Le cairn de BarnenezLe cairn de Barnenez
©Le cairn de Barnenez|BERTHIER Emmanuel

Le Cairn de Barnenez

Het grootste megalithisch mausoleum van Europa

De Cairn van Barnenez kijkt uit over zee en is indrukwekkend. De bezienswaardigheid biedt een prachtig uitzicht over de baai van Térénze en die van Morlaix en bewijst de aanwezigheid van een grote bevolking in Bretagne, enkele millennia voor onze jaartelling. De Cairn zal je zeker bekoren!

Ontdekken Le Cairn de Barnenez

Je hoeft niet ingewijd te zijn in de neolithische architectuur om verleid te worden door Barnenez! Gelegen op een heuvel met uitzicht op zee zal de Cairn (wat in het Iers “hoop stenen” betekent) je niet onberoerd laten. Hij is met een lengte van 70 meter en elf granieten dolmens het grootste megalithisch mausoleum van Europa. Profiteer van dit bezoek om tevens de baai van Morlaix te bewonderen en te ontdekken via de wandelpaden.

Oef! Gered!

De Cairn van Barnenez was een tijd lang in gebruik als steenhouwerij en had dus heel goed kunnen verdwijnen! Pas in 1954 ontdekte de archeoloog P.R. Giot de Cairn. Hij heeft gezorgd dat de Cairn twee jaar later opgenomen werd als historisch monument en is een restauratiecampagne begonnen die tot 1968 heeft geduurd. Deze bezienswaardigheid werd door André Malraux liefkozend het “Parthenon van de Bretons” genoemd.

Wist Je Dit?

Wat een werk!

Meer dan 3.000 m3 stenen, 3 ton doleriet en een ton graniet waren nodig om deze dolmens te bouwen.
Ongetwijfeld is bij de bouw van deze bezienswaardigheid een groot aantal arbeiders ingezet.

Met rode en witte markering

Wandelliefhebbers kunnen via het rood/wit-gemarkeerde wandelpad GR® 34 de baai van Morlaix ontdekken. Dit « douanepad » verbindt Dourduff met Plougasnou. Neem 400 meter na de Cairn, in Barnenez, de GR (grande randonnée), linksaf. Het uitzicht op Carantec is hier adembenemend!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten