RoscoffRoscoff
©Roscoff |LAMOUREUX Alexandre

Roscoff

De meest Britse van alle Bretonse havens

Roscoff, behorend tot het netwerk van « petités cités de caractère » (karakteristieke stadjes), is zeker een bezoek waard. Het is gebouwd op een schiereiland en kijkt uit over het Kanaal. Je vindt er prachtige, rijk gedecoreerde huizen van reders, een kerk in de stijl van flamboyante gotiek… Een aantrekkelijke stad, die tegelijk badplaats en haven is. Het Île de Batz, dat tegenover Roscoff ligt, is met zijn zachte klimaat een prachtige bestemming voor een uitstapje.

Ontdekken Roscoff

Roscoff is een echte handelsstad, waar gehandeld werd in linnen, zout en hout. In de 19e eeuw werden van hieruit zelfs uien geëxporteerd naar Engeland. In het historisch centrum wijst alles op de enorme rijkdom die werd vergaard met de handel over zee: de kerk, omringd door een fraaie tuin, voorname huizen gebouwd met graniet, gebeeldhouwde schepen en de torens bij de oude haven. Als je al die bewerkte kelderingangen ziet, langs de straten en in de buurt van het strand, krijg je het gevoel dat de geesten van kapers, smokkelaars en handelslui hier nog steeds rondwaren.

Verdrongen door het zand en door de Engelsen

De geschiedenis van Roscoff begon in de wijk Roskogoz, dat in de middeleeuwen slechts een « voor-haven » is van Saint-Pol-de-Léon. Een calvarie uit de 15e eeuw wijst nog op de aanwezigheid van het toenmalige dorp. Onder de druk van de verzanding van de haven en de herhaalde aanvallen door de Engelsen, werd de haven meer naar het noorden verplaatst, naar de huidige plek. De haven kwam tot grote bloei en de stad breidde zich steeds verder naar het oosten uit. In de 18e eeuw werd de Pointe de Bloscon, bij de Chapelle Sainte-Barbe, van verdedigingswerken voorzien.

Van handelsreizen tot verbindingen met de andere kant van het Kanaal

Begin 19e eeuw beginnen ook de Engelsen het economisch belang van het Kanaal in te zien. Ze komen in Roscoff om er de beroemde roze Roscoff-uien in te kopen en te verhandelen in hun eigen land. De band met Engeland is altijd gebleven. Van hieruit vertrekken nog altijd veerboten naar Groot-Brittannië (het hele jaar door) en Ierland (van april tot oktober). Daarvoor is in de tweede helft van de 20e eeuw een speciale diepzeehaven aangelegd.

Wist Je Dit?

Rond de rots van Roch Hievec is een bijzondere tuin ontstaan. Er groeien en bloeien 3.000 soorten subtropische planten, die uitstekend gedijen in het milde klimaat van de baai.

Van thalassotherapie tot algenoogst

In 1899 werd in Roscoff het eerste centrum voor thalassotherapie van Frankrijk aangelegd. Dokter Bayot behandelde er reumatische klachten. Sindsdien is het centrum altijd succesvol gebleven! Er hebben zich echter ook andere activiteiten ontwikkeld: naast een biologisch onderzoekscentrum dat in heel Europa bekendheid geniet, zijn er verschillende ondernemingen die zich bezighouden met de oogst en verwerking van algen. Tegenwoordig is het een van de grootste centra in Europa voor de verwerking van algen.

Wat je echt niet mag missen

 • Het Mary Stuart-huis (geklasseerd als monument)
 • De oude 17e-eeuwse haven, gebouwd met graniet
 • Het Maison Forte (16e eeuw) en de tourelle of échauguette (een erkertoren uit het einde van de 16e eeuw)
 • De gerestaureerde kerk Notre-Dame de Croas-Batz(polychrome schilderingen), en zijn ossuarium en enclos paroissial (geklasseerd als monument)
 • Een aantal uit graniet opgetrokken huizen, gebouwd door rijke reders en handelaars uit de 16e eeuw (prachtig gebeeldhouwde dakvensters, versierde kelderingangen, fraai bewerkte waterspuwers…)
 • De zes huizen op de monumentenlijst
 • De Chapelle Sainte-Barbe (17e eeuw), hoog op een rots gelegen
  Officiële website van Toerisme Bretagne
  Sluiten