TréguierTréguier
©Tréguier|L'oeil de Paco

Tréguier

Volg de torenspits!

Omarmd door de Jaudy en de Guindy biedt Tréguier een keur aan trapsgewijs gebouwde verleidelijke steegjes en pleintjes die bij de haven beginnen en bij de heuvel eindigen. Onder bescherming van de ranke torenspits van de kathedraal getuigen vakwerkhuizen van de intense intellectuele en artistieke uitstraling van de stad.

Ontdekken Tréguier

In de 6e eeuw ging de monnik Tugdual voor anker in Val Trécor. Hij stichtte een klooster en hiermee begon de geschiedenis van deze stad met landelijke, maritieme en ook religieuze trekken. Tugdual, tot bisschop gewijd, werd een van de zeven heilige stichters van Bretagne. Tegenwoordig is Tréguier een van de 7 etappeplaatsen van de « Tro Breiz », een Bretonse pelgrimstocht. Handwerkslieden en ambachtslieden werden al in de 14e eeuw aangetrokken door Tréguier, waar zij de schoonheid van prezen. In de stad ontwikkelde zich naast de maritieme handel ook boekdrukkunst. Een in steen geschreven geschiedenis!

Een inspirerende levenskunst

Tréguier slingert zich voort in een estuarium bezocht door de getijden. De stad wekt al uit de verte een bewonderende nieuwsgierigheid op. De vakwerkhuizen van deze « cité de caractère », laten je de welvarende sfeer proeven van de 15e en 16e eeuw. Op de Place du Martray, in de Rue Renan en in het straatje Saint-Yves nodigen de vakwerkhuizen en de uitkragingen uit om omhoog te kijken naar de bewaard gebleven gevels. Het huis Renan verdient je bijzondere aandacht: dit is het huis van de schrijver en filosoof Ernest Renan, zijn werkkamer is in de vroegere staat teruggebracht.

Een juweel gehuld in stenen kantwerk

De opengewerkte torenspits van de 63 m hoge kathedraal torent boven de daken uit. De kathedraal Saint-Tugdual is in gotische stijl gebouwd aan het begin van de 12e eeuw en is een van de mooiste kathedralen van Bretagne. Voorbij de fijn bewerkte portalen kun je de preekstoel bewonderen, geheel verfraaid met een bloemenmotief, het verrassende bestiarium dat in de koorbanken is uitgesneden en de graftombe van Saint-Yves.

Wist Je Dit?

Een torenspits betaald met “kaarten”?

Dat de torenspits van de kathedraal verfraaid is met kaartmotieven, hangt samen met de bouw van de kathedraal die gefinancierd is met geld dat in Parijs met kansspelen is gewonnen.

Van bisschop tot advocaat

De spirituele roem van Tréguier is zowel aan Tugdual te danken als aan de heilige Yves. De rechter Yves Helory, geboren in 1253 in Minihy-Tréguier, is de beschermheilige van de Bretons en de advocaten geworden nadat hij zijn gevoel voor gerechtigheid en rechtvaardigheid had bewezen bij het verdedigen van armen en nederigen. Op de derde zondag van mei brengt het grote bedevaartsfeest Saint-Yves veel gelovigen bijeen.

Wat je echt niet mag missen

  • Vakwerkhuizen (15e en 16e eeuw), herenhuizen van graniet (17e en 18e eeuw), de markthallen, Rue Renan, Rue Saint-Yves en Rue Colvestre
  • Kathedraal gewijd aan Saint-Tugdual, meesterwerk van Bretonse religieuze bouwkunst, met zijn schitterende zuilengang die 48 bogen telt
  • Het geboortehuis van Ernest Renan
  • Het vroegere bisschoppelijk paleis
  • Het voormalige augustijnenklooster (17e eeuw)
  • Het Maison Saint-Pierre (Maison à Pondalez)
  • Galerieën en brocante- en boekwinkels
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten