heeft? Zo kun je heel snel van noord naar zuid reizen. Dankzij het STAR-netwerk (bus + metro) kun je je auto op een transferium parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer naar en van de stad reizen en je binnen de stad verplaatsen. Voor een bedrag vanaf 1 euro kun je ook gebruik maken van het fietssysteem van STAR. Met de regionale treinlijnen van TER kun je ook naar de kust reizen. In minder dan een uur ben je bijvoorbeeld al in Saint-Malo.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten