Hennebont - harasHennebont - haras
©Hennebont - haras|PORIEL Thibault

Hennebont

Ontdek achter de poort Broerec’h de oude binnenstad

Een middeleeuwse poort, geflankeerd door twee massieve torens, omringt de oude binnenstad. Welkom in Hennebont! Een stad die haar mooie architectonische erfenis uit de Middeleeuwen heeft weten te behouden. Ontdek de stad te voet, en dan het liefste op donderdag, want op die dag wordt de grootste markt van de streek Lorient gehouden.

Ontdekken Hennebont

Als je in de streek van Lorient bent, moet je zeker een tussenstop maken in Hennebont. Het bezoek begint bij de poort Broerec’h. Met zijn emblematische silhouet was dit een van de versterkte poorten van de middeleeuwse stad. De poort is beschadigd tijdens een van de bombardementen in augustus 1944, maar is met veel geduld gerestaureerd en nu voorzien van twee opmerkelijke massieve torens in de vorm van een pepervaatje. Open de deuren! Binnen tonen de collecties de geschiedenis en traditie van de streek. Maar vanaf boven, vanaf de gang langs de borstwering en langs het gerestaureerde deel van de vestingmuur, heb je het mooiste uitzicht op de stad.

Hoor toe, edele vrouwen

De basiliek van de Notre-Dame-du-Paradis is herkenbaar aan haar flamboyante gotische stijl en aan haar toren van 65 meter. Ga daarna naar Rue de la Paix, nr 1. Het huis van de Sénéchal herinnert aan het middeleeuwse verleden van Hennebont. Als je dit verleden wilt herbeleven, raden wij je aan naar de Fêtes Médiévales te gaan, die in het eerste weekend van juli worden gehouden. Steekspeltoernooien, straatspelen … Je waant je terug in de tijd!

Wist Je Dit?

Al smedend …

.. waren de Forges d ‘Hennebont vroeger de grootste werkgevers van heel Bretagne! In de jaren ‘60 zijn ze gesloten, maar nu komen ze weer tot leven dankzij een ecomuseum die hun geschiedenis doet herleven. Een landschap van de “vallée noire”, zwarte vallei, meer dan twee kilometer langs de Blavet.

In het zadel!

De paardenliefhebbers zullen het hier naar hun zin hebben. Op ongeveer een kilometer van het centrum is de staatsstoeterij gevestigd in de gebouwen van een voormalige abdij van de 13e eeuw en deze is zeker een bezoek waard. Je kunt daar de stallen en zadelateliers bekijken. Een nationaal instituut!

Wat je echt niet mag missen

  • De basiliek Notre-Dame de Paradis (16e eeuw) met gebrandschilderde ramen van Max Ingrand
  • De vestingwerken: verdedigingswerken uit de 15e eeuw
  • Herenhuizen (16e, 17e en 18e eeuw)
  • De nationale stoeterij, Le Haras National
  • Het streekmuseum voor industrieel erfgoed van Inzinzac-Lochrist: museum dat hoort bij de ijzersmelterijen van Hennebont
  • De Tours Bro- Erec’h: museum voor kunst en tradities uit westelijk Bretagne
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten