Coucher du soleil dans la brumeCoucher du soleil dans la brume
©Coucher du soleil dans la brume|Yannick Le Gal

Saint-Pol-de-Léon

Kwekersstad

De historische stad Saint-Pol-de-Léon, een charmante havenstad, was vroeger de bisschoppelijke zetel van Léon, nu is het bruisende centrum van tuinbouw en bloementeelt. Het heeft een kustlijn van 13 km en de baai is een beschermd natuurgebied voor zeevogels. De stad is trots op zijn roemrijke verleden, dat tot uiting komt in het bijzondere religieuze erfgoed. Tegelijk is het een toekomstgerichte stad, met tal van onderzoekslaboratoria.

Ontdekken Saint-Pol-de-Léon

Een wirwar van straatjes begint vanaf het plein voor de kerk, een indrukwekkende kathedrale basiliek uit de 13de en 16de eeuw, en voert door het oude Saint-Pol. Houten vakwerkhuizen hebben plaatsgemaakt voor solide huizen van gehouwen steen, met pure, trotse lijnen. Een mooi voorbeeld daarvan is het huis met een torentje enkel voor de sier, op de hoek van de Rue Rozière. Let ook op de namen van de straten. Ze zijn verrassend en poëtisch: de Rue aux Eaux, die vroeger de Rue aux Os heette, naar de slagers die er woonden; de Rue du Lin, een overblijfsel van de weverstraditie; de Rue du Lavoir met zijn wonderfontein die gezegend is door Saint Pol Aurélien en die altijd water geeft…

Bouwkunst die de hemel raakt

Op het kruispunt van de belangrijkste wegen door de stad ligt de Chapelle du Kreisker, waarvan de 80 m hoge toren tot de hemel lijkt te reiken, alsof hij spot met de mens, de tijd en de weersomstandigheden. In de schaduw van die indrukwekkende torenspits staan het bisschoppelijk paleis, de kathedraal, het huis van de kanunniken, seminaries…

Wist Je Dit?

Bijzondere hoofden

De kathedraal heeft een bijzonderheid: boven de enfeu, een nis in de muur voor een graf, staan 34 boîtes à chef, kistjes waarin de schedels van overledenen worden bewaard.

Tuinbouwland

Dankzij het vruchtbare tuinbouwgebied rondom heeft de stad meer om zich aan vast te houden dan alleen zijn roemrijke verleden. Met nieuwe ijver richt men zich op de teelt van artisjokken, bloemkool, uien, aardappelen, camelia’s en rododendrons.

Wat je echt niet mag missen

  • de kathedrale basiliek Notre-Dame de l’Annonciation (13de – 16de eeuw), met prachtige koorbanken (16de eeuw), bijzondere boîtes à crâne, (kistjes voor de schedels van overledenen) en een Dallam-orgel
  • de Chapelle Notre-Dame du Kreisker (14de – 15de eeuw) met een klokkentoren van 79 m hoog, de hoogste van Bretagne
  • de Chapelle Saint-Pierre (16de – 18de eeuw)
  • huizen van rijke geestelijken (Kéroulas, Place du Petit Cloître…)
    Officiële website van Toerisme Bretagne
    Sluiten